Subventiile pentru fermieri vor depinde de raportarile la recensamantul agricol

Sambata, 27 Noiembrie 2010, ora 22:30
4908 citiri
Subventiile pentru fermieri vor depinde de raportarile la recensamantul agricol

Ministrul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale, Valeriu Tabara, a declarat sambata, la Brasov, ca spera ca la recensamantul agricol, ce va demara la inceputul anului viitor, raportarile de la producatori vor fi reale, de acest lucru depinzand subventiile.

"Am speranta ca acest recensamant va fi intocmit cu date reale. Este foarte important sa obtinem aceste date reale pentru a putea apoi sa trecem la intocmirea politicilor agricole pentru viitorii ani. Ne preocupa viitoarea politica agricola comunitara, imaginata de comisarul Dacian Ciolos pentru anii 2014-2020, care este favorabila Romaniei, dar pentru a ne putea inscrie cu performante in acest domeniu avem nevoie de aceste raportari corecte la viitorul recensamant agricol.

Chiar daca rezultatele in unele sectoare vor fi dureroase pentru cei care lucreaza in aceste sectoare, si nu numai pantru ei, este preferabil sa avem date reale pe care sa putem construi serios pentru viitor", a spus ministrul in cadrul intalnirii cu fermierii brasoveni.

Valeriu Tabara a exemplificat situatia actuala din agricultura romaneasca prin raportarile existente in domeniul zootehnic, unde cifrele raportate de catre institutiile cu atributii in domeniu difera, uneori aceste diferente fiind extrem de mari. Astfel, in domeniul cresterii taurinelor, diferentele de raportari intre Directiile Agricole Judetene si APIA au ajuns la nivel national sa insumeze 300.000 de capete de animale, o situatie si mai grava existand in cazul raportarilor in ceea ce priveste numarul ovinelor, in unele raportari existand 11 milioane de capete, in timp ce in altele acest numar este dublu, la aproape 22 de milioane.

Ministrul le-a mai spus fermierilor ca anul 2010 a fost unul foarte bun pentru producatorii de grau, fiind disponibile la export 4.000.000 de tone, dar si pentru cei care au cultivat porumb, Romania realizand a doua cantitate de porumb dintre tarile Uniunii Europene, dupa Franta.

"Franta a obtinut, insa, productii mult mai bune la hectar decat Romania, ceea ce inseamna ca noi nu folosim samanta de calitate. Si anul viitor se anunta unul foarte bun pentru agricultura, de aceea va trebui sa luam masuri pentru ca fermierii sa foloseasca seminte de calitate", a mai spus Valeriu Tabara.

In ceea ce priveste subventiile, ministrul le-a spus fermierilor ca de la 1 decembrie vor incepe platile acestora, anul acesta fiind pentru prima data dupa foarte multi ani cand, la rectificarea bugetara, agricultura a primit bani si nu i s-au luat, alocatia fiind de 600 de milioane de lei.

"Colaboram foarte bine cu Ministerul de Finante, am avut multe discutii cu ministrul Finantelor, care a inteles ca este vital sa platim subventiile. Avem, in continuare, subventii de 130 de euro la hectar (de la UE si din bugetul national, n.r.) si de la 1 decembrie vom incepe platile. De asemenea, a trecut prin Guvern hotararea cu privire la subventia la cresterea ovinelor, fiind aprobata o subventie de 10 euro/cap de oaie. Saptamana viitoare vom promova un alt proiect de hotarare de guvern, pentru plata subventiei in acest sector.

Am reusit un lucru foarte important pentru anul agricol viitor, anume sa pastram subventia la motorina. Vrem ca intreaga decontare la motorina pentru acest an sa o facem in primele doua luni ale anului viitor", a spus Tabara in fata fermierilor brasoveni.

Ministrul a precizat ca acuzatiile care i se aduc ca pune presiune pe producatori si comercianti pentru a influenta pretul produselor agricole este falsa. "Niciodata nu am facut acest lucru. Daca acum am scoate din rezerva de stat cantitati de produse pe care sa le aruncam pe piata, ar distorsiona grav piata si ar influenta chiar si pretul la producatori, nu doar la comercianti", a incheiat ministrul.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Petrom va testa la Petrobrazi o instalație de captare și utilizare a carbonului. Care sunt mizele pentru reducerea emisiilor de carbon
Petrom va testa la Petrobrazi o instalație de captare și utilizare a carbonului. Care sunt mizele pentru reducerea emisiilor de carbon
OMV Petrom va testa la rafinăria Petrobrazi o nouă tehnologie de captare și utilizare a carbonului, începând cu luna iunie, arată un comunicat de presă al companiei. Testele sunt parte...
Parlamentul depășește scandalul de luni. Cine sunt noii membri ai Consiliului Concurenței
Parlamentul depășește scandalul de luni. Cine sunt noii membri ai Consiliului Concurenței
Ședința de luni din plenul reunit al Parlamentului României, care avea ca obiect numirea noilor membri ai Consiliului Concurenței, a fost una tensionată. Două partide au absentat de la vot,...
#Valeriu Tabara, #recesamant agricol, #subventii agricultura , #agricultura