Leonard Orban - Romania vrea mai multi bani de la UE, dar sa dea mai putini

Marti, 04 Octombrie 2011, ora 12:24
2544 citiri
Leonard Orban - Romania vrea mai multi bani de la UE, dar sa dea mai putini

Ministrul Afacerilor Europene, Leonard Orban, a vorbit, pentru Ziare.com, despre planurile Romaniei de a obtine mai multi bani de la bugetul UE in urmatorul exercitiu bugetar, dar si despre o propunere europeana prin care tara noastra ar contribui cu maxim 5% la cofinantarile europene.

"Singurul lucru despre care putem discuta (n.red.-in legatura cu bugetul) e propunerea Comisiei Europene, care e suficient de favorabila pentru Romania. Dar in ce masura va fi adoptat, ramane de vazut, vor fi negocieri foarte dure si lungi. Haideti sa vedem, daca va fi o reducere, sa comparam cu perspectiva 2007-2013.

Ne-am propus ca obiectiv sa fim intr-o pozitie bugetara mai avantajoasa in 2014-2020 decat suntem in 2007-2013. Nu numai sa luam mai multi bani, diferenta dintre banii pe care ii primim de la bugetul Uniunii Europene si banii pe care ii varsam de la buget sa fie mai mare decat in perioada 2007-2013. Vorbim prematur, va fi ceva ce vom finaliza abia la sfarsitul anului viitor", a declarat Orban pentru Ziare.com.

Tarile bogate vor sa taie cofinantarile pentru Romania si alte state

El a explicat intentia catorva din cele mai importante state contributoare la bugetul UE de a da mai putini bani, in aceasta perioada dificila.

"E o chestiune mai larga, tine de principiul general si tine de negocierile privind bugetul net al Uniunii. E normal, sunt state net contributoare la buget, dau semnificativ mai mult si e normal ca isi doresc sa reduca aceasta contributie. Sunt unele state membre care vor sa reduca nivelul general al bugetului, astfel incat sa fie redusa contributia lor", a spus Orban.

Propunere pro-Romania ar putea fi blocata

Ministrul Afacerilor Europene a vorbit si despre opozitia mai multor state importante din UE la propunerea Comisiei Europene de a reduce sumele de bani pe care le dau, prin cofinantare pe fonduri europene,

"Vorbim de un proiect pe care l-a avansat Comisia Europeana. Acela trebuie sa fie adoptat in Consiliu. In negocierile in Consiliu sunt mai multe state membre, mai ales sase state net contributoare care nu sunt de acord cu propunerea facuta de Comisia Europeana. In esenta, propunerea vizeaza o cofinantare de maxim 5% pentru aceste sase state. E o propunere a Comisiei Europene care e in discutie si care va suferi mai multe modificari daca va fi acceptata. Nu e vorba sa ne taie un drept pe care il avem deja, e vorba de o propunere de imbunatatire a situatiei existente.

Comisia Europeana spune ca pentru anumite fonduri, contributia sa fie de maxim 5%. Pe de alta parte, statele care se opun acestei propuneri spun ca asa, cu o contributie atat de mica, responsabilitatea pe realizarea proiectelor scade vizibil si de aia nu e justificata", ne-a mai declarat Leonard Orban.

Ministrul spune ca Romania se lupta pentru ca aceasta propunere, benefica pentru Romania, intrucat ar da mult mai putini bani, dar ca exista posibilitatea ca in Consiliul UE cele cateva state importante care i se opun sa obtina o minoritate de blocaj.

"Ideea e ca trebuie ca aceasta chestiune sa nu se blocheze, sa nu se intruneasca minoritatea de blocaj, trebuie intrunita majoritatea calificata. In momentul de fata, se negociaza, rezultatul e greu de spus. Exista un numar important de state membre care au retineri fata de aceasta propunere", a mai spus Orban pentru Ziare.com.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, medicul Cătălin Cîrstoiu a susținut vineri, 19 aprilie, o conferinţă de presă pentru a răspunde acuzaţiilor de incompatibilitate în condiţiile...
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
În contextul unei crize generate în alianța PSD-PNL, generată de zvonurile legate de o eventuală retragere a medicului Cătălin Cîrstoiu, primarul de la Sectorul 3, Robert Negoiță, s-a...
#Leonard Orban Romania UE, #Orban Romania bani UE, #Orban Romania cofinantari europene , #ministru Afaceri Europene