Macovei la TV Ziare.com: Reamintesc PD-L ca a promovat, candva, anticoruptia

Joi, 13 Mai 2010, ora 18:30
1790 citiri
Macovei la TV Ziare.com: Reamintesc PD-L ca a promovat, candva, anticoruptia
Foto: Arhiva

Fostul ministru al Justitiei, europarlamentarul PD-L Monica Macovei ii acuza pe politicieni ca au profitat de decizia CCR legat de neconstitutionalitatea legii ANI si "si-au dat mana" pentru a scapa de controlul public al averilor facand modificari majore, nesolicitate de magistratii Curtii.

"Este visul dintotdeauna al politicienilor nostri imbogatiti in vremuri de tranzitie: sa isi albeasca averile", a acuzat Monica Macovei intr-o emisiune la TV Ziare.com, explicand ca parlamentarii au profitat de ocazie pentru a modifica nu doar Legea de functionare a Agentiei Nationale de Integritate ci si continutul declaratiilor de avere si interese care faceau obiectul altei legi, nu cea pusa in discutie.

"Declaratiile de avere asa cum sunt acum, detaliate si publice, sunt din februarie 2005, cu mult inainte de a exista ANI. Ele folosesc oricarei persoane care vrea sa stie cum si-a construit averea un demnitar. (...) Legea de functionare a ANI e din mai 2007 si prevede o modalitate de verificare a acestor declaratii(...)Acum, dintr-un motiv intentionat, in sens rau, declaratiile au fost aduse in aceasta noua lege, special pentru a fi modificate. Au fost unite intr-o singura lege si declaratiile de avere si puterile ANI", a dezvaluit Monica Macovei, precizand in plus foarte clar ca nu exista nicio decizie a Curtii Europene care sa spuna ca informatiile prevazute acum in declaratiile de avere ar incalca drepturile persoanelor respective si nici Curtea Constitutionala nu a dat informatii precise in acest sens in motivarea deciziei.

Trebuia scoasa din declaratia de avere doar adresa. Atat.

"Daca CCR nu a explicat in niciun fel, trebuia scos din declaratii un singur element, adresa, si sa lase tot restul, pentru ca CCR nu a indicat exact ce anume incalca dreptul la viata privata. Atat. Dar toate partidele si-au dat mana pentru a-si scapa propriii politicieni", a subliniat aceasta, acuzand inca o data ca declaratiile de avere si interese "au fost mutilate foarte mult, dincolo de decizia CCR".

Monica Macovei a exemplificat ca daca legea noua va fi promulgata de presedinte, in declaratiile de avere nu va mai aparea anul dobandirii unui teren sau al unui imobil si nu se va mai putea sti daca achizitia a fost facuta sau nu in timpul mandatului. De asemenea, nici suprafetele acestora nu vor mai fi trecute in declaratie, neputandu-se face diferenta intre achizitia unui teren de 10 hectare si al unuia de sute de hectare.

"Aceste informatii nu au in niciun fel legatura cu viata privata si totusi au fost scoase din declaratii. Acum totul e la gramada nu trebuie decat sa indici suma totala (...) E pacat ca dupa cinci ani in care am avut aceste declaratii de avere si au fost folosite ca instrument de investigatie jurnalistica, acum le scoatem de sub ochiul public", a mai spus Monica Macovei.

Europarlamentarul PD-L nu s-a ferit sa acuze pentru acesta situatie atat Guvernul cat si partidul din care face parte, pentru ca au sustinut si au votat in Parlament amputarea Agentiei.

Am vazut tineri politicieni la fel de ticalosi sau mai ticalosi ca ceilalti

Intrebata daca refuzul presedintelui Traian Basescu de a promulga legea si retrimiterea ei in Parlament ar fi o solutie viabila, Monica Macovei a spus ca ar fi ultima posibila.

