Metoda corecta de a-ti da demisia

Marti, 09 Martie 2010, ora 07:07
18839 citiri
Metoda corecta de a-ti da demisia
Foto: Smartlemming

Cum ar trebui sa-ti dai demisia? Un telefon prin care sa-ti informezi seful ca nu mai vii? In nici un caz. O cearta urmata de trantitul usii? Nici atat.

Oricat de suparat ai fi, este important sa lasi, totusi, o amintire cat de cat placuta, acest lucru crescand si sansele de a primi o scrisoare de recomandare, daca vei avea nevoie de asa ceva.

Iata care sunt lucrurile pe care ar trebui sa le faci, in momentul in care iti dai demisia, si cele pe care nu ar trebui sa le faci, potrivit About.com:

Fa "curat" in calculator

Chiar daca intentionezi sa stai cele doua saptamani de preaviz, angajatorul poate hotari sa te lase sa pleci imediat dupa ce iti depui demisia. Prin urmare, ai grija ca, inainte de a prezenta demisia, sa stergi fisierele personale si e-mail-urile din computer.

De asemenea, trebuie sa iti salvezi toate informatiile de contact, deoarece vei avea nevoie de ele dupa aceea.

Nu-ti exprima nemultumirea

Indiferent de cat de mult ai urat jobul respectiv, seful sau firma per ansamblu, nu spune acest lucru. Chiar daca demisia e cel mai bun lucru pe care l-ai facut vreodata in cariera, pastreaza acest lucru pentru tine.

Pe langa nervii suplimentari, ti se va duce vorba de angajat dificil si nu vei avea nici o sansa sa primesti o recomandare.

Ofera perioada de preaviz

Chiar daca nu este prevazuta in contractul tau, este bine sa stai cele doua saptamani de preaviz, facand, astfel, o impresie buna. Daca trebuie sa pleci mai devreme, intreaba daca acest lucru este posibil.

Scrie scrisoarea de demisie

Demisia nu trebuie sa contina prea multe. Este de ajuns sa spui ca vrei incetarea relatiilor de munca si care va fi ultima zi de lucru. Nu este neaparat nevoie sa dai si motivatia plecarii.

Afla-ti drepturile

In momentul cand inmanezi demisia sefului sau directorului de resurse umane, afla ce iti mai datoreaza compania: banii pentru neefectuarea concediului, eventuale prime care ti-au fost acordate dar inca neplatite etc.

Nu fii negativ

Cand discuti cu ceilalti colegi, incearca sa pui accent pe aspectele pozitive din perioada petrecuta in compania respectiva. Nu are nici un sens sa scoti in fata lucrurile negative, avand in vedere ca oricum pleci si este recomandat sa-ti mentii relatii bune cu toata lumea.

Nu te lauda cu noul job

Chiar daca ai primit jobul visurilor tale, nu te lauda cu acest lucru. Nu are rost sa-ti faci colegii sa se simta prost despre faptul ca tu pleci, iar ei raman.

Ofera-ti ajutorul

Daca este posibil, ajuta-ti colegii sa-ti preia sarcinile pe care le indeplineai. Chiar daca oferta ar putea fi refuzata, faptul ca te-ai oferit va fi apreciat.

Cere o scrisoare de recomandare

Intreaba-ti seful si colegii daca ar fi dispusi sa-ti scrie o scrisoare de recomandare. Chiar daca ai deja un alt job, nu strica niciodata sa ai la indemana o scrisoare in care iti sunt laudate rezultatele.

Nu uita sa-ti iei ramas-bun

Inainte de a pleca, scrie un e-mail de "la revedere" colegilor, informandu-i ca ti-ai gasit un nou job sau ca te-ai hotarat sa faci altceva in viata. Nu uita sa incluzi noile date de contact (sau numarul personal).

Toți operatorii de transport feroviar, integrați pe Ghișeul Unic. Schimbări la cumpărarea biletelor
Toți operatorii de transport feroviar, integrați pe Ghișeul Unic. Schimbări la cumpărarea biletelor
Toţi cei şase operatori de transport feroviar de călători care prestează servicii publice sunt integraţi şi activi în sistemul Ghişeul Unic dezvoltat de Autoritatea pentru Reformă...
România va colabora cu Coreea de Sud în sectorul energiei nucleare. Ce prevede documentul semnat în timpul vizitei lui Klaus Iohannis
România va colabora cu Coreea de Sud în sectorul energiei nucleare. Ce prevede documentul semnat în timpul vizitei lui Klaus Iohannis
România şi Coreea de Sud au semnat un Memorandum de Înţelegere privind cooperarea bilaterală în domeniul energiei nucleare, care vizează inclusiv îmbunătăţirea echipamentelor nucleare,...
#scriere demisie, #metode demisie, #scrisoare recomandare , #anunturi