Genocidul lingvistic - limbi care dispar, inclusiv trei dialecte romane

Duminica, 22 Ianuarie 2012, ora 22:49
8676 citiri
Genocidul lingvistic - limbi care dispar, inclusiv trei dialecte romane
Foto: infoniac

Ne-am obisnuit sa numim genocid uciderea grupurilor de oameni nevinovati. Dar la fel de veninovate au fost, de-a lungul istoriei, limbile vorbite, din care unele au disparut cu totul, sau au fost reduse la un fel de cvasi tacere.

Cateva exemple notate de Infoniac merita amintite, chiar daca unele se cunosc, iar asupra altora nu avem imaginea adevaratei dimensiuni.

"Vorbiti numai limba mandarina"

Aceasta ciudata campanie a fost lansata in anul 1949 in Singapore, pentru a determina etnicii chinezi din zona sa adopte limba mandarina, in semn de distantare fatisa fata de China. Guvernul a interzis atunci folosirea limbilor chineze in institutii, scoli si mass media. Succesul n-a fost total, dar inca si astazi mai persista dificultati de comunicare intre generatia tanara si cea incaruntita.

Limba hawaiiana

Misionarii, ajunsi prin 1820 in insulele Hawaii au determinat vorbitorii limbii locale sa invete engleza. In 1893, guvernul a adoptat limba engleza ca limba de stat, iar de atunci, utilizarea limbii locale s-a depreciat continuu. Astazi, mai exista circa 2.000 vorbitori ai limbii hawaiiene (la 1,2 milioane locuitori). Aproape nimic.

Limba localnicilor de pe insulele Ryukyu

Arhipelagul Ryukyu, amplasat pe un arc insular, intre Taiwan si Japonia, a fost locuit din vechime de un popor independent, fara legaturi cu exteriorul si avand propria sa vorbire. Ocuparea insulelor de catre Japonia in secolul 19 a impus, printre altele, obligativitatea limbii japoneze. Astazi limba vechilor locuitori din Ryukyu este recunoscuta ca dialect, dar generatia tanara nu mai stie de ea.

Rusificarea imperiului sovietic

Opera de rusificare a inceput sub regimul tarist si a continuat sustinut in epoca sovietica. Admitand formal limba materna in "republicile" sovietice, autoritatile au impus scoli in limba rusa, adoptarea literelor ruse in unele tari din sud care foloseau scrierea araba si introducerea fortata a limbii ruse in tarile baltice. Chiar si in tarile neinglobate in URSS, limba rusa a fost introdusa ca disciplina obligatorie in scoli. Intamplator sau nu, In Romania ea nu s-a bucurat de succes.

Insulele Britanice

Exercitandu-si dominatia peste Tara Galilor, Scotia si Irlanda, Anglia a impus, in secolele trecute, propria limba popoarelor locale. Limba welsh, scotiana si irlandeza au fost excluse din scoli si administratie. Abia in secolul 20, guvernul Regatalui Unit a initiat reanalizarea problemei, stimuland reafirmarea acestor limbi ancestrale ale locuitorilor insulelor, acordandu-le chiar statutul de o a doua limba oficiala, dupa engleza. Putina lume mai vorbeste aceste limbi.

Limba chineza in Indonezia

Populatia chineza din Indonezia s-a confruntat cu o discriminare grava in perioada presedintelui Suharto, care a detinut puterea in anii 1967 - 1998. In acea perioada, afirmarea, limbii chineze a fost interzisa in toate sferele vietii: ziare, scoli, administratie. Era obligatorie limba indoneziana. Dupa 1998, toate interdictiile au fost anulate, dar, intre timp, o intreaga generatie a fost fortata sa-si uite limba materna.

In Spania lui Franco

Spania cunoaste trei principale limbi regionale: basca, galiciana si catalana. Politica nationalista a lui Franco a impus recunoasterea unei singure limbi in intreaga tara, cea spaniola. Una din replicile actuale ale acestui stil de a se impune de la centru se mai simte si astazi in actiunile de afirmare locala a gruparilor etice, carora regimul din trecut le oprima drepturile cele mai elementare.

Limba kurda

Kurzii nu au un stat organizat si, ca urmare resimt un statut de popor tolerat acolo unde se afla. Singura exceptie este Irakul, unde kurzii au acces la invatamant, administratie si cultura in limba lor. In alte tari, kurzii sunt considerati necivilizati, iar autoritatile exercita presiuni pentru reununtare la aceasta limba.

Dialectele limbii romane

Nu pot incheia aceste randuri fara sa amintesc cele trei dialecte romanice din sudul Dunarii: limba aromana (sau macedo-romana), cea istro-romana si megleno-romana. Spre deosebire de romanii din nordul Dunarii, vorbitorii acestor dialecte sau limbi (problema este controversata intre specialisti) sunt raspanditi pe arii largi din peninsula Balcanica.

Cei mai multi sunt aromanii, dar asupra numarului lor nu exista estimari certe. Poate numara sute de mii, poate chiar milioane. Ei sunt amplasati in Bulgaria, Grecia, Albania, in spatiul fostei Iugoslavii, dar au ajuns si in nordul Dunarii, mai ales in prima parte a secolului 20.

Istro-romanii sunt estimati la numai 300-3000 persoane si se afla localizati in Croatia, iar megleno-romanii au fost recunoscuti ca minoritate nationala in Grecia, evidentiati la cel mult 20.000 persoane.

In evul mediu, pe timpul imperiului Asanestilor, populatia romanica din sudul Dunarii numara milioane de persoane. Sic transit gloria mundi!

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

AUR se plânge că George Simion nu are acces la comisia de control a SRI. "PNL-PSD continuă acapararea statului român"
AUR se plânge că George Simion nu are acces la comisia de control a SRI. "PNL-PSD continuă acapararea statului român"
Deputata AUR Gianina Şerban acuză că, de patru luni, Birourile permanente reunite al Camerei şi Senatului refuză, fără nicio justificare, să numească un membru al partidului în comisia...
Florin Cîțu iese la atac după tensiunile din coaliție privind candidatura lui Cătălin Cîrstoiu la Capitală. Variantele propuse de fostul premier
Florin Cîțu iese la atac după tensiunile din coaliție privind candidatura lui Cătălin Cîrstoiu la Capitală. Variantele propuse de fostul premier
Florin Cîţu, fost premier și fost lider PNL, a anunțat că sunt probleme privind „candidatura coaliţiei toxice” în persoana medicului Cătălin Cîrstoiu la Primăria Capitalei. El a...
#dialecte disparute, #limba romana dialecte , #documentar
Comentarii
Poza Imanuel
Imanuel
rank 2
Reforma Mongolului va duce sigur si la disparitia limbii romane:
Poza Musatin
Musatin
rank 1
Basescu-PDL este precum ciuma neagra peste biata Romanie!