Vosganian: Avem nevoie de trei miliarde de euro. De unde ii luam?

Vineri, 25 Iunie 2010, ora 20:14
1766 citiri
Vosganian: Avem nevoie de trei miliarde de euro. De unde ii luam?
Foto: Realitatea TV

Guvernul Romaniei ar trebui sa faca rost de trei miliarde de dolari pentru a reduce deficitul bugetar, care, in prezent, ar fi de la 11 la suta din produsul intern brut, potrivit senatorului PNL, Varujan Vosganian, presedintele Comisiei economice, industrii si servicii.

Ca solutie, Vosganian propune sa fie redus drastic aparatul de stat, de la desfiintarea prefecturilor, pe care le considera redundante, la reducerea agentiilor si a altor institutii, a declarat acesta, la Realitatea TV.

Alte variante ar include cresterea de taxe, disponibilizari masive si reducerea severa a alocatiilor catre administratiilor locale, insa toate trei au efecte negative.

"Daca s-ar mari TVA de la 19% la 24%, cresterea veniturilor ar fi de 2 miliarde de euro, in varianta buna, 1,5 miliarde de euro in varianta medie, si de 1 miliard de euro, in varianta proasta. Dar o crestere de TVA reduce consumul, iar banii sunt adunati mai ales de la oamenii saraci, la care consumul este egal cu venitul", a spus Vosganian.

In opinia lui Eugen Radulescu, director in cadrul Bancii Nationale a Romaniei, crede, totusi, ca majoarea TVA este singura solutie care poate fi luata rapid, pentru a dezamorsa situatia actuala.

"Eu nu vad alta solutie decat o majorare a TVA. Dar aceasta solutie reprezinta o solutie de moment, care ne salveaza in aceasta clipa, care va fi suportata de cei dezavantajati, chiar daca nu ne asteptam sa avem o crestere de preturi egala sau mai mare decat cresterea TVA. Comerciantii nu au cui sa vanda", a explicat Radulescu. El a adaugat ca, in Ungaria, s-a majorat TVA cu 5%, iar impactul asupra preturilor a fost de numai 2%.

Astfel, deficitul bugetar ar putea fi redus la 7 - 6%, ceea ce reprezinta, totusi, dublul deficitului pe care ar trebui sa-l avem pana in 2012.

In ceea ce priveste reducerea salariilor, Radulescu a atras atentia ca salariul mediu al bugetarilor este cu 56% mai ridicat decat salariul mediu pe economie.

"E adevarat ca sunt categorii sociale grav defavorizate: medici, alte cadre medicale, profesori etc. Avand in vedere ca sectorul public are, de obicei, personal cu studii peste medie, salariile medii sunt mai ridicate peste tot in Europa, dar nu cu nivelul de 50 si ceva la suta cum sunt la noi", a explicat oficialul BNR.

Desi Guvernul sustine ca acordul cu FMI este "salvarea" Romaniei, Varujan Vosganian crede ca banii obtinuti astfel sunt prea putini pentru a avea o importanta majora, iar FMI nu va permite folosirea lor pentru plata salariilor si pensiilor.

"Impactul intarzierii banilor de la FMI ar putea sa fie daca Guvernul ar vrea sa imprumute bani de pe pietele internationale, deoarece credibilitatea este slabita. Transa este neindestulatoare", a spus Vosganian.

Razer a lansat noul model de mouse Viper V3 Pro, conceput alături de gameri profesioniști
Razer a lansat noul model de mouse Viper V3 Pro, conceput alături de gameri profesioniști
Razer a lansat noul model de mouse Viper V3 Pro, conceput în colaborare cu unii dintre cei mai buni jucători de esports, inclusiv Zachary „zekken” Patrone, campion și MVP al turneului...
China abandonează Rusia: Se salvează de frica SUA, după ce a primit o lovitură majoră
China abandonează Rusia: Se salvează de frica SUA, după ce a primit o lovitură majoră
Cele două națiuni, China și Rusia și-au întărit alianța, iar Xi Jinping și Vladimir Putin au făcut schimb de vizite în capitalele lor în ultimul an pentru a-și reitera angajamentul...
#Varujan Vosganian TVA, #Eugen Radulescu TVA, #crestere taxe, #reducere salarii , #tva