"Trebuie facuta o astfel de incercare daca presedintele vrea sa o faca, mai ales ca multe organizatii neguvernamentale au cerut-o. Poate mai exista o sansa, cu forta, pentru a reintroduce in lege puterea ANI de sesiza Parchetul privind confiscarea averilor si mai ales a reintroduce elementele scoase din declaratiile de avere", a raspuns aceasta, recunoscand insa ca legea se va intoarce tot la "politicieni corupti care trebuie sa ia decizii, dar nu le iau pentru a-si proteja pielea".

Monica Macovei a recunoscut ca este total impotriva ideii de desfiintare a ANI, chiar si in aceste conditii. "ANI sa ramana macar cu atatea puteri cate are, pentru ca nu stii niciodata cum se schimba vremurile", a declarat aceasta, aratandu-se insa dezamagita de colegii din propriul partid care au contribuit la aceasta situatie. "Nu am nicio asteptare de la PSD sau PNL, dar e dezamagitor sa vezi ca cei de la care ai asteptari se comporta asa", a punctat ea.

Totodata, europarlamentarul si-a aratat scepticismul cu privire la o eventuala primenire a clasei politice. "Am vazut tineri politicieni la fel de ticalosi sau mai ticalosi ca ceilalti, si mai pusi pe japca. Motorul schimbarii politice este adusul unor oameni corecti si profesionisti", a opinat aceasta.

Pe de alta parte, nici electoratul nu ar trebui sa asiste pasiv la ceea ce se intampla ci sa sprijine reformarea clasei politice.

"Ar trebui sa avem mai multa grija cum votam. Ma intreb de ce au fost votati totusi oameni anchetati, oameni care au fost trimisi in judecata? Daca electoratul ii aduce inapoi, e din ce in ce mai greu pentru cei care vor sa curete clasa politica", a conchis Monica Macovei.

As vrea sa le reamintesc colegilor din PD-L ca au promovat candva anticoruptia

Intrebata ce parere are despre actuala criza economica cu care se confrunta Romania, europarlamentarul a precizat ca dincolo de situatia creata la nivel mondial, Guvernul Boc a gresit pentru ca timp de peste un an de zile nu a redus cheltuielile bugetare si, in plus, a cheltuit enorm pe achizitii publice fara rost intr-o asemenea perioada.

"S-au cheltuit foarte multi bani si anul acesta si anul trecut pe achizitii publice care nu isi aveau rostul pe timp de criza, patinoare, piscine, stadioane, lucruri frumoase si utile, dar de care ne puteam lipsi in aceasta perioada de criza. Dar achizitile publice sunt locul in care coruptia este cea mai puternica, pentru ca vin firmele prietenilor si castiga contracte pentru care se platesc preturi mult mai mari decat pretul pietii", a declarat Macovei, concluzionand: "As vrea sa le reamintesc colegilor mei ca au promovat candva anticoruptia".

Candidații PSD din București strâng din nou semnături. Firea: Este o situație nouă. Avem alte protocoale
Candidații PSD din București strâng din nou semnături. Firea: Este o situație nouă. Avem alte protocoale
Candidatul PSD pentru Primăria Capitalei, Gabriela Firea, a afirmat, joi, 25 aprilie, că protocoalele semnate de PSD cu PNL pentru candidaturi comune la primăriile de sector şi la Primăria...
Lovitură pentru Clotilde Armand. Primărița Sectorului 1, trimisă în judecată în ziua în care și-a depus candidatura pentru un nou mandat
Lovitură pentru Clotilde Armand. Primărița Sectorului 1, trimisă în judecată în ziua în care și-a depus candidatura pentru un nou mandat
Procurorii au anunțat joi, 25 aprilie, trimiterea în judecată a primăriței Sectorului 1, Clotilde Armand, pe care o acuză de ”folosirea funcţiei pentru favorizarea unor persoane”. Ea...
#Monica Macovei, #Legea ANI, #coruptie PDL , #PDL
Comentarii