Cum poate fi afectat ficatul de catre medicamente - Ce spune medicul

Duminica, 05 Iunie 2011, ora 12:18
84629 citiri
Cum poate fi afectat ficatul de catre medicamente - Ce spune medicul

Ficatul este unul dintre cele mai sensibile organe ale omului, fiind esential pentru supravietuire. De aceea este numit si "uzina organismului", caci toate substantele ingerate sunt prelucrate la nivelul acestuia.

De ficare data cand te imbolnavesti, prima reactie este sa iei medicamente. De prea putine ori te gandesti insa ca acestea pot face si rau organismului, mai ales daca sunt folosite in doze prea mari, pe perioate indelungate sau in combinatii periculoase.

In ultimul timp, s-a constatat o crestere mare a numarului de medicamente cu afectiune toxica asupra ficatului, care poate duce la imbolnavirea ficatului sub forma cronica sau acuta.

Dr. Bogdan Macadon, medic specialist de medicina interna, spune ca, prin definitie, reactiile adverse ale unui medicament sunt cele care survin intamplator la dozele terapeutice utilizate in mod obisnuit. Aproximativ 10% dintre bolnavii internati intr-un serviciu de medicina interna fac reactii adverse la medicamente. Din totalul reactiilor adverse ale acestora, numai 8-10% duc la afectarea ficatului.

Leziunile hepatice produse de pastile reprezinta 5% din toate bolile hepatobiliare. In jur de 10% dintre cazurile de hepatita au origine medicamentoasa.

Trebuie avuta deosebita atentie la cantitatea pastilelor ingerate de-a lungul vietii, chiar daca pe prospect nu scrie ca sunt periculoase pentru ficat, caci toxicitatea lor poate fi descoperita tardiv, dupa mai multe luni sau chiar ani de utilizare.

De ce medicamentele afecteaza ficatul

Ficatul, prin functia sa antitoxica, este implicat in anihilarea actiunii unor substante nocive organismului, acestea fiind intai prelucrate de ficat si apoi eliminate pe cale biliara sau renala. Atunci cand aceasta prelucrare esueaza din cauza unor deficite enzimatice, celula hepatica incepe sa fie atacata de produsii toxici rezultati. Rareori, leziunile celulare hepatice sunt cauzate de actiunea proprie a medicamentului, ci atunci cand capacitatea ficatului de a-l metaboliza este depasita, eplica Dr. Macadon.

Riscul devine mai mare atunci cand diverse medicamente sunt asociate in cadrul aceluiasi tratament. De aceea, este foarte important ca inainte sa iei pastile sa te consulti cu medicul, intrucat acesta cunoaste bine posibilele interactiuni care pot aparea intre ele.

Clasificarea leziunilor hepatice

Medicamentele care pot provoca leziuni hepatice sunt de doua feluri:

- cele care au hepatotoxicitate intriseca, sau previzibila: se definesc prin actiunea toxica constanta si dependenta de doza;

- cele cu hepatotoxicitate imunoalergica sau imprevizibila: leziunile hepatice apar la o proportie mica de bolnavi si nu sunt dependente de doza administrata. Hepatotoxicitatea poate aparea in primele 4-6 saptamani de tratament. Copiii sunt foarte rar afectati.

Printre manifestarile alergice se numara febra, eruptiile cutanate, pruritul si cresterea anormala a anumitor anticorpi. Reactiile imunoalergice nu apar decat la un numar mic de bolnavi expusi la medicament si este posibil ca aparitia leziunilor hepatice sa fie dependenta de o sensibilitate anormala a gazdei.

Indepartarea medicamentului in cauza duce la amliorarea si vindecarea bolnavului. In cazuri foarte rare, boala se poate ameliora, desi medicamentul nu mai este administrat.

Factori care favorizeaza lezarea ficatului

Terenul favorizant este mai putin bine conturat pana in prezent. Hepatopatiile medicamentoase sunt mai frecvente la femei si apar de obicei dupa varsta de 40 ani.

In plus, varsta, sexul, sarcina, starea de nutritie, factorii genetici, precum si administrarea altor medicamente sau prezenta altor boli concomitent (mai ales hepatice) influenteaza actiunea toxica.

Exista anumite persoane predispuse la o metabolizare ineficienta, din cauza mostenirilor genetice.

Bolile renale si cele hepatobiliare pot avea si ele un rol important in perturbarea sanatatii ficatului. Din cauza ca rinichii sau vezica biliara nu isi mai pot exercita functiile excretorii in mod normal, produsii toxici nu mai sunt eliminati si raman in oraganism.

Cele mai intalnite hepatopatii medicamentoase

Varietatea hepatopatiilor medicamentoase ocupa un spectru foarte larg, severitatea lor variind de la forme asimptomatice si fara tulburari, pana la insuficienta hepatica in stadiu avansat.

- necroza hepatica: este leziunea principala indusa de medicament, caracterizata prin moartea celulelor hepatice;

- colestaza: afecteaza caile de eliminare a bilei, fiind provocata de cele mai multe ori de catre steroizi si anticonceptionale orale;

- hepatosteatoza: apare in urma administrarii medicamentelor care favorizeaza depunerea excesiva de lipide in ficat;

- leziuni vasculare;

- tumori hepatice: apar in special dupa tratamentele prelungite, dar sunt foarte rare. Se intalnesc in special la femei, in urma administrarii prelungite a anticonceptionalelor orale, dar tumorile sunt benigne si regreseaza la intreruperea tratamentului;

- hepatita cronica: apare in cazul in care tratamentul medicamentos nu este intrerupt imediat dupa primele semne de imbolnavire a ficatului, putand duce chiar la ciroza. Se aseamana foarte mult cu hepatitele aparute din alte cauze.

Tratamentul acestor boli consta in principal in oprirea administrarii medicamentului in cauza, starea de sanatate a pacientului imbunatatindu-se dupa 1-2 saptamani.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Ciolacu laudă candidatura lui Firea la primărie: "Este cea mai bună alegere pentru bucureștenii care își doresc mai puțin spectacol"
Ciolacu laudă candidatura lui Firea la primărie: "Este cea mai bună alegere pentru bucureștenii care își doresc mai puțin spectacol"
După decizia luată în coaliția PSD-PNL de a retrage sprijinul pentru candidatura lui Cătălin Cîrstoiu la primăria Capitalei, Marcel Ciolacu o prezintă pe Gabriela Firea ca cea mai bună...
Iohannis, întrebat de ce a mers în Coreea de Sud cu un avion de lux: „Am venit cu o aeronavă mică. Nu ştiu cum definiţi un avion de lux”
Iohannis, întrebat de ce a mers în Coreea de Sud cu un avion de lux: „Am venit cu o aeronavă mică. Nu ştiu cum definiţi un avion de lux”
Klaus Iohannis a răspuns marţi, 23 aprilie, de ce s-a deplasat în Coreea de Sud cu un avion de lux în timp ce miniştrii au mers cu un avion de linie, precizând că a venit într-o deplasare...
#pastile periculoase, #pastile ficat, #ficat bolnav cauze, #ficat afectat de medicamente , #boli
Comentarii