Ambasadele a 11 tari in Romania sustin GayFest 2010

Joi, 20 Mai 2010, ora 23:50
4182 citiri
Ambasadele a 11 tari in Romania sustin GayFest 2010

Ambasadele SUA, Marii Britanii, Canadei, Australiei, Republicii Cehe, Frantei, Germaniei, Olandei, Africii de Sud, Spaniei si Suediei in Romania au transmis, joi, un mesaj de sustinere pentru GayFest 2010, in care isi exprima solidaritatea pentru comunitatea minoritatilor sexuale din Romania.

"Sustinem dreptul acestora de a manifesta in mod pasnic si legal. Devenit deja o traditie, marsul diversitatii este un prilej pentru persoanele LGBT de a atrage atentia asupra problemelor specifice cu care se confrunta", se arata in mesajul semnat de ambasadele celor 11 tari.

Potrivit mesajului de sustinere, drepturile omului alcatuiesc fundatia pe care se sprijina tarile democratice, iar legislatia internationala in domeniul drepturilor omului porneste de la premisa ca toti indivizii trebuie sa se bucure de aceleasi drepturi si libertati.

"Tocmai respectul pentru aceste valori fundamentale obliga guvernele sa-si protejeze cetatenii impotriva violentei si discriminarii si sa se asigure ca toti cetatenii se bucura de sanse egale", se mai arata in mesajul ambasadelor.

Reprezentantii ambaselor mai spun ca, desi unele persoane se confrunta in continuare cu acte de discriminare din cauza orientarii si identitatii lor sexuale, guvernele tarilor care semneaza mesajul de sustinere incearca sa combata astfel de acte prin promovarea drepturilor omului.

"Oricine, inclusiv persoanele din comunitatea LGBT, trebuie sa se poata bucura de drepturile si libertatile prevazute pentru cetatenii tuturor natiunilor", se mai arata in mesaj.

Ambasadorul Marii Britanii la Bucuresti, Robin Barnett, secretarul Ambasadei Israelului, Jonathan Rosenzweig si presedintele Consiliului National pentru Combaterea Discriminarii, Csaba Ferenc Asztalos, sunt invitatii speciali ai editiei a saptea a Marsului Diversitatii, care va avea loc pe 22 mai. Potrivit organizatorilor, Asociatia Accept, la mars va participa si britanicul Michael Cashman membru in Comitetul Executiv al Partidului Laburist.

Marsul, care va avea loc intre orele 17.00 si 19.00, se va desfasura pe traseul Bulevardul Unirii (sensul de mers catre Piata Constitutiei, aproape de statia de metrou Piata Unirii 1), Piata Constitutiei, Piata Izvor (aproape de statia de metrou).

Controversatul mars al diversitatii, dedicat apararii drepturilor minoritatilor sexuale din Romania va avea loc in ultima zi a Gay Fest 2010, eveniment organizat pentru al saptelea an consecutiv de Asociatia Accept.

"Prin GayFest, dorim sa atragem atentia asupra faptului ca in Romania nu exista egalitate in drepturi pentru toti cetatenii acestei tari, in randul carora se afla si comunitatea LGBT. Dorim, de asemenea, sa crestem vizibilitatea comunitatii LGBT", spun organizatorii.

In 2009, la Marsul Diversitatii au participat in jur de 500 de persoane, pe traseul Bulevardul Unirii, Piata Constitutiei, Bulevardul Libertatii, Parcul Izvor.

In Romania, una dintre probleme majore ale minoritatilor sexuale este ingradirea dreptului de a incheia parteneriate civile care sa ateste, legal, libertatea ca doua persoane de acelasi sex sa convietuiasca si sa aiba drepturi similare cuplurilor casatorite, spun reprezentantii asociatiei Accept - prima organizatie neguvernamentala de drepturile omului din Romania care apara si promoveaza drepturile LGBT.

Potrivit unui sondaj Gallup Organization Romania, realizat in iunie-iulie 2008 la cererea Consiliului National pentru Combaterea Discriminarii (CNCD), homosexualitatea este privita ca fiind un lucru rau de 68% dintre romani. Din totalul intolerantilor cu minoritatile sexuale, 36% cred ca relatiile homosexuale ar trebui sanctionate, in special prin interzicerea unor drepturi.

Acelasi sondaj arata ca 56 % dintre romani sunt de parere ca homosexualilor ar trebui sa li se interzica organizarea de evenimente publice, iar 36% nu doresc ca acestia sa mai apara in emisiuni de televiziune.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Guvernul ar urma să țină o ședință într-un mare oraș din vestul României. Care este motivul deplasării
Guvernul ar urma să țină o ședință într-un mare oraș din vestul României. Care este motivul deplasării
Alfred Simonis, președintele interimar al Camerei Deputaților și candidatul PSD-PNL la Consiliul Județean Timiș a anunţat joi, 18 aprilie, că o şedinţă de Guvern ar putea avea loc...
Campanie intensă pentru candidatura lui Geoană la prezidențiale. S-a lansat un nou site de susținere
Campanie intensă pentru candidatura lui Geoană la prezidențiale. S-a lansat un nou site de susținere
O campanie de susținere pentru candidatura lui Mircea Geoană, actualul secretar general adjunct al NATO, a fost demarată în online. Inițiativa, care se recomandă drept o „platformă...
#Gay Fest 2010 ambasade, #Romania ambasade sustinere GayFest , #Gay Fest