Saucesti.

Saucesti-Date istorice

Saucesti-Date istorice

Sapaturile aheologice si cercetarile facute in judetul Bacau au confirmat ca pe meleagurile acestei comune au fost asezari omenesti din cele mai vechi timpuri. Obiectele descoperite demonstreaza in mod cert prezenta omului cu indeletnicirile sale in decursul vremurilor.
Satul Saucesti are o vechime de peste 500 de ani, fiind atestat documentar in anul 1462, luna septembrie, in timpul domniei lui Stefan cel Mare. Din acest document reiese ca domnitorul a daruit Manastirii Bistrita mai multe sate printre care si satul Saucesti: "... am dat si am intarit acei sfinte manastiri satele in pamantul nostru al Moldovei, anume satul... si cu moara; ce este pe Bistrita... Tatarasii si cu moara... si satul Mindrestii pe.... si satul Raspopa, Serbine si Staucestii de la Bacau".

Asadar, acest sat impreuna cu mosia pe care se afla asezat, pana la daruirea lui Manastirii Bistrita apartinuse marelui voievod al Moldovei, ca apoi sa devina sat manastiresc, iar mai tarziu sa treaca in stapanire boiereasca asa cum atesta documentele medievale de mai tarziu.

Comunitatea acestei localitati este formata din locuitori care s-au impamantenit pe aceste meleaguri inca din secolele XII-XIII, prima atestare documentara datand din anul 1462, in timpul domniei lui Stefan cel Mare, cand satele Saucesti, Siretu si Serbesti au fost daruite manastirii Bistrita.

Despre localitatile Saucesti si Siretu se vorbeste si intr-un document din anul 1634, in timpul domniei lui Moghila-Voda, cand sunt pomeniti numitii "Samson of Saucesti" si "Zapolcea ot Peletucii".

Satul Saucesti apare si in harta Moldovei intocmita de Dimitrie Cantemir, iar in anul 1803 mosia si satul Saucesti se afla in proprietatea lui Ionita Sandu Sturdza, domnitorul Moldovei. In anul 1833, ca rezultat al Regulamentului Organic, gasim o impartire teritorial-administrativa in care se observa ca satele Serbesti, Catalesti, Schineni si Saucesti trec din tinutul Roman in componenta judetului Bacau.

De retinut este faptul ca in componenta comunei Saucesti nu intrau toate satele care o alcatuiesc astazi. Serbestii impreuna cu satul Brad formau comuna Serbesti. Satele Schineni, Catalesti, Peletucii de Jos, Peletucii de Sus, Bogdana si Cotu Iurascu alcatuiau comuna Schineni.

Evolutia teritorial administrativa a comunei Saucesti pana la data scrierii acestei monografii face obiectul unui capitol special in care situatia este prezentata riguros - cronologic si detaliat.
Cu privire la toponimie nu gasim nici un studiu care sa elucideze originea numelor acestor sate. Din traditia poporului ar reiesi ca numele de Saucesti deriva de la cuvantul "seu".
Despre satul Peletuci se crede ca-si trage numele de la un cneaz cu numele de Peletuc care ar fi trait pe aceste meleaguri. Alte date despre toponimia celorlalte sate nu se gasesc.

Alte stiri

adauga si tu
Saucesti-Date istoriceSaucesti-Date istorice

Sapaturile aheologice si cercetarile facute in judetul Bacau au confirmat ca pe meleagurile... citeste mai mult

Bun Venit in comunitatea noastraBun Venit in comunitatea noastra

Ma alatur si eu aceastei comunitati din care fac parte.Zilele aceastea o sa scriu si cateva date... citeste mai mult

Pagina in care spui si gasesti totul despre SaucestiPagina in care spui si gasesti totul despre Saucesti

Cel mai mare site de stiri din Romania, Ziare.com, a lansat o platforma dedicata exclusiv... citeste mai mult

Scrie despre tot ce se intampla in comuna Saucesti - Bacau!Scrie despre tot ce se intampla in comuna Saucesti - Bacau!

Ziare.com te invita la discutie. Acum ai la dispozitie un intreg website pentru a spune ce se... citeste mai mult

toate stirile
SaucestiIntra acum!

Anunturi

adauga si tu
Adauga anunt!

Poze din Saucesti

Trimite pe mail acum!
4 comentarii
Ordoneaza comentariile:Standard |Calitate |Numar Voturi |Recente

Nepasare .

De ani buni comuna (cu exceptia centrului de comuna) are niste drumuri groaznice.Se incearca sa se puna ceva piatra, care nu este tasata,si cam atat.Mai mult si bucata de drum asfaltata este grav deteriorata de constructia barajului si cei care au stricat-o nu au miscat nici un deget pentru a o repara.Dar exista si o mare" realizare ":s-a facut frumos la izvorul de la intrare in Saucesti (acum ma intreb daca asta era cea mai stringenta nevoie?)

 

EIfQzhItYfxVrqx

zo6ieE mqugcwmlntac

 
 

 

Pravin

1001303010 este produsul care mi-a fost aduagat de doua ori desi nu l-am trecut decat o data. Am comandat marimea 42, dar nu pot sa vad ce marime are produsul din comanda. As dori doar un singur produs nu doua. ( ma refer la fusta)Numarul comenzii este 537379. Va rog as dori sa primesc doar o singura piesa nu doua, din acest model.

 


Vezi comentarii inadecvate