Ce legume trebuie sa mancam zilnic, pentru o sanatate de fier

Duminica, 14 August 2011, ora 10:46
25403 citiri
Ce legume trebuie sa mancam zilnic, pentru o sanatate de fier

Consumul zilnic de legume proaspete se recomanda atat persoanelor sanatoase, cat si celor care sufera de diverse afectiuni si asta pentru ca au in compozitie multe elemente nutritive, cele mai importante fiind vitaminele si mineralele.

De obicei, nutritionistii recomanda ca legumele sa se consume crude, deoarece prin prelucrare termica se pierd o parte din constituenti. Fibrele continute de legume sunt vitale pentru organismul uman. Acestea contribuie la o digestie echilibrata, regleaza tensiunea si lupta impotriva obezitatii.

In supermarket, legumele aduse din toata lumea iti fac stralucitor cu ochiul, sunt mari, perfecte ca forma, divers colorate dar, inainte de a le pune in cos, intreaba-te de ce arata asa de bine, desi au fost culese de mult, cat timp au calatorit si cat au stat oare prin depozite pana sa ajunga la tine, cumparator, cel mai adesea neinformat pentru ca nimeni nu are interesul s-o faca.

Indiferent de anotimp, legumele alcatuiesc in supermarket o priveliste fascinanta, dar toate au acelasi gust de plastic si toate sunt garnisite din belsug cu chimicale ca sa arate bine cat mai mult timp. Intoarce-te la legumele romanesti, pentru care va trebui sa mergi in piata.

In piata, cauta producatorii autohtoni si nu te lasa amagit de aspectul comercial al produselor. Alege produsele mai mici, mai modeste si mai putin aratoase, pentru ca acelea prezinta siguranta si sunt mai putin atinse de chimicale.

Morcovii si dovleacul sunt legume bogate in beta-caroten, care are rol de antioxidant. Varza, conopida si guliile detoxifica organismul iar ceapa, usturoiul, prazul ii cresc rezistenta la imbolnaviri.

Vitamina C se gaseste, mai ales, in frunzele verzi, cum sunt cele de patrunjel, marar, strive, telina, spanac dar si in ardei, ceapa verde si cartofi. Vitamina E se procura din fasole si mazare proaspata, varza, spanac si sfecla rosie.

Legumele pot fi consumate ca atare, neprelucrate, sub forma de salate, simple sau combinate, sub forma de suc, coapte in aragaz sau gatite. In nici o zi n-ar trebui sa lipseasca de la masa supa sau ciorba bogate in legume si decorate cu cat mai multa verdeata.

E timpul rosiilor, pacat sa nu pregatesti zilnic cate un castron de salata. Rosiile se mananca intotdeauna stropite cu putin ulei, de preferat, cel de masline. Obisnuieste-i si pe copii sa manance legume, mananca impreuna cu ei si explicate-le de ce sunt bune.

Salata de varza este, de asemenea, o minune, indiferent de anotimp, si se pregateste foarte usor. Nu stiu cat de vitaminizata este varza la capsula careia i se face atata reclama dar stiu ca varza noastra, romaneasca, gatita, sub forma de salata, cu putin morcov ras deasupra, sau murata, stimuleaza functiile ficatului, detoxifica organismul, ii ofera energie si vitamine cat o farmacie intreaga.

Sa avem sanatate!

Guvernul modifică plafoanele la energie, „în favoarea cosumatorilor”. Până când se prelungește măsura
Guvernul modifică plafoanele la energie, „în favoarea cosumatorilor”. Până când se prelungește măsura
Premierul Marcel Ciolacu a declarat joi, 28 martie, că Guvernul le-a promis românilor că menţinem plafonarea preţurilor la energie şi gaze până în primăvara lui 2025 iar astăzi, în...
Nicuşor Dan anunţă că şefa ASSMB va fi înlocuită din funcție. „Oare ce crede cetăţeanul român”
Nicuşor Dan anunţă că şefa ASSMB va fi înlocuită din funcție. „Oare ce crede cetăţeanul român”
Primarul Capitalei, Nicuşor Dan a declarat joi, 28 martie, că şefa Administraţiei Spitalelor şi Serviciilor Medicale Bucureşti, Gabriela Sivache, va fi înlocuită din funcţie, pentru că...
#dieta legume, #beneficii sanatate legume , #legume