BNR: Romanii au economisit mai mult decat au imprumutat in ianuarie

Joi, 23 Februarie 2012, ora 12:39
1156 citiri
BNR: Romanii au economisit mai mult decat au imprumutat in ianuarie
Foto: Ziare.com

Soldul creditelor acordate de banci populatiei si firmelor s-a redus in ianuarie 2012 cu 0,2% fata de luna anterioara, pana la nivelul de 222,5 de miliarde de lei, pe fondul diminuarii creditului in lei cu 1,2% si a majorarii creditului in valuta, exprimat in lei, cu 0,3%.

Pe de alta parte, creditul neguvernamental a inregistrat o crestere de 7,1% in prima luna a anului fata de perioada similara din anul precedent, pe seama majorarii cu 4,9% a componentei in lei si cu 8,4% a componentei in valuta exprimata in lei.

Imprumuturile in lei accesate de persoane fizice au scazut in ianuarie cu 0,9% fata de luna anterioara si cu 2%, la 34,7 de miliarde de lei, in timp ce creditele in moneda nationala contractate de firme au scazut cu 1,5% fata de luna precedenta, dar au crescut cu 10,7 fata de ianuarie 2011, ajungand la 45,9 de miliarde de lei.

Pe de alta parte, creditul in valuta a crescut in ianuarie atat in cazul populatiei, cat si al firmelor, la 69,5 de miliarde de lei, respectiv 72,3 de miliarde de lei.

Depozitele constituite de firme si persoane fizice au crescut cu 0,4% fata de luna decembrie si cu 7,9% fata de ianuarie 2011, la 188,1 de miliarde de lei.

Depozitele in lei ale gospodariilor populatiei au crescut in ianuarie cu 2,4% fata de luna precedenta si cu 13,7% fata de perioada corespunzatoare din 2011, pana la 73,8 miliarde de lei. Totodata, depozitele in lei ale persoanelor juridice s-au redus cu 0,1% fata luna decembrie, dar au crescut cu 13,1% fata de anul trecut, pana la 52,3 de miliarde de lei.

Depozitele in valuta ale rezidentilor - gospodarii ale populatiei si persoane juridice, exprimate in lei, au scazut cu 1,3% fata de luna precedenta si cu 1,9% fata de ianuarie 2011, pana la nivelul de 61,9 de miliarde lei.

C.S.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Google a anunțat lansarea unei noi aplicații de productivitate. Ce funcții oferă
Google a anunțat lansarea unei noi aplicații de productivitate. Ce funcții oferă
Google a anunțat lansarea unei noi aplicații de productivitate, Google Vids, concepută pentru a optimiza crearea prezentărilor animate în mediul corporate. Aceasta a fost prezentată în...
Elon Musk vrea să taxeze noii utilizatori X pentru a fi sigur că nu sunt boți. Cât trebuie plătit pentru a posta pe fostul Twitter
Elon Musk vrea să taxeze noii utilizatori X pentru a fi sigur că nu sunt boți. Cât trebuie plătit pentru a posta pe fostul Twitter
Proprietarul platformei de socializare X, Elon Musk, a decis să impună o taxă utilizatorilor noi ai serviciului. Scopul este de a se asigură că nu sunt boți. Fostul Twitter a impus deja o...
#credite populatie, #credite firme, #depozite persoane fizice, #depozite lei, #economii valuta , #depozite banci