Vladescu: Cresterea TVA a redus viteza de revenire a economiei romanesti

Luni, 21 Mai 2012, ora 20:03
2628 citiri
Vladescu: Cresterea TVA a redus viteza de revenire a economiei romanesti
Foto: gov.ro

Fostul ministru de Finante, Sebastian Vladescu, a declarat ca decizia de a creste TVA-ul la 24% a incetinit cresterea economica a Romaniei.

El a mentionat ca, desi nu este de acord cu aceasta masura, a adoptat-o sub presiunea altor politicieni.

"Una din greseli a fost cresterea TVA. Dar aici nu este vorba de FMI, ci de un ministru de Finante (Sebastian Vladescu - n.r.), care a fost de acord cu o astfel de tampenie impotriva vointei lui, pentru ca politicienii nu au vrut altceva in acel moment si nu a putut sa ia o alta decizie", a declarat acesta, pentru Bursa.

"E adevarat ca majorarea TVA a redus viteza de revenire a economiei romanesti. Am spus acest lucru inca din ziua in care am iesit la televizor si am anuntat aceasta masura", a continuat acesta.

Insa el considera ca alte masuri de austeritate luate de Guvern au avut un efect benefic, dar trebuiau luate si alte decizii, pentru a asigura un echilibru pe termen lung al Romaniei.

In schimb, el considera ca dezechilibrul Fondului de Pensii este, in continuare, extrem de solid, iar toate masurile de cresteri pe care le anunta autoritatile si politicienii risca sa duca iar cheltuielile sociale in PIB, in jurul a 13 - 14%, care, intr-un buget de 32 - 33% din venituri este nesustenabil.

Sebastian Vladescu considera ca reintregirea salariilor bugetarilor se poate realiza fara probleme, in doua transe (8% la jumatatea anului si 7% la sfarsitul anului), si ca va da un impuls consumului.

"Cresterea salariilor nu este o problema majora, deoarece cheltuiala bugetara cu salariile ramane in jurul a 7% din PIB. In plus, exista resursa financiara pentru plati atat in acest an, cat si in 2013. Acum doua luni am spus ca trebuie redus si CAS-ul la angajator. Acestea, insa, nu se pot face fara o crestere a deficitului bugetar, care cred ca nu este nefinantabila, in conditiile in care majorarea salariilor face ca deficitul bugetar sa fie in zona lui 2,5% din PIB", a explicat fostul ministru de Finante.

El a afirmat ca restituirea banilor retinuti prin CASS pensionarilor este o decizie care trebuie respectata, chiar daca deficitul bugetar va mai creste cu 0,2%.

Sebastian Vladescu nu este ingrijorat in privinta cursului valutar, el sustinand ca leul se afla pe un palier rezonabil.

Legat de situatia externa, el a apreciat ca este extrem de dificila, mai ales daca luam in considerare ezitarea Greciei de a continua reformele si cea a poporului elen de a-si asuma reformele creeaza o problema la nivelul intregii Europe.

"Daca nu se rezolva situatia, bancile grecesti in Romania se vor confrunta cu problemele bancilor mama din Grecia. Nu fiecare banca in sine va avea o problema rapid, dar pe termen lung, 12-17% din sistemul nostru, cat este capitalul grecesc in tara noastra, ar putea sa aiba o problema majora", a conchis Vladescu.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Disney +, platforma de streaming, va implementa măsuri împotriva partajării de parole
Disney +, platforma de streaming, va implementa măsuri împotriva partajării de parole
CEO-ul Disney, Bob Iger, a anunțat că platforma de streaming Disney+ va implementa măsuri împotriva partajării de parole la nivel global începând din această vară. Această mișcare a...
Cum se compară prețurile carburanților din România cu cele din restul țărilor Uniunii Europene
Cum se compară prețurile carburanților din România cu cele din restul țărilor Uniunii Europene
Benzinăriile afișează prețuri mai mari la combustibil începând de vineri, 19 aprilie. Prețurile ridicate pentru benzină și motorină au reprezentat motive de dezbatere și au fost, în...
#Sebastian Vladescu crestere TVA, #Sebastian Vladescu masuri austeritate, #Sebastian Vladescu iesire Grecia zona euro , #tva