Cat mai castigi din economiile la banca dupa scaderea dobanzilor?

Duminica, 21 Martie 2010, ora 12:22
3483 citiri
Cat mai castigi din economiile la banca dupa scaderea dobanzilor?

Bancile nu se intrec a oferi credite, dar nici nu se inghesuie sa ofere dobanzi atractive pentru economiile populatiei.

Spre deosebire de acum un an, cand majoritatea bancilor aveau dobanzi cu doua cifre, unele chiar si la euro, astazi cu greu mai gasesti o instutie financiara care sa plateasca mai mult de 9% pentru depozitele in lei.

De la inceputul lunii nu mai putin de un sfert dintre bancile prezente pe piata autohtona au operat reduceri de dobanzi pentru depozitele in lei. Dobanzile au coborat in aceasta perioada cu pana la 1,5 puncte procentuale pentru aproape toate scadentele, semn ca bancile nu mai au nevoie sa atraga lichiditati din piata.

Din 25 de banci analizate, doar trei mai ofera in prezent bonificatii mai mari sau egale cu 9% pentru depozitele in lei pe 12 luni cu dobanda fixa: MKB Romexterra Bank, Garanti Bank si CEC. La polul opus, cu bonificatii sub 5%, se afla Bank of Cyprus, Bancpost, Volksbank si OTP.

Fiecare dintre acestea din urma au in portofoliu mai multe produse de economisire cu scandeta de un an, diferentele de dobanda intre cel mai avantajos si cel mai slab remunerat depozit depasind in unele cazuri patru puncte procentuale.

Astfel, OTP pune la dispozitia clientilor depozite pe 12 luni pentru care ofera si 2,96%, dar si 7,01%, in timp ce Bancpost isi remunereaza clientii care si-au depus banii la ei si cu 4,25%, dar si cu 8,5%.

Dobanzile cele mai mari de la Bancpost si OTP sunt platite pentru depozitele progresive, iar cele mai mici pentru depozite cu sume mici. La Volksbank, diferenta intre cea mai mica si cea mai mare dobanda oferita este de trei puncte procentuale, iar la Bank of Cyprus de 3,2 puncte procentuale.

In cazul economisirii a 5.000 lei pe un termen de 12 luni cu dobanda fixa, castigul clientului la maturitatea depozitului poate varia intre 148 de lei si 487,5 lei.

Daca economisiti echivalentul acelorasi bani in euro, castigurile din dobanda dupa un an pot varia intre 22 si 60 de euro, in functie de banca. Pentru persoanele fizice nerezidente numarul bancilor la care pot sa-si depuna banii se reduce cu o treime, iar plaja de variatie a dobanzilor se ingusteaza de la 1,85% - 5%, cat este pentru depozitele rezidentilor, la 2,25% - 3,75%.

Cele mai multe produse de economisire destinate persoanelor fizice nerezidente le inalnim la Bancpost, Emporiki Bank, OTP Bank si Piraeus, cate trei la fiecare banca. Cu exceptia bancii maghiare, ale carei dobanzi fluctueaza intre 2,45% si 2,65%, toate celelalte banci amintite anterior au cel putin un produs bonificat cu 3,25%.

Bancpost ofera aceasta dobanda pentru "Depozitul Pas cu Pas", Emporiki pentru "Depozitul la termen" si "Depozitul Progresiv", iar Piraeus Bank pentru "Depozit cu dobanda instant".

De partea cealalta, majoritatea bancilor pun la dispozitia clientilor cu domiciliul in Romania intre doua si patru produse de economisire pentru acelasi interval de timp, cu diferente de dobanzi intre depozitele aceleasi banci de pana la un punct procentual.

Este cazul Bancpost, institutie care ofera 2,25% pe an pentru "Depozitul Prim pentru sume cuprinse intre 1.000 si 5.000 de euro", in timp ce pentru "Depozitul pas cu pas" media dobanzii progresive este de 3,25% (lunile 1 - 3 - 2.75%; lunile 4 - 6 - 3.00%; lunile 7 - 9 - 3.50%; lunile 10 - 12 - 3.75%).

Alte doua banci care au in portofoliu depozite cu dobanzi progresive sunt Alpha Bank si Emporiki Bank. Dobanzile la aceasta din urma incep de la 1%, pentru prima luna a depozitului, si urca pana la 6,5% in ultima luna, in comparatie cu Alpha unde intervalul de "progres" al dobanzii este de 2%-6,7%.

Per total, dobanda anuala la cele doua institutii financiare este de 3,25% in cazul Emporiki (identica cu cea a Bancpost) si 3,7% la Alpha Bank, echivalentul unui castig anual de 39 euro, rspectiv 44 euro.

Cel mai mare castig de pe urma unui depozit pe 12 luni (5%) se obtine la Intesa Sanpaolo Bank la depozitul cu dobanda progresiva. In comparatie cu depozitul standard la termen de la aceeasi banca, depozitul progresiv are o dobanda cu 1,5 puncte procentuale mai mare.

La polul opus se afla Bank of Cyprus cu un depozit cu plata lunara a dobanzii bonificat cu 1,85%. Din cele patru produse de economisire oferite de banca, cea mai buna dobanda se obtine la depozitul progresiv (2,47%).

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Cu 218 kilometri pe oră pe DN 55. Șoferul vitezoman a rămas 3 luni fără permis
Cu 218 kilometri pe oră pe DN 55. Șoferul vitezoman a rămas 3 luni fără permis
Dolj: Şofer înregistrat de radar în timp ce conducea cu viteza de 218 kilometri pe oră pe DN 55 Un şofer din Craiova a rămas fără permisul de conducere pentru 120 de zile după ce a fost...
Apar primele investiții arabe în România. Ministrul Agriculturii: „Numai aşa vom creşte valoarea produselor româneşti!"
Apar primele investiții arabe în România. Ministrul Agriculturii: „Numai aşa vom creşte valoarea produselor româneşti!"
Nu doar companiile occidentale vin să facă bani în România, ci și arabii, mai nou. Florin Barbu, ministrul Agriculturii din partea PSD, a anunțat investițiile pe care antreprenorii din Qatar...
#scadere dobanzi depozite lei, #dobanzi depozite lei, #dobanzi depozite euro, #top dobanzi , #RCA