Bancile incurajeaza economisirea stabila, pe termen lung

Vineri, 03 Februarie 2012, ora 07:32
2164 citiri
Bancile incurajeaza economisirea stabila, pe termen lung
Foto: Arhiva

Daca in urma cu 3-4 ani dobanzile pentru conturile de economii se apropiau simtitor de cele bonificate pentru depozitele la termen, in prezent, ecartul dintre dobanzile aferente celor doua tipuri de produse s-a extins.

De asemenea, in cazul depozitelor la termen, dobanzile maxime sunt acordate pentru plasamentele cu cea mai extinsa maturitate, subliniind nevoia de stabilitate pe termen lung a institutiilor bancare.

Daca principalul avantaj al conturilor de economii este flexibilitatea, posibilitatea de a depune si de a retrage bani in orice moment, fara a risca sa fie pierduta dobanda acumulata, depozitele la termen pot aduce un randament superior, daca sunt respectate principiile de functionare ale acestui tip de produs.

Depozitele la termen pot fi constituite la Raiffeisen Bank pe o luna, 3 luni, 6 luni sau 12 luni, pentru dobanzi cuprinse intre 5,00% si 6,35% in cazul depozitelor in lei, respectiv de 2,30% pana 3,75% pentru cele in euro, in functie de suma economisita.

In schimb, conturile de economii sunt bonificate cu o dobanda de 0,10% pana la 4,50% pentru depunerile in lei, respectiv de 0,10% pana la 2% pentru cele in euro, in functie de suma depusa. Banca percepe un comision de administrare de 4 lei sau de 2 euro. Daca la finele fiecarei zile bancare din luna considerata, soldul contului este egal sau mai mare de 3.000 lei sau 2.000 euro, comisionul va fi diminuat la 2 lei, respectiv la 1 euro.

Piraeus Bank afiseaza dobanzi de pana la 8% la depozitele in moneda nationala si de pana la 4,8% la plasamentele in euro, in timp de conturile de economii au dobanzi maxime de 6,50% la lei si de 2,75% la euro. Depozitele la termen au maturitate la o luna, 3 luni si 5 luni.

La ING Bank, depozitul la termen poate fi constituit pe o luna, 3 luni sau un an, in lei sau euro. Pentru plasamentele in lei, dobanda este cuprinsa intre 5,5% si 6,25%, iar pentru depunerile in euro intre 2,15% si 3,25%. Pe de alta parte, la ING contul de economii poate fi constituit doar in lei, iar dobanda ajunge la 6%.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Comisia Europeană nu este acord cu TikTok Lite, noua scorneală a gigantului tech. Temeri că minorii ar putea avea acces la conținut periculos
Comisia Europeană nu este acord cu TikTok Lite, noua scorneală a gigantului tech. Temeri că minorii ar putea avea acces la conținut periculos
Comisia Europeană a anunțat recent că va investiga programul TikTok Lite, suspectând că acesta poate avea un impact negativ asupra sănătății mintale a utilizatorilor. Programul, care...
TikTok se pregătește să lanseze o funcționalitate revoluționară. Există și un risc major pentru cei care o vor folosi
TikTok se pregătește să lanseze o funcționalitate revoluționară. Există și un risc major pentru cei care o vor folosi
TikTok se pregătește să lanseze o funcționalitate revoluționară care le va permite creatorilor să distribuie conținut video narat cu orice voce doresc, prin intermediul unei noi tehnologii...
#depozite la termen, #cont economii, #economisire, #banci , #depozite banci
Comentarii