Statul, clientul preferat al bancilor. De ce merg banii de credite la Finante?

Luni, 27 Februarie 2012, ora 13:20
2078 citiri
Statul, clientul preferat al bancilor. De ce merg banii de credite la Finante?
Foto: Ziare.com

Bancile au creditat cu precadere statul in defavoarea mediului privat, intarziind reluarea cresterii economice care ar trebui sa se bazeze pe creditarea firmelor si populatiei.

Astfel, soldul creditului guvernamental s-a redus usor in ianuarie fata de luna precedenta, la 222,5 de miliarde de lei, mai accentuat pe segmentul persoanelor juridice, in timp ce creditul guvernamental a inregistrat in prima luna a anului o crestere de 5,6% fata de luna decembrie 2010, la 73,7 de miliarde de lei, potrivit celor mai recente date BNR.

Nu atat perspectiva unui profit semnificativ, cat prudenta ghideaza bancile sa raspunda cererilor Ministerului Finantelor peste asteptarile initiale.

Astfel, in ianuarie, MFP a imprumutat de la banci 9,94 de miliarde de lei, desi isi programase imprumuturi de 4,5 miliarde de lei prin sase emisiuni de certificate de trezorerie si obligatiuni.

Si luna aceasta MFP si-a propus sa imprumute cinci miliarde de lei de la bancile locale, prin sapte emisiuni de certificate de trezorerie si obligatiuni de stat.

"Este limpede ca statul are nevoie in continuare de bani de la bancile centrale. In consecinta, vedem de la inceputul anului din nou acele imprumuturi mari, precum in 2011.

Din pacate, bancile, in loc sa mearga cu banii spre economie, aleg varianta cea mai simpla, Ministerul Finantelor", a precizat Constantin Rudnitchi, analist financiar si purtator de cuvant al Camerei de Comert si Industrie a Romaniei, pentru Ziare.com.

Creditarea statului este mai comoda deoarece aduce un profit sigur, desi nu foarte mare, dovada fiind faptul ca profitabilitatea sistemului bancar a scazut anul trecut.

"E un profit cert, o oportunitate, pentru ca statul ofera pana la urma aceste dobanzi si nu se pune problema intrarii in incapacitate de plata", a adaugat Constantin Rudnitchi.

Pentru ca nu sunt dispuse sa isi mai asume riscuri, bancile aleg statul ca principal client.

"Nu e o dinamica tocmai noua. Aceasta evolutie, care persista de cel putin trei ani, este un produs al mediului actual relativ riscant. Avand in vedere ca riscul statului este mai scazut decat al oricarei entitati din mediul privat, iar momentan ne aflam intr-o perioada cu un grad ridicat de incertitudine, pare destul de firesc ca statul sa fie principalul beneficiar al activitatii de creditare", a explicat si Vlad Muscalu, economist ING Bank, pentru Ziare.com.

Inclinatia bancilor catre acesta forma de creditare este determinata si de structura instrumentelor.

"Aproape in exclusivitate datoria emisa de stat este sub forma de titluri de stat, iar acestea sunt tranzactionabile, deci pot fi vandute cu o usurinta mai mare decat in cazul activelor oferite sub forma de credit sectorului privat si, mai mult, pot fi folosite cu usurinta pentru a obtine finantare de la banca centrala.

Cat timp statul se imprumuta la dobanzi mai ridicate decat dobanda bancii centrale, iar banca centrala continua sa acopere cu injectii de lichiditate, acestea pot fi oferite niste profituri potentiale, presupunand ca pe piata nu se intampla lucruri semnificative", a explicat economistul ING Bank.

Pentru economie este benefic acest comportament doar pe termen scurt, deoarece statul continua sa se finanteze si evita, astfel, un faliment. Pe termen lung insa, finantarea statului face accesul sectorului privat la credite mai dificil, a precizat Vlad Muscalu.

Imprumuturile repetate catre stat ar trebui insa sa scada in timp, in 2-3 ani, odata cu reducerea deficitului, considera Constantin Rudnitchi.

Nici cererea din mediul privat nu este incurajatoare

Rezultatele slabe in ceea ce priveste creditarea sectorului privat nu sunt determinate doar de oferta si de nevoile de finantare ale statului, ci si de eligibilitatea, dar si de disponibilitatea populatiei si a firmelor.

"Exista in continuare probleme in sistemul bancar. Atat populatia, cat si companiile se imprumuta in continuare extrem de greu. In cazul populatiei, exista un grad de indatorare destul de mare si atunci sigur ca se califica mai greu pentru a lua un imprumut. Persoanele fizice pot face, eventual, o restructurare a imprumuturilor deja existente.

De asemenea, noile norme de creditare impuse de banca nationala, in special pentru creditul de consum, care reprezinta un segment important in Romania, restrictioneaza accesul populatiei la imprumuturi", a precizat Constantin Rudnitchi.

Nici companiile, afectate de mediul economic nefavorabil, nu au mai multa trecere la banci.

"Dupa 2008, bancile sunt mai atente la planul de afaceri, la piata pe care o detin companiile", a adaugat analistul.

Pe de alta parte, nici cererea de credite nu este suficient de puternica, asa ca rezultatul evolutiei slabe a creditarii entitatilor din sectorul privat este determinat atat de oferta, cat si de cerere, a concluzionat Vlad Muscalu.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Petrom va testa la Petrobrazi o instalație de captare și utilizare a carbonului. Care sunt mizele pentru reducerea emisiilor de carbon
Petrom va testa la Petrobrazi o instalație de captare și utilizare a carbonului. Care sunt mizele pentru reducerea emisiilor de carbon
OMV Petrom va testa la rafinăria Petrobrazi o nouă tehnologie de captare și utilizare a carbonului, începând cu luna iunie, arată un comunicat de presă al companiei. Testele sunt parte...
Parlamentul depășește scandalul de luni. Cine sunt noii membri ai Consiliului Concurenței
Parlamentul depășește scandalul de luni. Cine sunt noii membri ai Consiliului Concurenței
Ședința de luni din plenul reunit al Parlamentului României, care avea ca obiect numirea noilor membri ai Consiliului Concurenței, a fost una tensionată. Două partide au absentat de la vot,...
#credite banci, #ministerul finatelor publice, #stat imprumut banci, #imprumuturi firme , #credit