Struguri albi vs. struguri rosii - care sunt mai buni?

Marti, 20 Septembrie 2011, ora 08:39
21259 citiri
Struguri albi vs. struguri rosii - care sunt mai buni?
Foto: Buzzle

Strugurii sunt consumati de milioane de oameni pe post de gustari, se adauga deserturilor, dar si altor mancaruri, drept garnituri. Atat strugurii albi, cat si cei rosii sunt plini de substante nutritive si merita inclusi in dieta. Care sa fie, insa, cei mai sanatosi?

Inainte de a stabili care dintre cele doua feluri este mai bun, sa discutam putin despre fiecare in parte.

Strugurii rosii

Culoarea rosiatica se datoreaza flovonoizilor, compusi antioxidanti deosebit de importanti pentru organism, aminteste Buzzle. Acestia sunt cunoscuti pentru numarul mare de beneficii pentru sanatate: continut ridicat de nutrienti, precum vitamina C, vitamina B, proteine, cupru, antocianine - compusi care incetinesc multiplicarea celulelor canceroase -, potasiu si mangan. De asemenea, acestia au putine calorii, dar multe fibre dietetice.

O ceasca de struguri rosii are doar 61 de calorii, ceea ce inseamna ca sunt ideali pentru cei care vor sa slabeasca.

Strugurii combat starile depresive specifice toamnei

Stugurii albi

Strugurii albi sunt bogati in glucide, vitamina C, vitamina K sau grasimi saturate. Au putine calorii si niciun pic de colesterol.

Spre deosebire de cei rosii, strugurii albi contin flavonoizii numiti catehine.

De asemenea, o cantitate mare de fier si potasiu se gaseste in aceste fructe sau in vinul alb.

Acum, ca stii diferentele, trebuie sa afli ca oamenii de stiinta recomanda mai mult strugurii rosii datorita continutului mai mare de antioxidanti.

In privinta caloriilor, cei mai puternic pigmentati au mai putine. Inca un atuu. De asemenea, cei albi nu au deloc antocianine, iar in cei rosii acestea se regasesc din abundenta.

Totodata, in timp ce in strugurii albi quercitina se gaseste in cantitati mici, in cei rosii aceasta este din abundenta. Resveratrolul si quercitina scad tensiunea arteriala, previn tulburarile cardiace, ajutand si in cazul bolii Alzheimer si cancerului.

Din ce destinații vin primele avioane în România imediat după intrarea în „Air Schengen”. Pasagerii nu vor mai face controalele la frontieră
Din ce destinații vin primele avioane în România imediat după intrarea în „Air Schengen”. Pasagerii nu vor mai face controalele la frontieră
Primele zboruri din spaţiul Schengen care vor ateriza duminică pe aeroportul Henri Coandă vor fi cele care vin de la Paris, Viena, Hamburg, Roma, Zurich, Munchen, Amsterdam şi Geneva,...
Ciolacu anunță plafonări ”oriunde există speculă”. Energie și gaze, RCA și dobânzi, deja pe listă
Ciolacu anunță plafonări ”oriunde există speculă”. Energie și gaze, RCA și dobânzi, deja pe listă
Schema de plafonare și compensare la gaze și energie electrică se prelungește încă un an, urmând ca din aprilie 2025 să se revină treptat, timp de un an, la piața liberă, potrivit unei...
#struguri rosii struguri albi, #struguri rosii sanatate, #struguri albi benficii sanatate , #fructe