Ziua Nationala a Frantei, sarbatorita in criticile organizatiilor pentru drepturile omului

Miercuri, 14 Iulie 2010, ora 22:59
1468 citiri
Ziua Nationala a Frantei, sarbatorita in criticile organizatiilor pentru drepturile omului
Foto: TF1

Franta si-a sarbatorit Ziua Nationala cu traditionala parada militara de pe bulevardul Champs-Elysees. Ceremonia a fost deschisa cu parada aeriana, condusa de avioanele Alpha Jet, si a continuat cu defilarea la care au participat 4.400 de militari francezi si africani.

Trupe din 13 tari africane au marsaluit prin centrul Parisului pentru a sarbatori o jumatate de secol de cand si-au castigat independenta in fata puterii coloniale, transmite AFP.

"Este o legatura de sange pe care o sarbatorim, o legatura nascuta din contributia trupelor africane la apararea si eliberarea Frantei", a declarat presedintele francez Nicolas Sarkozy.

Soldati din Camerun si Congo, cu uniformele lor specifice s-au aflat printre cei care au defilat pe Champs-Elysees. In tribune s-au aflat 12 sefi de state din Africa, invitati de onoare, lucru ce a atras critici din partea militantilor pentru drepturile omului care ii acuza de atrocitati.

Cu o zi inaintea paradei, 70 de organizatii pentru drepturile omului au organizat o demonstratie in capitala franceza pentru a atrage atentia asupra crimelor de razboi si violarii drepturilor omului din mai multe tari africane.

Protestatarii au denuntat si afacerile dubioase dintre Franta si unele dictaturi din Africa, legatura pe care au numit-o Francafrique. Ei au criticat decizia de a invita reprezentanti ai unor tari precum Niger, unde o junta militara a preluat puterea intr-o lovitura de stat in urma cu doar cinci luni, dar unde gigantul energetic francez Areva are cateva mine de uraniu.

Federatia Internationala a Ligilor pentru Drepturile Omului i-a transmis lui Sarkozy ca printre cei pe care i-a invitat se afla si persoane care au incalcat grav drepturile omului.

"Nu ar fi un paradox daca in timpul celebrarii valorilor Republicii, aceste valori sa fie jignite de catre prezenta unor tortionari, dictatori si alti pradatori ai drepturilor omului si in loc sa ii urmareasca, Franta ii onoreaza", se arata in scrisoarea trimisa de militanti lui Sarkozy.

Herve Morin, ministrul francez al Apararii, a declarat ca nu sunt indicii ca printre musafirii lui Nicolas Sarkozy s-ar afla criminali.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Primul Congres Forţa Dreptei. Formaţiunea îşi alege conducerea naţională şi îşi prezintă candidaţii
Primul Congres Forţa Dreptei. Formaţiunea îşi alege conducerea naţională şi îşi prezintă candidaţii
Primul Congres al Forţa Dreptei este organizat, sâmbătă, la Palatul Parlamentului, formaţiunea urmând să îşi aleagă conducerea naţională şi să îşi prezinte candidaţii la alegerile...
Cine câștigă Primăria Capitalei, potrivit celui mai recent sondaj. Candidatul PSD+PNL, la pământ. Prezența la vot, în creștere
Cine câștigă Primăria Capitalei, potrivit celui mai recent sondaj. Candidatul PSD+PNL, la pământ. Prezența la vot, în creștere
România se pregătește de alegeri. Europarlamentarele vor avea loc în aceeași zi cu localele. ARA Public Opinion a realizat o cercetare sociologică în legătură cu evenimentele ce vor avea...
#Franta Ziua Natioanal, #Franta parada militara, #Franta Africa relatii, #Africa soldati parada Paris, #Africa drepturile omului , #Franta