Caiuti.

Scurt istoric al comunei

Localitatea Caiuti, centrul administrativ al comunei cu acelasi nume, se afla aproximativ la jumatatea distantei dintre municipiile Adjud si Onesti mai exact la km 21 al DN 11A, asezata pe malul drept al raului Trotus.

Asezarea este atestata documentar in vremea lui Stefan cel mare dar existenta ei vine probabil dinainte de descalecatul Moldovei. Denumita initial Posircani era situata la confluienta paraului Caiutul mare sau apa Prali, cu raul Trotus si se continua in sus pe malul drept al Trotusului si de-a lungul albiei Caiutului mic sau Mateias cu un catun numit Targusorul Caiuti. Numele localitati se leaga de existenta unei importante famili de boieri carturari din moldova si anume de familia Ruset greci la origine devenita mai apoi Rosetti. Denumirea de Caiuti deriva probabil de la cresterea unei rase de cai moldovenesti mici si foarte iuti adica buni alergatori. Apare in documente cu numele de Caiuti cel mai probabil la sfarsitul secoluli 18 inceputul secolului 19 cand nu mai este pomenita cea de-a doua denumire, cea de Posircani. De altfel Targul Caiutului devine centrul administrativ al comunei cu acelasi nume prin anul 1865 si cuprindea urmatoarele localitati, Targusorul Caiuti, Caiuti sat, situat pe albia Caiutului mic, Popeni care cuprindea in componenta sa satele Popeni, Blidari si Pralea si satul Negoiesti, actualmente facand parte din comuna Stefan cel Mare fiind centrul administrativ al acestei comune.
Astazi comuna Caiuti are in componenta si satele de pe malul stang al Trotusului si anume, Floresti, Vranceni, Heltiu si Boistea. .
Economia comunei se bazeaza in principal pe activitati din domeniul forestier, exploatarea si prelucrarea primara a lemnului dar si pe agricultura in special pe zotehnie.
Desi zona are potential turistic, in special in zona satului Pralea, aceasta ramura economica nu a fost pusa in valoare poate si datorita faptului ca zona a fost in regimul trecut declarata zona cu importanta guvernamentala pentru vanatoare unde fostul Presedinte comunist Nicolae Ceausescu a vanat cativa ani la rand. Imaginea de mai sus reprezinta cabana de vanatoare ridicata pentru a-l adaposti pe timpul cat participa la vanatoare.
Satul Pralea, locul in care a copilarit Scriitorul si istoricul Radu Rosetti pe perioada in care se construia conacul familiei in Caiuti, este o asezare atestata documentar la jumatatea secolului 18 dar din scrierile lui se pare ca dateaza cu mult inainte. Asezata pe valea Caiutului mare sau valea pralii strajuita de dealuri impadurite cu fag si brad localitatea este compusa din doua comunitati. O comunitatea majoritar catolica asezata in partea de jos a satului si o comunitate ortodoxa mai mica asezat in zona de sus a satului.


N. Lupu, 20.09.2011

Alte stiri

adauga si tu
Pagina in care spui si gasesti totul despre CaiutiPagina in care spui si gasesti totul despre Caiuti

Cel mai mare site de stiri din Romania, Ziare.com, a lansat o platforma dedicata exclusiv... citeste mai mult

Nemultumirile fata de Firma de transport Grup atyc explodeaza

De cateva saptamani firma de transport Grup Atyc srl din Targoviste care executa serviciu de... citeste mai mult

Scurt istoric al comunei

Localitatea Caiuti, centrul administrativ al comunei cu acelasi nume, se afla aproximativ la... citeste mai mult

Scrie despre tot ce se intampla in comuna Caiuti - Bacau!Scrie despre tot ce se intampla in comuna Caiuti - Bacau!

Ziare.com te invita la discutie. Acum ai la dispozitie un intreg website pentru a spune ce se... citeste mai mult

toate stirile
CaiutiIntra acum!

Poze din Caiuti

Trimite pe mail acum!
3 comentarii
Ordoneaza comentariile:Standard |Calitate |Numar Voturi |Recente

@ Camelia Si cu parere de rau...

Nu face-ti confuzie intre satul Caiuti si Comuna Caiuti.Pentru ca in comuna Caiuti sunt 5 biserici ortodoxe si una Catolica, iar comuna e compusa din 9 sate si catune: Caiuti, Blidari, Boistea, Heltiu, Floresti (mic catun),Popeni, Pralea, Marcesti si Vranceni.

 

Atentie

De unde comunitate majoritar catolica in Caiuti, jud. Bacau???? Eu m-am nascut si am copilarit acolo, cunosc preotul satului si nici vorba ca locuitorii comunei Caiuti sa fie in majoritate catolici.In comuna Caiuti este o singura biserica si aceea ortodoxa, iar preotul se numeste Abiculesei Costel. Exista o cumunitate catolica in satul Pralea la 12 km de Caiuti.

 

Citind ATENT

Ve-ti vedea d-na Camelia ca este vorba despre satul Pralea parte componenta a comunei Caiuti in care exista o comunitate majoritar catolica si nu la nivelul intregii comune, care intradevar este majoritar ortodoxa de altfel si eu sunt ortodox.