Floresti.

Regele si Ostirea!

Regele si Ostirea!

In fiecare an, la 25 octombrie, romanii au fericitul prilej de a sarbatori doua evenimente mari: Ziua Armatei Romaniei si Ziua de nastere a Regelui Mihai. Maiestatea Sa implineste venerabila varsta de 91 ani. Nu este numai o coincidenta, ci o imbinare armonioasa a celor doua simboluri eterne ale natiunii romane, armata si regele.

Un popor traieste si ramane in istorie prin modul de gestionare, pastrare si valorificare a patrimoniului national si a dimensiunii sale de unitate, natiune, constiinta patriotica, tot ceea ce inseamna demnitate, onoare si glorie pentru neam si tara. Nevoia de a apropia timpurile, fie ele mai indepartate, fie mai apropiate, in special pe acestea din urma, o resimtim, astazi, tot mai acut, cand trecem prin momente de incercari datorate prefacerilor interne si internationale atat de complexe, cand stradaniile individuale si colective se cer sustinute de argumente care sa dea forta si curaj, perseverenta si intelepciune pasilor nostri spre mai bine.
Armata a fost, este si trebuie sa fie in continuare o institutie de prestigiu a statului nostru, iar membrii armatei, fie ca sunt ofiteri, subofiteri, maistrii militari, gradati profesionisti sau civili, trebuie sa fie tot mai respectati de societatea civila, de institutiile statului, pentru ca ei sunt cei care isi risca viata in orice moment, in tara sau in afara acesteia, pentru apararea interesului national al Romaniei si nu numai.
Nihil Sine Deo!
Institutia Regala constituie o emblema de onoare si de reprezentativitate pentru Romania. Monarhia se bucura inca de respectul si aprecierea romanilor, multi dintre acestia purtandu-o in adancul sufletului lor, tocmai pentru ca este pastratoarea valorilor de inalta tinuta etica, spirituala, militara si civica: adevarul, dreptatea, demnitatea, onoarea, gloria.
De altfel, deviza Casei Regale a fost si este aceasta: Nihil Sine Deo! Regele Carol a fost acela care a dat stralucire Armatei Romaniei, punand un accent deosebit pe calitatea resurselor umane ce aveau sa devina ofiteri ai structurilor militare, dar si pe criteriile drastice dupa care erau promovati in functii de conducere. De aceea, Armata poarta un respect deosebit Institutiei Regale.
Nu intamplator aceasta a ales ca zi aniversara data de 25 octombrie, ci pentru a aduce un omagiu Maiestatii Sale. Niciodata nu se va intampla ca un rege sa fie insotit de personae dubioase, corupte, asa cum se intampla in zilele noastre, in majoritatea institutiilor publice ale statului roman. Valoarea, intotdeauna va impune respect, apreciere, bunacuviinta si standarde de inalta tinuta morala, spirituala si civica.


