Medicina populara americana: Ceapa si yam

Vineri, 01 Octombrie 2010, ora 08:24
5421 citiri
Medicina populara americana: Ceapa si yam

Batranii vindecatori din Arizona si New Mexico, cunoscuti acolo drept "curanderos", ("curar" in spaniola inseamna "a vindeca") au o farmacopee relativ redusa, din moment ce regiunile de desert ofera o flora limitata, dar biologic foarte specializata.

Fiecare element din regnul mineral, vegetal sau animal are anumite proprietati de vindecare pe care curanderii le cunosc si sunt gata sa ti le puna la dispozitie. Rugaciunile si descantecele folosite de curanderii mexican-americani, in timpul administrarii tratamentului, au caracteristici distincte aztece si crestine.

Ceapa

In inventarul farmaceutic al curanderilor din desert ceapa ocupa un loc proeminent. Ceapa obisnuita, Allium caepa, membru al familiei Amarillidaceae, nu necesita niciun fel de prezentare. Alkaloizii si moleculele ei oleice includ amarillidina, o substanta extrem de volatila, cu proprietati bateriostatice si antibiotice.

Din moment ce ceapa retine un mare volum de apa, majoritatea urmelor de minerale din sol sunt absorbite de celulele plantei. In timpul procesului de maturizare, care dureaza doi ani, planta pierde pana la jumatate din apa, creand o concentratie minerala semnificativa in membranele care acopera bulbul. Aceasta concentratie de minerale ajunge la un punct maxim inainte de inmugurire, cand ceapa e saturata cu ele, cu vitamine si cu uleiuri volatile.

Curanderii au invatat acest lucru despre ceapa prin secole de practica medicala. Demn de remarcat este faptul ca multe alte civilizatii acordau cepii un loc special. Egiptenii antici, de exemplu, considerau ceapa drept planta sfanta. In piramide s-au

gasit inscriptii despre "distilarea cepei" pentru a face un sedativ sau un anestezic pentru operatiile de extragere a sagetilor din corpul soldatilor.

John F. Kennedy si ceapa

O poveste, care nu poate fi verificata, pe care o relatez ca pur folklor, il priveste pe John F. Kennedy. Viitorul presedinte al SUA, in timpul adolescentei sale, prin anii 1930, suferea de o stare generala de slabiciune, cu dureri la incheieturi si cu o conditie de nervi pe care medicmentele zilei nu au resit sa o amelioreze.

Tatal sau, Joe Kennedy, a aranjat pentru J.F.K. sa petreaca o vara la un ranch (gospodarie de crescut vite) in New Mexico, la unul din prietenii sai. Acolo, tanarul J.F.K. a fost expus unei "cure de ceapa", impusa de bucatarul ranchului, senior Pedro Ramirez, care era, de asemenea, un curandero. Indiferent ce gatea, fripturi de vaca, de porc, peste, supe sau salate, totul era garnisit cu o multime de ceapa, sub cele mai variate forme culinare.

Ceapa folosita venea de la ferma fratelui acestui bucatar-curandero, de pe langa orasul El Paso, din Texas. Suplimenta aceasta dieta cu yams, (seamana cu cartofii dulci, dar nu sunt acelasi lucru), preparati in stil indian, pe un foc de vatra deschisa sau fierti, cu fasole si ceapa.

Tratamentul acesta a decurs perfect. Tanarul Kennedy s-a intors in New England fortificat, sanatos si intr-o conditie fizica admirabila. Toate simptomele anterioare au disparut complet. (Peste cativa ani, J.F.K. a fost gasit in stare fizica excelenta, fiind recrutat de fortele navale ale SUA.)

Secretul acestui curandero a fost descoperit abia pe la sfarsitul secolului, cand J.F.K. nu mai exista si probabil, nici curanderul sau. Este vorba de apa freatica din jurul regiunii El Paso. Contine pana la 5 parti pe million de litiu. Litiul este folosit, mai recent, pentru unele aplicatii psihiatrice si neurologice, ca un catalist de restaurare si stimulare a functiilor de neurotransmisie. Dar prin anii 1930 nimeni nu stia de asa ceva!

Yamul

Celalalt component dietetic, care se pare ca a contribuit la vindecarea viitorului presedinte, yamul, e un tubercul al plantei americane Dioscorea americana (sau varul ei, Dioscorea alata) ce face parte din familia Dioscoreaceae si a fost folosit de toate populatiile autohtone ca un aliment de baza, de milenii.

Yamul contine molecule extrem de complexe de diosgenina, care sunt fundatia chimica a multor hormoni umani, steroizi cortici si hormoni sexuali. Steroizii au functii specifice in organism, printre care locul principal e ocupat de capacitatea lor de a regla transportul metabolic al substantelor lipide si fosforice, la nivelul celulei. Acesti hormoni imbunatatesc tonusul muscular, ajuta la dezvoltarea scheletala prin fixarea vitaminei D si extind gama de absorbtie a calciului.

Cortizonul si efectele neurologice ale litiului nu erau descoperite inca, la data cand Pedro Ramirez le-a folosit cu mult succes pentru a vindeca o persoana ce va deveni celebra.

Chiar daca credibilitatea acestei povesti, care e foarte raspandita in sud-vestul Statelor Unite, e indoielnica, totusi, elementele ei de baza si practicile medicinii americane populare sunt reale.

Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Indiferent dacă Cristian Popescu Piedone se va retrage sau nu din cursa electorală, Gabriela Firea va fi noul primar al Capitalei, este convins Marcel Ciolacu. Premierul a precizat miercuri,...
Ciolacu susține că nu există riscul ruperii coaliției: ”Ce voiaţi? Să stau la televizor să spun: "m-am gândit eu că e mai bun Piedone"?”
Ciolacu susține că nu există riscul ruperii coaliției: ”Ce voiaţi? Să stau la televizor să spun: "m-am gândit eu că e mai bun Piedone"?”
Marcel Ciolacu nu crede că decizia privind candidaturile separate la Primăria generală a Capitalei va afecta în vreun fel coaliția formată din PSD şi PNL. El susţine că membrii alianţei...
#tratamente naturiste ceapa, #tratamente naturiste yam, #diferenta yam cartofi dulci , #alimente