StarDome - casa viitorului, ce costa jumatate fata de una obisnuita - Interviu

Autor: Paul Barbu - Redactor
Marti, 31 Mai 2011, ora 13:34
13802 citiri
StarDome - casa viitorului, ce costa jumatate fata de una obisnuita - Interviu
stardome.ro

Casa in care traiesti trebuie sa-ti aduca putina bucurie, altfel nu merita efortul de a trai in ea - un principiu destul de sanatos de la care "medicul-inventator" a pornit cand si-a deschis afacerea cu case modulare.

StarDome este un proiect destul de futurist, cu locuinte care vor sa iasa din tipar. Doctorul Florin Dobrescu a povestit, intr-un interviu pentru Ziare.com, ce inseamna viata intr-o casa ieftina, de calitate si care poate fi achizitionata fara a deveni sclavul financiar al vreunei banci.

Dupa mai multe mii de euro cheltuite si timp pierdut, acum are o afacere bine pusa pe picioare, dar care este, inca, in curs de dezvoltare. Cu toate acestea, el nu este singurul din Romania care se ocupa cu constructia unor astfel de case (daca vorbim de forma).

Ziare.com va invita sa aflati cum s-a nascut ceea ce azi se numeste "StarDome", chiar de la creatorul conceptului.

Cand a aparut ideea modulelor?

Ideea a aparut in urma cu 17 ani, iar prima macheta a avut mai bine de 2 metri. Desi ideea domului suna excelent, mi-am dat seama ca este mai bine sa fac constructii modulare pe care sa le pot alatura in mai multe clase de simetrie.

Fiind medic, m-am gandit la o casa cu criterii care tineau de medicina traditionala. Am vrut o casa cu cat mai putin metal, care sa tina cont si de energetica locului, materialele sa fie naturale si tot asa.

Ce a insemnat constructia primului modul?

Pentru a face prima constructie m-am chinuit vreo 2 ani de zile. Am vorbit cu 11 arhitecti, iar la ultimul m-am dus dandu-i modelul 3D plus machete, el trebuind doar sa materializeze proiectul. Dar timpul pierdut m-a costat o groaza de bani (15.000 euro n.r.). Aveam un teren din care tot vindeam bucati mici pentru a-mi finanta proiectul. Brevetul l-am depus de abia in 2007 si, practic, proiectul l-am lansat in 2008, in "buza" crizei.

Cam la cat ajunge un metru patrat de constructie?

In momentul de fata cred ca in jur la vreo 500 de euro. Atat pot eu in secunda asta, dar daca as avea langa mine un jucator puternic preturile acestea s-ar putea duce mult mai jos. Poti sa realizezi o constructie cu pret si sub 500 de euro pe metrul patrat la anumite standarde, numai pe seama faptului ca eviti niste costuri care sunt, de multe ori, nejustificate - precum niste manopere care sunt lungite.

Optimizari....

Dimensiunile le-am optimizat in functie de practicile uzuale. Daca iei lemn la dimensiuni atipice incepe sa te coste. La fel este si cand vorbim de marimea panourilor care, daca nu-s compatibile cu cele din comert, iar costa. Asa am ajuns sa construiesc dupa niste trepte.

Am un modul care are 4 metri diametru si care are o amprenta la sol de 13 mp. Interesant este ca acei 13 mp ii percepi ca fiind o suprafata mai mare pentru ca noi intr-o camera patrata nu ocupam colturile. Spre exemplu, o camera de 12 mp patrati o percepem ca fiind una de 16 mp.

Presupun ca aveti si o locuinta proprie pe acest principiu

Prototipul pe care l-am construit la Rucar este casa de vis. Are 46 mp. Parterul are 25 de mp, alti 5 mp la nivelul mainii, la ecuatorul constructiei, si mai am un etaj care mai are 20 de mp. Etajul este mai mult un balcon interior, pentru ca, daca "tranteam" un planseu, terminam cu senzatia de dom de la nivelul parterului. L-am construit in asa fel incat sa simt ca traiesc acolo. Cat despre spatiu, daca nu ai un pic de bucurie, nu te ajuta.

Nu stiu, consider ca nu traim in niste rafturi in care ne depunem corpul ca sa doarma pana a doua zi, cand ne ducem in alte rafturi in care ne facem treaba si apoi iar ne intorcem in rafturile in care dormim.

Ce materiale folositi pentru constructie?

Pentru imbinarea straturilor nu folosesc cuie, ci kevlar, materialul folosit in vestele antiglont. Il folosesc pentru ca este de 5 ori mai rezistent decat otelul, raportat la greutate, dar este o fibra si nu iti taie lemnul. Vorbim de un perete de jumatate de metru, gros, cu izolatie. De asemenea, vorbim de un lemn de buna calitate, tratat corespunzator, constructia putandu-se realiza pe orice zona geografica. Plus ca, daca vreau sa schimb pozitia ferestrei, doar mut cateva panouri si am rezolvat problema.

Care a fost reactia locuitorilor din Rucar?

Am construit intr-un sat si evident ca am fost luat "la misto" foarte mult. Plus ca am trezit multe nedumeriri. Eram intrebat de ce incep cu acoperisul, si daca incep cu el ce fac dupa aia, il rastorn? Unii spuneau ca fac o bomba. Si acum, daca mergeti in Rucar si intrebati de "bomba", or sa va trimita la mine acasa.

Avantaje financiare?

Legat de aceste module, unul din marile avantaje este ca sunt atat de ieftine, incat nu trebuie sa apelezi la un credit pe 30 de ani pentru a-ti construi casa pe care o vrei. Faci mai intai un modul, apoi un altul si tot asa.

Cosmin Samoilă (ONE) la Quarterly Report 3: ”Avem o creștere a vânzărilor din apartamente de 59% pe segmentul comercial”
Cosmin Samoilă (ONE) la Quarterly Report 3: ”Avem o creștere a vânzărilor din apartamente de 59% pe segmentul comercial”
Cosmin Samoilă, Directorul Financiar al ONE United Properties, a participat la cea de-a treia ediție a Quarterly Report, din 6 martie, eveniment marca Ziare.com, alături de partenerul principal...
Un mare combinat din România, deținut de un miliardar rus, face concedieri masive: ”Vom oferi locuri de muncă vacante”
Un mare combinat din România, deținut de un miliardar rus, face concedieri masive: ”Vom oferi locuri de muncă vacante”
Peste 80 din cei 186 de angajaţi ai combinatului de alumină Alum SA din Tulcea vor rămâne fără locuri de muncă, începând de luni, a anunţat, joi, 28 martie, subprefectul judeţului...
#stardome constructie, #casa viitorului, #preturi injumatatite , #imobiliare