Vrancioaia.

OBSERVATORUL SEISMOLOGIC DE LA VRANCIOAIA

OBSERVATORUL SEISMOLOGIC DE LA VRANCIOAIA
Observatorul seismologic de la Vrancioaia

,,Nu poti sa lupti impotriva naturii, dar poti... sa te feresti!'' Specialistii au elaborat sisteme de detectare si avertizare a seismelor dintre cele mai performante. Unul dintre ele este inventia Institutului National de Cercetare pentru Fizica Pamantului. Sistemul lanseaza avertismente cu aproximativ 20 de secunde inainte de producerea unui cutremur.

Observatorul Seismologic ,,Dr. Cornelius Radu" este o cladire cu etaj situata langa scoala si primarie. A fost infiintata in 1942, dupa cutremurul din 1940, cel mai mare din secolul trecut, cu o magnitudine de 7,4 grade pe scara Richter. Stefan Tataru, seful statiei ne explica de ce a fost aleasa Vrancioaia: ,,In primul rand, era un nume cu rezonanta istorica. Apoi era un sat departe de civilizatie, pentru ca nu erau cai de acces - aici se mergea cu caruta, masini nu circulau in zona. Este situat in zona epicentrala, delimitata de trei puncte: undeva spre Ramnicu Sarat, spre Marasesti si zona de aici de la noi, Vrancioaia, un pic mai spre sud-vest. Deci un triunghi in care, daca am uni cele trei puncte, se afla majoritatea epicentrelor seismelor din Vrancea." Pe atunci, statia era doar o incapere de ,,sase pe sase", cum spune dl.Tataru. Pana in 1950, cand a avut loc un alt seism de 5,5 grade Richter, a existat la Vrancioaia o perioada de intrerupere. In 1952, statia a intrat din nou in atentia autoritatilor.
Au fost aduse echipamente fotografice rusesti destul de costisitoare, depasite si iesite din uz acum. ,,Totul se leaga de cutremurele majore", spune dl. Stefan Tataru.
Cutremurul din 1977 (7,2 grade Richter), desi mai mic decat cel din 1940, a provocat mai multe victime si pagube, deoarece focarul s-a aflat mai la suprafata. "Daca despre cutremurul din 1940 se stie mai putin, despre cel din 1977 se stiu mult mai multe, pentru ca exista date. In 1977 au fost mai multe statii in tara".
Observartorul Seismologic Vrincioaia este situat in partea de NE a zonei epicentrale Vrancea avand drept scop monitorizarea seismica a teritoriului Romaniei, masurarea diferitiilor factori precursori in vederea corelarii cu activitatea seismica, furnizeaza date pentru sistemul de alarmare seismica a obiectivelor industriale si civile.
Sisteme complexe de monitorizare a Pamantului. Sistemele complexe de monitorizare si prelucrare in timp real si cvasireal sunt destinate urmaririi factorilor precursori ai evenimentelor seismice, fapt care conduce la alcatuirea unei banci de date ce poate fi analizata in paralel cu activitatea seismica in vederea elaborarii unei metode eficiente de prognoza pe termen scurt a activitatii regiunii seismogene Vrancea.
Factorii precursori avuti in vedere sunt: activitatea seismica in domeniul microcutremurelor, variatia campului magnetoteluric corelata cu activitatea solara, variatia concentratiei gazelor alfa radioactive in lungul faliilor, ionizarea atmosferica in zona epicentrala, masuratori de emisie acustica in foraje, variatia curentiilor telurici, variatia nivelului panzei freatice precum si alte fenomene si observatii considerate a avea legatura cu activitatea seismica.
Pentru fiecare dintre factorii enumerati mai sus s-a realizat un sistem avansat si inteligent de detectie, procesare si analiza a datelor experimentale utilizandu-se o baza comuna de timp si echipamente compatibile cu cele existente in Reteaua Nationala de supraveghere seismica. Datele de observatie provenind de la senzori dedicati fiecarui tip de masuratoare instalati in zona Vrancea, de la Observatorul Seismic Plostina, sunt transmise in timp real pe linii dedicate catre INCDFP unde sunt analizate de programe specializate.
Sistemul de monitorizare are patru componente :
* Un sistem de monitorizare seismica a cutremurelor de pamant.
* Un sistem de monitorizare a semnalelor de infrasunete si ultrasunete.
* Un sistem de monitorizare a campului geomagnetic
* Un sistem de monitorizare a emanatiilor de radon in apa si de ionizare a atmosferei.
Sistemul de monitorizare seismica ultraperformant realizat la Plostina are capacitatea de a detecta cutremure foarte mici denumite de specialisti microcutremure. Pe baza acestor microcutremure se pot face studii de prognoza a cutremurelor prin evaluarea energiei acumulate.
Reteaua de monitorizare seismica se compune din sapte puncte de masura iar comunicatia se face prin intermediul unei fibre optice utilizand protocolul TCP/IP catre Centrul Local de Achizitie care se afla la Observatorul Vrancioaia iar de acolo catre Centrul National de date de la INCDFP.

