Dudesti.

Scrie despre tot ce se intampla in comuna Dudesti - Braila!

Scrie despre tot ce se intampla in comuna Dudesti - Braila!
Scrie despre tot ce se intampla in comuna Dudesti - Braila!


Ziare.com te invita la discutie. Acum ai la dispozitie un intreg website pentru a spune ce se intampla in comuna Dudesti - Braila.

Evenimente importante. Povesteste despre comuna Dudesti, despre viata ta si da-le de veste vecinilor si prietenilor cand se intampla ceva nou. Poti scrie despre absolut orice crezi ca este important pentru tine, pentru familia si prietenii tai, pentru intreaga comunitate din care faci parte.

Obiective turistice. Vorbeste despre obiectivele turistice din comuna Dudesti judetul Braila, despre ce e de vazut, despre locurile deosebite pe care ai vrea sa le arati lumii intregi. Este ceva inedit in comuna Dudesti? Spune-le si celorlalti despre asta!

Viata ta si a comunitatii. Descrie locurile in care ai crescut si spune cum ai vrea sa arate comuna in care vor creste si copiii tai. Adauga orice informatie utila pentru comunitate, pentru tine si pentru vecinii tai. Da-le de stire cand se intampla ceva nou, cand ai ceva de zis, ceva ce ai vrea sa auda toata lumea.

Informatii utile. S-a schimbat programul la magazin? Se difuzeaza un film bun sau o sa fie un spectacol care merita vazut? La biserica se strang lucruri pentru cei care au nevoie sa fie ajutati? Informeaza-i pe cei din comuna Dudesti!

Semnaleaza autoritatilor!
Ceva nu merge bine in comuna Dudesti - Braila? Semnaleaza autoritatilor problemele tale. Intra in grupurile de discutie pe anumite teme si gaseste o solutie impreuna cu cei din comuna Dudesti.

Informeaza-i pe cetatenii comunei Dudesti! Esti autoritate locala si vrei sa ii informezi pe cetatenii comunei despre o modificare legislativa, despre o decizie locala sau despre un proiect pe care vrei sa il dezvolti? Posteaza pe pagina comunei Dudesti - Braila si urmareste reactiile oamenilor din comuna .

Toate postarile tale vor fi pastrate, fie ca vorbim despre articole sau simple vesti, pentru a le putea vedea de cate ori ai nevoie.

Ai ceva de comunicat? Nimic mai simplu, apasa pe butonul "Scrie si tu". Se va deschide un formular in care poti scrie tot ce ai de transmis, simplu si usor. Mai mult, poti adauga si o poza, o imagine sugestiva pentru textul tau.

Apesi pe butonul "Salveaza" si gata! Gandurile tale vor aparea pe pagina comunei Dudesti - Braila, unde vor fi vazute de intreaga comunitate.

Alte stiri

adauga si tu
Pagina in care spui si gasesti totul despre DudestiPagina in care spui si gasesti totul despre Dudesti

Cel mai mare site de stiri din Romania, Ziare.com, a lansat o platforma dedicata exclusiv... citeste mai mult

Scrie despre tot ce se intampla in comuna Dudesti - Braila!Scrie despre tot ce se intampla in comuna Dudesti - Braila!

Ziare.com te invita la discutie. Acum ai la dispozitie un intreg website pentru a spune ce se... citeste mai mult

Intra in comunitate! Afla si discuta despre tot ce se intampla in comuna Dudesti - BrailaIntra in comunitate! Afla si discuta despre tot ce se intampla in comuna Dudesti - Braila

Fiecare localitate din Romania inseamna, in primul rand, o mare comunitate, plina de viata,... citeste mai mult

Comuna Dudesti - Braila isi cauta Administrator. Poti fii chiar tu!Comuna Dudesti - Braila isi cauta Administrator. Poti fii chiar tu!

Ziare.com a dedicat un intreg website comunei Dudesti - Braila. Acum este randul tau sa decizi... citeste mai mult

toate stirile
DudestiIntra acum!

Anunturi

adauga si tu
Adauga anunt!

Poze din Dudesti

Trimite pe mail acum!
1 comentariu
Ordoneaza comentariile:Standard |Calitate |Numar Voturi |Recente

preluare de pe www.infononemedia.eu

Promovarea valorilor nationale a devenit un obiectiv atat de greu de realizat in vremurile actuale dar, cu putină vointă, suflet si dragoste pentru avutia noastră, putem să remediem această problemă si să ducem mai departe testamentul lăsat de mosii si strămosii nostri. Una dintre valorile nationale care a fost dată uitării este oina, sportul national al romanilor. In judetul Brăila se joacă oină de cand se stie lumea, iar cele două cluburi existente incearcă să facă fată cu brio la toate competitiile locale si nationale

Oina se joacă de pe vremea daco-romanilor

Jocul de oină aminteste de o foarte veche indeletnicire a daco-romanilor, păstoritul. A “oina" oile inseamnă a le cobori toamna de la munte la sesul verde, intr-o zonă din apropierea unui rau, fenomen numit transhumantă. Există si ipoteza că ar fi un joc războinic, cu momente de atac si de apărare, insă multe dintre denumirile si expresiile folosite in joc sunt specifice păstorilor: căpitanul echipei se numeste si baci (mai marele peste ciobani), bastonul se mai numeste si bată, intrarea in teren se numea "intrare la strungă", jucătorul prins la mijloc - jucător la strungă etc.
Oina s-a transmis din generatie in generatie, iar primele izvoare scrise, care se bazează pe traditia populară, apar in secolul al 18-lea. Prima stire scrisă despre existenta acestui joc a fost identificată de marele istoric Nicolae Iorga, datează din 1763 si este furnizată de preotul Nicolae Stoica din Hateg, care a consemnat, pe o Cazanie de la Ramnic, anii petrecuti la Timisoara cand juca cu copiii in curtea bisericii o variantă a jocului de oină, lopta mică. In Muzeul Unirii din Alba Iulia se află un document care mentionează cum fruntasi ai miscării nationale de la 1848, printre care si Avram Iancu, se relaxau jucand oină, sub numele de lopta-pila (lopta era termenul local pentru minge, iar pila echivalentul său latin).
Peste tot pe unde locuiesc sau au locuit romani, s-au jucat diverse variante de oină. Indiferent sub ce nume, faptul că oina are o arie foarte largă de răspandire atestă vechimea jocului, apărut in vremuri imemoriale, cand păstoritul era indeletnicirea de bază a strămosilor nostri.

Spiru Haret a promovat sportul national al romanilor