Ziua cea mai lunga
Incepand cu luna septembrie a anului 1944, militarii romani constituiti in cele doua armate (Armata a I-a si Armata a IV-a) au declansat ofensiva pentru eliberarea de sub ocupatia hortista a partii de Nord-Vest a Romaniei. Dupa lupte eroice si sangeroase, in ziua de 25 octombrie, obiectivul strategic al ostasilor romani a fost atins, ultima palma de pamant romanesc fusese eliberata, iar inamicul a fost respins dincolo de granita romano-ungara. Orasele Carei si Satu-Mare erau cu adevarat libere.
Un pios omagiu
Prin darzania, priceperea ostaseasca si eroismul lor, militarii au eliberat intregul teritoriu romanesc, reintregind Transilvania si refacand granita de Vest a Romaniei. Aceste lupte eroice, dar si celelalte razboie purtate de poporul roman de-a lungul istoriei au dus la secerarea de vieti omenesti cata frunza si iarba ale ostasilor, care au murit pentru Patrie. De a lungul si de a latul teritoriului romanesc in munti, prin toate vaile, campiile si vagaunile sunt presarate trupurile acelor care cu pretul sangelui lor au aparat Patria. Acestora li se alatura eroii morti in Revolutia din Decembrie 1989, pentru libertate, demnitate umana si democratie in tara noastra, cat si cei care au murit la datorie, atat in tara cat si in afara granitelor acesteia.
Regele si eroii
Institutia Regala, intodeauna a manifestat un respect deosebit, in diferite ocazii, pentru ostasii care si-au sacrificat viata pentru apararea pamantului si neamului romanesc. In acest sens, se inscrie si initiativa Reginei Maria de infiintare a Societatii "Mormintele eroilor cazuti in razboi", cu sediul central la Bucuresti. In anul 1930, odata cu modificarea statutului, respectiva Societate s-a numit "Cultul Eroilor", denumire care se pastreaza si astazi si care poarta de grija patrimoniului cimitirelor in care se odihnesc eroii neamului.
Dubla aniversare
De la anul 1951 si pana in zilele noastre, Ziua Armatei Romaniei este sarbatorita pe data de 25 octombrie. Intamplator sau nu, aceasta coincide cu Ziua Maiestatii Sale, Regele Mihai. Oricum, motivele coincidentei trebuie cautate atat in eroismul ostasilor romani, care si-au dat viata pentru reintregirea granitei de Vest a Romaniei si anularea prevederilor Dictatului de la Viena, cat si in omagiul adus Regelui de catre intreaga ostire.
Rasunetul Marii Victori a ostasilor romani obtinuta in toamna anului 1944 ramane vesnic in memoria poporului roman, transmitandu-se de la o generatie la alta. Pentru aceasta, in fiecare an, la 25 octombrie, Armata Romaniei organizeaza ceremonii militare, religioase, depuneri de coroane la monumente, expozitii, simpozioane si alte activitati cultural-sportive.
Asadar, orice am spune si orice am face, fie ca ne convine sau nu, regele ramane rege, iar armata trebuie sa fie armata si sa-si indeplineasca cu daruire si devotament misiunea ei istorica, dupa indemnul marelui istoric Nicolae Balcescu: "Nu ziceti suntem slabi! Cand Dumnezeu da o misie da si puterea de-a o implini. Nu ziceti suntem putini! Ei erau numai doisprezece, acei apostoli care reformara lumea. Dar ei au izbutit caci aveau in inimile lor dragostea umanitatii si jertfirea. Fie acestea si simtamintele dumneavoastra si veti regenera armata. Dara, doamnelor si domnilor, o veti regenera!"
In veci sa fiti slaviti eroi ai neamului romanesc!

Comandor (Av.)
Stefan Popa
Floresti

Alte stiri

adauga si tu
Regele si Ostirea!Regele si Ostirea!

In fiecare an, la 25 octombrie, romanii au fericitul prilej de a sarbatori doua evenimente mari:... citeste mai mult

Aurel Vlaicu, eroul aeronauticii romanesti, comemorat la FlorestiAurel Vlaicu, eroul aeronauticii romanesti, comemorat la Floresti

"Eu vreau sa zbor!" Sub acest generic, in data de 25 septembrie, a avut loc o dubla manifestare:... citeste mai mult

Inaltarea sau IspasulInaltarea sau Ispasul

Inaltarea la Ceruri a lui Iisus Hristos este una dintre cele mai vechi si mai mari sarbatori... citeste mai mult

EROULEROUL

Pe 13 iunie Biserica, Armata si alte institutii ale statului comemoreaza, in mod oficial, Ziua... citeste mai mult

toate stirile
FlorestiIntra acum!

Poze din Floresti

Trimite pe mail acum!
2 comentarii
Ordoneaza comentariile:Standard |Calitate |Numar Voturi |Recente

Cine stie numele eroilor?

Oare unde s-ar putea gasi numele eroilor si a celor medaliati in cele doua razboaie mondiale? Se gaseste undeva o carte sau au fost scrise in ziarele vremii?
Ma intereseaza deoarece ambii bunici ai mei si bunicul mamei au luptat pe front in primul si al doilea razboi mondial. Daca aveti idee unde as gasi niste surse de informare, va rog sa-mi dati un e-mail: dedemrtn8@gmail.com

 

 


Vezi comentarii inadecvate