Romania va putea, sa limiteze pagubele postseism dupa ce Institutul National de Fizica a Pamantului a fost pus in functiune Statia Seismica de la Plostina (jud. Vrancea). Statisticile arata ca cele mai importante pagube produse de un cutremur sunt cele asa-zise postseism, provocate de incendii.
Statia de la Plostina are tocmai acest rol de a predictiona seismele mari in timp si de a opri functionarea principalelor sisteme de alimentare cu gaze sau altele care ar pune viata romanilor in pericol.
,,Sistemul de la Plostina este unul civil, insa el nu se va adresa populatiei. Scopul sau va fi acela de a opri sistemele periculoase, respectiv gazele, curentul electric si alte instalatii care provoaca pagubele post cutremur", a precizat pentru Libertatea profesorul Gheorghe Marmureanu, directorul Institutului National de Fizica a Pamantului.
Conform acestuia, in Bucuresti, la cutremurul din 4 martie 1977 au fost inregistrate 42 de incendii puternice si au murit aproximativ 400 de oameni in catastrofe postseismice. ,,Avem vreo 30 de directii in care putem actiona cu acest sistem de avertizare seismica.
Statia Seismica de la Plostina a fost pusa in functiune cu catva timp in urma si a devenit operationala. Stefan Tataru, seful Statiei Seismice Vrancioaia, cel care coordoneaza si Statia Seismica de la Plostina spune ca diferenta dintre cele doua consta in genul de senzori existenti.
Astfel, la Vrancioaia senzorii sunt de suprafata, in timp ce la Plostina acestia sunt senzori de adancime. Avertizarea va fi facuta cu 20 de secunde inainte. La Statia de la Plostina s-au facut testele si senzorii de acolo trimit deja informatiile in timp real la Bucuresti.
Practic, componenta de predictie a statiei de la Plostina pusa in functiune din 2008, specialistii spun ca un seism major va putea fi anuntat cu 20 secunde inainte ca unda seismica sa ajunga in Bucuresti. Un astfel de sistem functioneaza deja, el fiind pus la punct de un laborator particular de studiere a seismelor, Centrul de Avertizare Seismic.
Imediat, instalatiile de gaze, de curent electric sau alimentare cu apa din orice colt al Romaniei pot fi oprite inainte sa se produca o catastrofa. Sistemul de avertizare in caz de cutremur este un ansamblu de echipamente conectate la senzori de adancime si suprafata din Vrancioaia si Plostina, judetul Vrancea.
,,Sunt la Plostina doi senzori de adancime, unul se afla instalat in fata noastra, este un senzor la 50 de metri adancime, iar unul este in casuta, instalat la adancime de 30 de metri", precizeaza Stefan Tataru, sef Statia Seismica Vrancioaia. Senzorii inregistreaza undele care se produc in cazul unor cutremure. ,,Exista o unda primara si o unda secundara. Unda longitudinala sau primara care ajunge mai repede, intr-un timp de maxim zece secunde si undele secundare care sunt percepute la o distanta de epicentru dupa 20-30 de secunde", a explicat dl. Stefan Tataru.
Diferenta de timp, de aproximativ 20 de secunde, face posibil ca sistemul sa transmita in timp real informatii despre cutremur. Astfel, prin intermediul sistemelor computerizate, pot fi oprite automat gazele, electricitatea si alte utilitati ce pot provoca dezastre in cazul unor cutremure de mare intensitate. Sistemul, unic in Europa, este functional de anul 2008 si este utilizat de toate sectoarele din industria nucelara din Romania.

Alte stiri

adauga si tu
OBSERVATORUL SEISMOLOGIC DE LA VRANCIOAIAOBSERVATORUL SEISMOLOGIC DE LA VRANCIOAIA

,,Nu poti sa lupti impotriva naturii, dar poti... sa te feresti!'' Specialistii au elaborat... citeste mai mult

Centrul European de DespagubiriCentrul European de Despagubiri

CINE SUNTEM? Centrul European de Despagubiri SRL (CEDE) este una dintre cele mai mari firme din... citeste mai mult

Un viitor implinit, se cladeste pornind de la o simpla decizie.Un viitor implinit, se cladeste pornind de la o simpla decizie.

Am o veste buna pentru dumneavoastra! Stiu, nu sunt la moda. La moda sunt vestile rele, cat mai... citeste mai mult

Unde este siguranta celor batrani si niguri?Unde este siguranta celor batrani si niguri?

Cand toata lumea astepta Craciunul, iar pe la sate, se stie, aceasta sarbatoare are o adanca... citeste mai mult

toate stirile
VrancioaiaIntra acum!

Poze din Vrancioaia

Trimite pe mail acum!
3 comentarii
Ordoneaza comentariile:Standard |Calitate |Numar Voturi |Recente

Excellent post. I was checking continuously this forum and I'm impressed! Extremely useful information specially the last part Owoc

Excellent post. I was checking continuously this forum and I'm impressed! Extremely useful information specially the last part http://0k3tcg00.tumblr.com/ - Wittmer

 

Say, you got a nice forum topic.Really looking forward to read more. Want more. Baranowski

Say, you got a nice forum topic.Really looking forward to read more. Want more. http://0k3tcg00.tumblr.com/ - Rapko

 

111

333