Farmacia din casa: Intareste-ti sistemul imunitar cu produse naturale

Sambata, 18 Decembrie 2010, ora 08:53
6339 citiri
Farmacia din casa: Intareste-ti sistemul imunitar cu produse naturale
Foto: Arhiva

Sistemul imunitar cuprinde toate mecanismele de aparare ale organismului in fata agentilor patogeni externi. Daca agentii patogeni sunt in cantitati mici, atunci sistemul de aparare al organismului face fata nestimulat, dar exista situatii cand sistemul imunitar este depasit, slabit si trebuie ajutat.

Stresul, alcoolul, fumatul, insomnia, o alimentatie deficitara, viata dezordonata, toate duc la slabirea sistemului imunitar si la imbolnaviri dese.

Iarna este anotimpul cand avem nevoie, mai mult ca oricand, de un sistem imunitar puternic si-l putem avea si pastra doar consumand alimente care sa ne ofere cantitatea de vitamine si minerale necesara pentru mentinerea sanatatii.

Macesele si catina sunt adevarate bombe de vitamina C, un antioxidant puternic care protejeaza organismul de infectii si previne bolile degenerative. Pot fi consumate zilnic, sub forma de infuzie, sirop sau tinctura.

Ciupercile, bogate in proteine, vitamine, minerale si antioxidanti pot inlocui oricand carnea. Previn oboseala, fizica si psihica, dar si stresul, una din cauzele slabirii sistemului imunitar.

Usturoiul, mai ales crud, cate doi, trei catei pe zi, dimineata sau seara, mancat cam la aceleasi ore, este ideal pentru a trece sanatos peste o iarna capricioasa.

Ceapa, ca si usturoiul, are efecte antibacteriene si antiinflamatoare puternice. Poate fi consumata cruda, in combinatie cu alte alimente sau foarte multa in mancarea gatita.

Daca simtiti ca ati racit, zdrobiti o ceapa de coltul mesei si puneti-o langa pat in asa fel incat sa-i simtiti mirosul emanat. Nu-i prea placut, dar alunga raceala, datorita uleiurilor eterice pe care le contine.

Un sfat din batrani spune sa tii o ceapa necuratata, cat e iarna de lunga, intr-o ceasca sau pe o farfurie, la capatul patului in care dormi. Bolile nu vor mai intra in camera aceea.

Iaurtul, recomandat in mai toate dietele, previne aparitia racelilor si serveste la refacerea florei intestinale. Unii cercetatori sustin ca racelile si gripa ar fi provocate de deficitului de vitamina D din organism. Ori, iaurtul contine vitamina D din belsug.

Cate un pahar de iaurt zilnic, mai ales dintr-acela preparat acasa, in bucataria proprie, cu drag si grija, intareste imunitatea organismului, previne constipatia, ajuta la scaderea nivelului de colesterol si tine glicemia sub control.

Migdalele, atat cat incap intr-un pumn, pot elibera sistemul imunitar de stres dupa o zi foarte incarcata si ofera si o doza sanatoasa de vitamina B si E.

Nu e suficient insa numai sa ne hranim corespunzator pentru a avea un sistem imunitar sanatos. Plimbarile, oricat de frig ar fi, sunt absolut necesare, deoarece organismul are nevoie de miscare, de schimbarea atmosferei, de aerul de afara.

Retineti

- tratamentul naturist nu suplineste o vizita la medicul de familie sau la medicul specialist

- tratamentul naturist nu are efecte secundare si nu da dependenta

- efectele tratamantului naturist nu sunt imediate, ca in cazul unui tratament medicamentos, de aceea pacientilor li se recomanda multa rabdare

- un produs - mar, usturoi, cartof etc - trecut printr-un proces de fabricatie, nu mai este natural pentru ca nu mai are aceleasi proprietati si efecte ca atunci cand este cules, adunat din gradina sau copac

- daca nu credeti in produsele naturiste si efectele lor benefice asupra organismului uman, inutil sa apelati la tratamentele naturiste. Increderea ca va vor ajuta, ca va vor face bine inseamna 50% ajutor, vindecare

Sa avem sanatate!

Legătura dintre alimentație și sănătatea creierului. Ce trebuie inclus în dietă pentru o viață echilibrată STUDIU
Legătura dintre alimentație și sănătatea creierului. Ce trebuie inclus în dietă pentru o viață echilibrată STUDIU
O dietă sănătoasă şi echilibrată este asociată cu o mai bună sănătate a creierului şi cu bunăstarea mintală, sugerează un nou studiu citat miercuri, 24 aprilie, de DPA/PA Media....
Câți români mănâncă în fiecare zi carne. Interesul pentru alimentaţia pe bază de plante, în creștere
Câți români mănâncă în fiecare zi carne. Interesul pentru alimentaţia pe bază de plante, în creștere
Aproape o treime dintre români (31%) consumă carne zilnic, în timp ce patru din zece persoane (39%) se orientează spre alternative pe bază de plante, arată un rezultatele unui studiu de...
#alimentatie sanatoasa, #tratamente naturiste, #vitamine minerale fructe legume , #sanatate