Hamcearca.

Despre Hamcearca

HAMCEARCA
Alte denumiri: Hancerca; Hangiarca (Korsak - 1849)

Sat de resedinta al comunei cu acest nume, este situat pe valea Taitei, intr-un sector limitat la V de Muntii Macinului iar la E de Dealul Vinului (353 m), la circa 51 km V de municipiul Tulcea.
Accesul este asigurat de drumul care urmeaza spre amonte valea Taitei, facand legatura intre satele Horia si Luncavita.
Are o vatra formata din doua nuclee, dezvoltate pe ambele maluri ale apei, in perimetrul careia arheologii au dat la iveala urme de locuire romana sau chiar mai veche. Satul s-a dezvoltat si a evoluat in jurul unei foste manastiri, situata la 5 km N de satul Balabancea, astazi disparuta.
In secolele XVIII-XIX a fost locuit de turci, inlocuiti de ucrainenii de pe Nipru, romani si tigani. Prin 1896 se semnalau 298 locuitori, toti de origine slava. In ultimul secol populatia a evoluat astfel: 348 locuitori in 1900, 538 in 1912, 617 in 1930, 602 in 1948, 569 in 1956, 607 in 1966, 494 in 1977, 341 in 1992 si 366 in 2002. In ultima cifra, alaturi de populatia romana apar si ucraineni. In ciuda scaderii puternice a numarului de locuitori, fiind depasit de celelalte douaocalitati ale comunei (Balabancea si Nifon), ramane centru de comuna, adapostind primaria si consiliul local.
Ocupatia principala a locuitorilor este agricultura, cultivandu-se cereale, plante tehnice si crescandu-se animale (ovine, bovine, porcine), in gospodariile populatiei. Chiar inainte de 1989 se pusese problema desfiintarii comunei si arondarii satelor componente la comunele vecine, datorita randamentului modest pe care agricultura il are in zona. Cu toate acestea, locuitorii s-au grupat in trei asociatii agricole, incercand sa valorifice terenurile de care dispun.
De cativa ani, scoala, care a functionat o lunga perioada numai cu ciclul primar, dupa ce a capatat un local nou, a preluat si elevii claselor V-VIII din toate satele comunei, avand si o grupa de gradinita.
La biblioteca modesta a scolii, care numara ceva mai mult de 2200 volume se adauga cea a caminului cultural, mai bine dotata (8000 volume). Dispensarul medical, un magazin mixt si doua baruri, oficiul postal si biserica ortodoxa, slujita de preotul din Nifon formeaza toata zestrea satului.
In legatura cu originea numelui exista doua ipoteze: prima il considera de origine rusa, semnificand olarie sau caramidarie, iar cea de-a doua, avansata de Gr. Danescu, afirma ca numele ar fi de origine turca, fara a preciza semnificatia.

Alte stiri

adauga si tu
Pagina in care spui si gasesti totul despre HamcearcaPagina in care spui si gasesti totul despre Hamcearca

Cel mai mare site de stiri din Romania, Ziare.com, a lansat o platforma dedicata exclusiv... citeste mai mult

Despre Hamcearca

HAMCEARCA Alte denumiri: Hancerca; Hangiarca (Korsak - 1849) Sat de resedinta al comunei cu... citeste mai mult

Scrie despre tot ce se intampla in comuna Hamcearca - Tulcea!Scrie despre tot ce se intampla in comuna Hamcearca - Tulcea!

Ziare.com te invita la discutie. Acum ai la dispozitie un intreg website pentru a spune ce se... citeste mai mult

Intra in comunitate! Afla si discuta despre tot ce se intampla in comuna Hamcearca - TulceaIntra in comunitate! Afla si discuta despre tot ce se intampla in comuna Hamcearca - Tulcea

Fiecare localitate din Romania inseamna, in primul rand, o mare comunitate, plina de viata,... citeste mai mult

toate stirile
HamcearcaIntra acum!

Anunturi

adauga si tu
Adauga anunt!

Poze din Hamcearca

Trimite pe mail acum!
2 comentarii
Ordoneaza comentariile:Standard |Calitate |Numar Voturi |Recente

Hamcearca...

este satul meu de suflet. astept si poze.

 

 

IRyfTEVGbDl

Barry Cuda03/08/2012Nam laoreet, teulls fermentum hendrerit auctor, ante eros egestas lacus, vitae tristique purus lorem sit amet risus. Aliquam molestie lectus sed arcu accumsan vel bibendum nisi ultrices.