Negocierile pe tema salariilor profesorilor continua marti si joi

Luni, 18 Octombrie 2010, ora 16:56
1753 citiri
Negocierile pe tema salariilor profesorilor continua marti si joi

Negocierile dintre sindicalistii din Educatie, ministrul de resort Daniel Funeriu si cel al Muncii Nelu Ioan Botis nu au avut niciun rezultat, astfel ca discutiile vor continua marti si joi.

Ministrul Daniel Funeriu a anuntat luni ca la intalnirea cu sindicalistii din Educatie s-a discutat despre plafonarea salariului celor care ocupa functii de conducere, dar si despre o reprezentare justa pe grila intre profesori si cei care ocupa alte functii decat cele didactice.

"Profesorii au demonstrat ca Romania se poate baza pe ei. Ei trebuie sa intre in parametri normali, sunt convins ca vom ajunge la o solutie justa pentru cadrele didactice", a declarat Funeriu.

Profesorii au protestat din nou, in ploaie (Video)

"In ceea ce-i priveste pe studenti, am discutat cu doua organizatii despre Legea educatiei si am avut un dialog foarte constructiv - dar sunt organizatii care au o problema de pozitionare politica a liderilor lor", a mai aratat ministrul Educatiei.

Pe de alta parte, ministrul Muncii Ioan Botis a anuntat ca negocierile vor continua marti, incepand cu ora 12.00, si joi, incepand cu ora 14.00. Botis a refuzat sa dea detalii despre negocieri, sustinand insa ca a fost o intalnire cu "rezultate pozitive".

"Cele mai bune discutii sunt cele care au loc in situatii linistite, cred ca aceasta e calea constructiva de a discuta", a intervenit si Funeriu.

Forma finala a legii salarizarii va fi gata joi, 20 octombrie, a mai anuntat ministrul Muncii, Ioan-Nelu Botis, la finalul negocierilor cu sindicatele din educatie.

In schimb, in urma intalnirii de la Ministerul Muncii sindicalistii au aratat ca "educatia este inca Cenusareasa sistemului bugetar romanesc" si ca bugetarii din invatamant sunt ultimii la capitolul salarizare, iar sporurile pentru profesori sunt considerate "indecente". Anton Hadar a spus ca profesorii isi doresc ca un spor sa fie inserat in lege si sa fie legat de performantele academice.

"Nu s-a discutat nimic in legatura cu legea cadru pentru 2011", a spus Anton Hadar. Un punct de divergenta in discutiile de saptamana trecuta a fost daca bugetarii vor intra in noul an cu salariile diminuate sau le vor avea pe cele de la sfarsitul lunii iunie.

Sindicalistii doresc o mai buna plasare a cadrelor didactice in grila de salarizare, mai precis spera sa obtina coeficientul 7 in loc de 4,95. Aceasta ar permite cadrelor didactice debutante sau in primii ani de cariera un salariu mai bun.

"Salariul mediu in invatamant este sub alte sectoare, in conditiile in care numarul salariatilor cu studii superioare este mult mai mare decat in alte domenii", au explicat liderii sindicali.

Profesorii au iesit luni din nou in strada. In jurul orei 10.00 s-au strans la sediul Ministerului Educatiei si au protestat in ciuda vremii nefavorabile. Profesorii au cerut, pentru a treia zi consecutiv, ca salariile sa revina la valoarea de dinainte de scaderea cu 25%.

A.B.

Politicienii români care au fost țintiți de hackeri sprijiniți de Rusia. „Agresiunile se desfășoară împotriva demnitarilor vocali”
Politicienii români care au fost țintiți de hackeri sprijiniți de Rusia. „Agresiunile se desfășoară împotriva demnitarilor vocali”
Războiul hibrid dus de Rusia afectează și politicienii români. Mai multe grupuri de hackeri sprijiniți de Rusia, China și Iran au avut ca țintă în ultimii ani politicieni și oficiali...
Horia Constantinescu, preşedintele Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Consumatorilor, renunță la funcție
Horia Constantinescu, preşedintele Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Consumatorilor, renunță la funcție
Preşedintele Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Consumatorilor, Horia Constantinescu, renunţă la funcţie după ce a devenit candidatul PSD la Primăria Constanţa. El precizează că...
#negocieri sindicate salarii profesori, #Funeriu salarii profesori , #sindicat