Virtutile terapeutice ale ghiocelului

Sambata, 15 Ianuarie 2011, ora 17:45
8889 citiri
Virtutile terapeutice ale ghiocelului

V-ati intrebat vreodata de ce zapada este alba? O veche legenda ne spune ca ghiocelul este raspunzator de culoarea zapezii. Cica de mult, tare demult, dupa ce Dumnezeu a terminat de facut Pamantul cu toate ale lui si oamenii cu indeletnicirile lor si cele patru anotimpuri, le-a dat drumul peste lume, si i-a spus zapezii sa mearga la flori sa ceara putina culoarea.

Pe rand, zapada a trecut pe la toate florile pamantului, dar niciuna nu a vrut sa-i dea culoarea ei. Numai ghiocelul, mic, delicat, aparent firav si subtirel, dar rezistent si puternic, a fost de acord sa-i dea din culoarea lui alba. Drept rasplata pentru darnicia lui, ghiocelul a fost binecuvantat de Dumnezeu ca el sa fie prima floare care anunta primavara.

Pe langa misiunea pe care o are de a anunta ca iarna s-a terminat si ca natura va prinde viata, ghiocelul are si virtuti terapeutice.

Pentru infuzie, se folosesc frunzele, tulpinile si florile, bine uscate si maruntite. Despre bulbul ghiocelului se stie doar ca este toxic, dar specialistii inca nu si-au spus ultimul cuvant asa ca e bine sa fie ocolit.

O ceasca de infuzie din ghiocei, 200 de ml de apa clocotita, care se toarna peste o lingura de planta, combate crampele musculare. Oamenii de la tara obisnuiesc sa puna ghiocei in apa de baie pentru ca asa sa scape de durerile reumatice. Infuzia de flori de ghiocei, poate ceva mai concentrata decat cea de baut, este folosita si extern impotriva durerilor provocate de varice.

Compresele cu infuzie din ghiocei se folosesc impotriva petelor care, odata cu inaintarea in varsta, apar pe piele. Simpla sau in combinatie cu putina zeama de lamaie, infuzia care se aplica pe pielea proaspat spalata calmeaza durerea, reduce petele si indeparteaza pistruii.

Decoctul din ghiocei este folosit ca leac in cazul unor afectiuni vaginale. 30 de grame de flori si frunze se pun la fiert, pentru 15 minute, intr-un litru si jumatate de apa. Strecurat, decoctul se foloseste in spalaturi locale.

Din ghiocei se extrage galantamina care, impreuna cu alte substante, intra in componenta medicamentelor folosite in tratarea maladiei Alzheimer, dar si a altor forme de dementa.

Daca la inceput de primavara nu aveti timp sa mergeti in padure la cules de ghiocei, atunci luati din piata cateva buchetele si uscati-le bine, fara bulb, ca sa le aveti la indemana daca va fi vreodata nevoie.

Sa avem sanatate!

Fenomene fără precedent în istoria alegerilor. Politolog: „Vom vedea niște scoruri foarte interesante"
Fenomene fără precedent în istoria alegerilor. Politolog: „Vom vedea niște scoruri foarte interesante"
Se anunță o prezență-record la alegerile europarlamentare, programate pentru 9 iunie 2024. Fenomenul a fost explicat de către politologul Andrei Țăranu, într-un interviu pentru Ziare.com....
Cine câștigă din separarea candidaților PSD-PNL la Capitală: ”Se vor faulta unul pe altul”. Scenarii noi pentru prezidențiale
Cine câștigă din separarea candidaților PSD-PNL la Capitală: ”Se vor faulta unul pe altul”. Scenarii noi pentru prezidențiale
Sociologul Alfred Bulai, șeful departamentului de Sociologie din cadrul SNSPA, a fost invitatul rubricii „Cu fața la alegători”. Acesta a vorbit despre cele mai importante subiecte de pe...
#tratamente naturiste ghiocei , #remedii naturale