Babaita.

Patroana spirituala a bisericii din satul Babaita

Patroana spirituala a bisericii din satul Babaita
Biserica Sfanta Paraschiva din satul Babaita

Sfanta Paraschiva sau Sfanta Vineri, cum este numita in popor, ocrotitoarea celor aflati in suferinta este sarbatorita de catre crestinii ortodocsi la 14 octombrie, in fiecare an. In aceasta zi, credinciosii vin sa se roage Sfintei Paraschiva pentru alinarea bolilor si indepartarea necazurilor. Fiecare isi doreste ca o minune, oricat de neinsemnata, sa se infaptuiasca si in viata lui.
Orasul in care Sfanta s-a nascut, Epivata, exista si astazi pe teritoriul Bulgariei. In secolul XI, insa, acesta se afla in Tracia, nu departe de Constantinopol. Sfanta Paraschiva s-a nascut intr-o familie de vlahi, instarita si evlavioasa. La varsta de 10 ani, mergand cu mama ei la biserica, a auzit predicandu-se fraza urmatoare: ''Oricine voieste sa vina dupa Mine, sa se lepede de sine, sa-si ia crucea si sa-mi urmeze Mie''. Simtind acest imbold, cand a iesit din biserica, Sfanta Paraschiva a intalnit la poarta un sarac, si fara sa o vada mama ei, a dat hainele ei cele frumoase acestuia, iar ea s-a imbracat in zdrentele lui. Ajunsa acasa, a fost certata si batuta pentru a nu mai face asa ceva. Insa ea a continuat sa dea hainele ei nu o data ci de nenumarate ori. Dupa un timp, simtind chemarea catre o viata inchinata lui Dumnezeu, a fugit la Constantinopol. De acolo a ajuns la Calcedon si mai departe, in Iraclia din Pont, unde a petrecut cinci ani la o manastire, in rugaciuni, facand multe fapte milostive. Se ruga neincetat sa poata ajunge la Ierusalim, iar rugaciunea i-a fost indeplinita.
La 25 de ani Sfanta Paraschiva a ajuns din nou la Constantinopol, unde a si murit curand. Dupa multa vreme, in locul in care era ea ingropata, a fost inmormantat si un marinar. Sfanta s-a aratat in vis unui calugar, rugandu-l sa o dezgroape de langa trupul aceluia. Calugarul a indeplinit cele cerute, si cu mirare a vazut ca trupul ei era neatins.
In vremea domnitorului Vasile Lupu, dupa caderea Constantinopolului sub puterea otomana, acesta a platit sume mari pentru a aduce moastele Sfintei Paraschiva la Iasi, in Moldova. De atunci racla cu sfintele moaste stau in biserica Trei Ierarhi, unde in fiecare an se aduna credinciosii ortodocsi si sarbatoresc ziua Sfintei Paraschiva sau Sfanta Vineri.
Ortodocsii se roaga Sfintei Paraschiva pentru sanatate, in virtutea puterii sale de a alina suferintele si de a alunga bolile. Cunoscuta pentru minunile savarsite, mai mari sau mai mici, sarbatoarea crestina a Sfintei Vineri este un bun prilej de pelerinaj. Crestini din toate colturile tarii se aduna in ajunul zilei de 14 octombrie la poarta bisericii, pentru a se putea ruga si a atinge racla cu sfintele moaste. Nici vremea de afara, nici suferintele fizice ale unora nu ii determina sa paraseasca locul. Fiecare asteapta din partea Sfintei un semn sau chiar o minune pentru sanatatea sa si a membrilor familiei. Poate ca multa lume ar putea povesti propria minune sau sa dea dovada de o intamplare petrecuta ca urmare a unui semn din partea Sfintei, lucru ce dovedeste ca pana la urma nu suntem singuri in aceasta viata.

Alte stiri

adauga si tu
Scoala din satul MerisaniScoala din satul Merisani

Incepand cu 01.09.2011 scolile generale din satele Babaita si Merisani vor fi comasate. Copiii... citeste mai mult

Băbăiţa, aşezarea şi legătura cu lumea

Comuna Băbăiţa se găseşte la intersecţia paralelei de 44 grade şi 17 minute latitudine... citeste mai mult

Patroana spirituala a bisericii din satul BabaitaPatroana spirituala a bisericii din satul Babaita

Sfanta Paraschiva sau Sfanta Vineri, cum este numita in popor, ocrotitoarea celor aflati in... citeste mai mult

Pagina in care spui si gasesti totul despre BabaitaPagina in care spui si gasesti totul despre Babaita

Cel mai mare site de stiri din Romania, Ziare.com, a lansat o platforma dedicata exclusiv... citeste mai mult

toate stirile
BabaitaIntra acum!

Poze din Babaita

Trimite pe mail acum!
2 comentarii
Ordoneaza comentariile:Standard |Calitate |Numar Voturi |Recente

zsiYeijD

Imaginea este diferita de cea din cpoliaria mea (anii 50-60).Biserica nu se vedea atat de detasat. Intre biserica si statia de tramvai se afla o clopotnita, un fel de poarta cu bolta, absenta in fotografie. Deasemeni in stanga, peste drum, era fostul cinematograf Tomis care devenise un platou al studiourilor Bucuresti.Aici a lucrat si Bob Calinescu, realizator de filme de papusi prin anii 1955-57.Tot la Tomis era un punct in care se angajau figurantii (25 de lei pe zi figuratie obisnuita, 50 de lei figurate speciala - candidatii erau studenti, pensionari si fosti ). Intrarea se facea tot pe sub un fel de bolta.In dreapta, inafara cadrului era o cladire monumentala, fosta primarie a sectorului 2-negru, devenit raionul Tudor Vladimirescu. Prin anii 60 in cladire ramasese tribunalul raionului Tudor Vladimirescu. Primaria s-a mutat in Str Parfumului si raionul TV a devenit Sectorul 4. Azi este sectorul 3. Cred ca la data cand s-a facut fotografia tribunalul nu mai exista.Saru mana nene, mi-ai amintit de copilarii si tineretzuri.

 

 

uArNLuQsEFkBatqno

wQ864X ldrgrfmdkrir