TVA redus la paine: evaziunea se va reduce doar daca politia va inaspri controalele

Miercuri, 18 Septembrie 2013, ora 15:00
4491 citiri
TVA redus la paine: evaziunea se va reduce doar daca politia va inaspri controalele

Reducerea TVA la paine de la 24% la 9% a avut ca scop reducerea evaziunii fiscale din domeniul panificatiei. In acest domeniu, evaziunea fiscala este de 70%, una dintre cele mai mari din intreaga economie.

Potrivit Ordonantei Guvernului nr.16/2013 care prevede reducerea TVA-ului la paine, produse de panificatie, faina si grau de la 24% la 9%, de aceasta masura vor beneficia numai producatorii autorizati.

In plus, painea se va comercializa doar insotita de facturi, si nu doar de avize de insotire a marfii ca si pana acum, au precizat reprezentantii Administratiei Judetene a Finantelor Publice (AJFP) Satu Mare.

Reducerea TVA de la 24% la 9% are ca scop si eliminarea muncii la negru din domeniul panificatiei. Daca producatorii vor plati mai putin la bugetul de stat, au posibilitatea sa creeze noi locuri de munca si sa renunte la personalul "la negru".

Cum va determina reducerea TVA diminuarea evaziunii fiscale din panificatie?

Desi analistii si agricultorii sunt sceptici in legatura cu reducerea majora a evaziunii din acest domeniu, una dintre modalitatile de lupta impotriva acestui fenomen este reprezentata de efectuarea unor controale periodice de catre politisti.

In cazul descoperirii unor nereguli, aplicarea amenzilor, intocmirea dosarelor penale pentru evaziune fiscala si suspendarea activitatii unor companii din domeniul panificatiei reprezinta niste masuri care care contribuie la eradicarea acestui fenomen.

Incepand din septembrie, politistii au demarat controale in toata tara pentru combaterea evaziunii in domeniul panificatiei. Controalele ii vizeaza atat pe producatori, cat si pe comercianti.

Rezultatele unor controale privind evaziunea fiscala din panificatie

Inspectoratul de Politie Judetean (IPJ) Suceava a desfasurat in perioada 8 - 14 septembrie controale la 85 de societati comerciale si la 47 de persoane fizice autorizate. In urma acestora, au fost aplicate 211 sanctiuni contraventionale, in valoare de aproape 58.000 de lei.

La o firma din Suceava s-a descoperit un surplus de trei tone de faina pentru care nu existau documente legale de provenienta. Faina a fost confiscata, iar societatea respectiva a fost amendata.

La aceeasi firma, politistii au descoperit comercializarea a 515 paini, la magazine din mediul rural, fara emiterea unor facturi fiscale sau inregistrarea in contabilitatea firmei a veniturilor obtinute.

Politistii din judetul Alba au controlat peste 90 de societati comerciale si persoane fizice in perioada 1 - 6 septembrie. Controalele au avut ca scop combaterea evaziunii fiscale din domeniul panificatiei. Au fost aplicate amenzi totale de 29.180 si au fost confiscate bunuri in valoare de 29.180 lei.

La o societate din Blaj s-a constatat ca lipseau din gestiune 5,100 tone de faina alba si 2 tone de faina alba

pentru care nu existau documente de provenienta. In plus, societatea cocea paine la pretul de 3,5 lei/kg, iar veniturile obtinute nu au fost inregistrate in evidenta contabila a societatii. Firma a adus un prejudiciu de 123.000 de lei bugetului de stat.

La o societate din Sebes lipseau din gestiune 3,2 tone de faina si exista un un plus de gestiune de 2.840 kg faina alba, prejudiciul estimat fiind de 24.700 lei. De asemenea, s-a constatat ca societatea nu a virat in termenul legal, suma de 70.550 lei, contributiile cu retinere la sursa. Aceasta societate a adus un prejudiciu de 95.250 de lei bugetului de stat.

Si in judetul Teleorman politistii au verificat peste 300 de societati comerciale, persoane fizice si mijloace de transport, aplicand 124 de sanctiuni contraventionale in valoare de 18.000 lei. Prejudiciul estimat in dosarele penale intocmite depaseste valoarea de 370.000 lei.

Politistii i-au intocmit dosar penal pentru evaziune fiscala administratorului unei fabrici de paine din Ploiesti, dupa ce au descoperit 1.138 de paini care nu erau trecute in evidente. Administratorul a primit si o amenda de 40.000 de lei, iar activitatea societatii a fost suspendata.

Si politistii din Galati au efectuat controale la comerciantii si distribuitorii de produse de panificatie in prima saptamana a lunii septembrie, descoperind un prejudiciu de 546.771 adus bugetului de stat.

Infinix intră pe piața din România! Producătorul oferă telefoane de buget, cu specificații decente. Care sunt prețurile
Infinix intră pe piața din România! Producătorul oferă telefoane de buget, cu specificații decente. Care sunt prețurile
Compania Infinix Mobility, cunoscută pentru tehnologiile inovative și telefoanele de buget, mid-range și high-end, își extinde acum operațiunile pe piața din România. Fondată în 2013,...
Cum obții o întâlnire cu bărbatul de 1.500 de miliarde de dolari: Ai nevoie de o idee și un om
Cum obții o întâlnire cu bărbatul de 1.500 de miliarde de dolari: Ai nevoie de o idee și un om
Marii bogătași și finanțatori de la New York, Londra sau Hong Kong tânjesc chiar pentru o întâlnire de doar 10 minute cu unul dintre cei mai căutați bărbați din Orientul Mijlociu....
#reducere TVA paine, #evaziune fiscala TVA paine, #evaziune fiscala panificatie, #reducere evaziune fiscala panificatie , #tva