Inceput de Ceausescu, terminat de Boc - 20 de ani pentru 2 statii de metrou - Reportaj Ziare.com

Vineri, 01 Iulie 2011, ora 14:59
6432 citiri
Inceput de Ceausescu, terminat de Boc - 20 de ani pentru 2 statii de metrou - Reportaj Ziare.com
Foto: Ziare.com

Metroul bucurestean s-a lungit cu 2,6 kilometri si are inca doua statii noi, inaugurate vineri de premierul Emil Boc si Anca Boagiu. Este vorba despre statiile de metrou Jiului si Parc Bazilescu, de pe magistrala 4, deschise la doua decenii de la inceperea lucrarilor.

Vineri dimineata, la ora 10:00, e forfota mare la statia Jiului. "Poporul suveran nu intra, nu pentru popor e metroul?", tipa o pensionara, in timp ce-i infige-un varf de umbrela in coaste unui anagajat Metrorex. Un jandarm ii explica femeii insistente ca trebuie sa mai aiba rabdare "cel mult 20 de minute".

Doua noi statii de metrou, inaugurate vineri, dupa 20 de ani

Batrana-i arunca o privire taioasa si traverseaza strada, atrasa de bannerul enorm care-i anunta pe trecatori ca vizavi pot gasi "confectii frumoase si preturi atragatoare".

Statie noua, metrou vechi

Statia de metrou insa, imbracata-n placi metalice, straluceste mai ceva ca o vitrina proaspat lustruita. Blitzurile se indreapta spre aparatele de taxat model nou, spre oficiul de informatii si spre scaunele visinii, armonizate cu marmura de aceeasi culoare.

In discordanta insa este metroul de pe sine, putin ruginit prin parti, dar acoperit de graffiti-uri tipatoare. Vatmanul imbracat la costum se repede-n tren si ii anunta pe toti cei prezenti ca trebuie sa urce, pentru ca "se inchid usile si metroul pleaca la Parc Bazilescu".

La urmatoarea statie, usile se deschis scartaind. Din cealalt capat al metroului apar premierul Emil Boc, directorul Metrorex Gheorghe Udriste si ministrul Transporturilor, Anca Boagiu. Cei trei, asezati in scara magarului, mai ca alearga spre iesire.

Anca Boagiu, atenta sa nu se murdareasca pe hainele albe, prefera scarile rulante. Seful Guvernului ramane insa in inghesuiala si, protejat din toate partile de SPP-isti, o ia la pas pe scari. "Uite asa mai fac si eu putin sport", le spune jurnalistilor.

Sus, in statia cu pereti portocalii, ambii ministri anunta ca vor face cate-o "declaratie foarte scurta".

"Este o veste buna pentru bucuresteni. Ajutam la fluidizarea traficului si ii ajutam pe oamenii din zona sa ajunga mai repede in cealalta parte a orasului", apreciaza Emil Boc. Insista ca lucrarile au fost terminate la timp si "nu au costat un leu in plus fata de estimarile initiale".

Din multime, cineva-l intreaba daca face vreo aluzie la Pasajul Basarab. "Orice investitie care se realizeaza consolideaza cresterea economica", se face premierul ca n-aude si isi continua discursul. Potrivit sefului Executivului, proiectul va ajuta la fluidizarea traficului in Bucuresti si reprezinta pentru Guvern "un obiectiv prioritar" de investitii.

Anca Boagiu promite 65 de statii noi in zece ani

Ministrul Transporturilor isi incepe discursul la fel de scurt prin a le multumi reprezentantilot Metrorex, apoi asigura ca, pe langa cele 51 de statii deja existe, in zece ani bucurestenii vor mai avea inca 65 de noi statii.

"Prin inagurarea celor doua statii aratam ca pot fi respectate termenele in proiecte importante si in Romania, de catre companii romanesti de constructii si fara costuri suplimentare. Acum suntem in perioada recuperarilor, insa in urmatorii 10 ani vom investi 8,5 miliarde de euro pentru constructia a inca 65 de statii de metrou", a adaugat Anca Boagiu.

Directorul general al Metrorex a intarit afirmatiile ministrului, mentionand ca, pana in 2030, reteaua de metrou a Capitalei se va dubla de la 68,5 de km in prezent pana la 120 de km.

Bucurestenii au platit calatoria gratuita

Dupa ce oficialii au parasit statia de metrou, sutele de bucuresteni care asteptau in ploaie au fost lasati sa intre.

"Chiliman (n.r. - Andrei Chiliman, primarul sectorului 1) si Oprescu unde-s? N-au venit, ca n-au avut nicio contributie. Nici Boc n-a avut nicio contributie, Ceausescu a inceput metroul", isi da cu parerea un barbat postat in fata unui aparat de taxat. Degeaba ii spun angajatii Metrorex ca poate calatori gratuit "doar cu primul metrou, nu toata ziua", individul o tine pe-a lui: vrea sa inteleaga de ce aparatele nu functioneaza ca in celelalte statii de metrou.

Puzderia de curiosi ii urmeaza exemplul. Desi Metrorex face cinste cu prima calatorie, bucurestenii se inghesuie sa-si valideze cartelele.

Lucrarile, incepute de 20 de ani

"Atentie, se inchid usile" este anuntul pe care il asteapta de mai bine de doua decenii bucurestenii care stau sau au drum in cartierul Bucurestii Noi. Trenurile vor circula la un interval de 8 minute, iar in urmatorii cinci ani nu vor exista spatii comerciale in incinta statiilor, intrucat se afla in perioada de garantie.

Statiile Jiului si Parc Bazilescu au o lungime de 2,62 km cale dubla de metrou. Dupa aceasta investitie, lungimea retelei de metrou din Bucuresti a crescut la 68,6 kilometri cale dubla, cu 51 de statii. In prezent, magistrala 4 de metrou are patru statii (Gara de Nord 2, Basarab 2, Grivita si 1 Mai).

Aceasta magistrala insa se va extinde si in celalalt sens, urmand a se intinde pana in Berceni. Statiile planificate de Metrorex pentru aceasta directie sunt Hasdeu, Palatul Parlamentului si Catedrala Mantuirii Neamului, dupa care magistrala se va uni cu tronsonul 2, in statia Eroii Revolutiei. Pentru aceasta ruta insa, reprezentantii Metrorex nu au elaborat inca studiul de fezabilitate.

Ultimul mesaj al lui Piedone despre posibila retragere din cursa pentru Capitală: ”Îi las pe contracandidaţi să facă campanie când cerurile sunt deschise”
Ultimul mesaj al lui Piedone despre posibila retragere din cursa pentru Capitală: ”Îi las pe contracandidaţi să facă campanie când cerurile sunt deschise”
Cristian Popescu Piedone a anunțat joi, 25 aprilie, că rămâne în cursa pentru Primăria Bucureștiului, în ciuda tuturor zvonurilor. "Haideţi să închidem odată... Retragere, mesaje,...
Orban acuză Biroul Electoral Central că favorizează alianța PSD-PNL: ”Le-a dat voie să desfacă alianţa împotriva firii”
Orban acuză Biroul Electoral Central că favorizează alianța PSD-PNL: ”Le-a dat voie să desfacă alianţa împotriva firii”
Liderul Forţa Dreptei, Ludovic Orban, a acuzat joi, 25 aprilie, Biroul Electoral Central că ar fi modificat „în mod ilegal” o hotărâre de guvern şi că instituţia ar fi...
#metrou inaugurare boc boagiu, #metrou Jiului Parc Bazilescu , #metrou
Comentarii