Cum impozitam industria meditatiilor? (Opinii)

Autor: Ioana Ene Dogioiu - Senior editor
Luni, 17 Ianuarie 2011, ora 15:01
9989 citiri
Cum impozitam industria meditatiilor? (Opinii)

Fiscul a pus ochii pe banii castigati de profesori din meditatii. Asa ca fiecare cadru didactic va trebui sa completeze o declaratie pe proprie raspundere prin care sa specifice daca are alte surse de venit in afara programului scolar. Deja profesorii aradeni au primit formularele si urmeaza restul tarii.

Vestea a generat, dupa cum era de asteptat, un val de reactii. Liderii sindicali din invatamant si Opozitia au sarit ca arsi, acuzand Guvernul ca vrea sa extermine cadrele didactice care, dupa ce au pierdut cel putin 25% din leafa, se vad acum amenintate si pe zona meditatiilor. Ecaterina Andronescu mai ca nu a lacrimat din nou deplangand umilinta la care sunt supusi colegii sai.

Pana si Emil Boc, realizand ca numai de un nou cal de bataie, dupa cel al pensiilor militarilor, nu are acum nevoie, s-a disociat oarecum de demersul ANAF. Daca dam la o parte tot acest balast demagogic, adevarul este, ca mai mereu, la mijloc.

Pe de-o parte, nu vad de ce veniturile din meditatii ale profesorilor nu ar fi supuse impozitarii, la fel ca orice venit obtinut in aceasta tara. Cu atat mai mult cu cat in Romania meditatiile pentru elevi sunt o adevarata industrie si, in anumite discipline, din ea s-au facut adevarate averi. E drept, aceasta industrie duduia mai ales inainte de 1989, cand intrarea la facultate era un hop major de care aproape ca nu se putea trece fara ele.

Daca acum acest hop s-a tocit foarte mult, au aparut in schimb altele, de exemplu bacalaureatul. In plus, multi profesori isi forteaza practic elevii sa-i frecventeze si in particular, printr-o prestatie mediocra la clasa, ce se cere completata pentru un nivel cat de cat competitiv. Asadar, la materii precum limba romana, matematica sau limbile straine, sunt convinsa ca industria meditatiilor merge mai departe.

Si totusi, ultimele statistici, din 2008, ne arata ca doar 1.500 de profesori din toata tara si-au declarat veniturile din activitati extrascolare. Este un numar infim si, cu siguranta, nerealist. Iar profesorul care nu plateste impozit pe venituri nu este mai putin evazionist decat contrabandistul cu tigari.

Asadar, este firesc, si asa s-ar intampla in intreaga lume, ca Fiscul sa vaneze orice ban nedeclarat, deci si pe cei castigati din meditatii de catre profesori. Argumente precum amputarea salariala, saracia sau oricare altele asemenea pur si simplu nu conteaza. Sau, daca vrem ca ele sa conteze in cazul profesorilor, sa conteze pentru toata lumea si sa instauram o amnistie fiscala generala, dar atunci nici sa nu avem vreo pretentie de la buget.

Pana la urma, este o chestiune de optiune pe care o tot evitam. Vrem protectie sociala, vrem investitii publice, vrem servicii publice de calitate? Acestea costa si trebuie alimentate cu bani de fiecare dintre noi, inclusiv de catre cei scutiti ilegal cum sunt profesorii, sau legal, cum este populatia de la tara. Vrem impozite mici? E si asta o varianta, dar atunci sa nu mai avem nicio pretentie de la bugetul statului. Dar amandoua deodata nu sunt posibile, chiar daca aceleasi televiziuni care, de dimineata pana seara le plang de mila profesorilor impozitati, in acelasi ritm infernal si obsesiv deplang saracii care primesc ajutoare sociale prea mici, acuza lipsa drumurilor sau a creselor si salariile mici ale bugetarilor.

Demersul ANAF este insa criticabil ca forma. Dupa cum nu exista motive ca profesorii sa nu plateasca impozit pe banii din meditatii, nu exista nici motive ca ei sa fie obligati sa completeze acele declaratii. Simplul fapt ca la inceput de an ei nu completeaza o declaratie de venit echivaleza cu declaratie pe proprie raspundere ca nu au venituri extrasalariale sau, daca o completeaza cu o anumita suma, isi asuma raspundarea pentru acea suma. Este treaba Fiscului sa demonteze aceasta declaratie explicita sau implicita si sa ii prinda pe evazionisti.

Si apoi, daca ii pui pe profesori sa completeze o astfel de declaratie, de ce nu pui si celelalte categorii susceptibile de a desfasura activitati in afara locului de munca oficial, de la instalatorii sanitari, la asistente medicale sau coafeze? In aceste conditii, declaratiile impuse profesorilor par mai degraba o incorecta masura de intimidare tintita de Fisc in zona pe care o socoteste cea mai susceptibila de evaziune.

Cele mai utilizate aplicații de pe noul Apple Vision Pro
Cele mai utilizate aplicații de pe noul Apple Vision Pro
Apple a lansat oficial în Statele Unite, pe 2 februarie, primul său headset de realitate mixtă, Apple Vision Pro. Acesta vine cu o ofertă bogată de peste 600 de aplicații și jocuri special...
Când va avea loc evenimentul Samsung Unpacked și ce dispozitive vor fi prezentate
Când va avea loc evenimentul Samsung Unpacked și ce dispozitive vor fi prezentate
Samsung plănuiește să organizeze evenimentul său emblematic, Unpacked, pe data de 10 iulie 2024, în Paris, potrivit mai multor surse. Alegerea Parisului ca gazdă pentru acest eveniment nu...
#impozit meditatii profesori ANAF , #ANAF