Dobanzile la depozite nu va multumesc? Vedeti cum puteti investi banii

Luni, 05 Martie 2012, ora 14:14
5677 citiri
Dobanzile la depozite nu va multumesc? Vedeti cum puteti investi banii
Foto: Ziare.com

Inclinatia populatiei spre economisire cunoaste un trend crescator in ultima perioada, valoarea totala a depozitelor atingand, in ianuarie, 114,6 de miliarde de lei, potrivit datelor bancii nationale.

Predomina economiile in moneda nationala, care au avansat cu peste 13% in prima luna a anului, fata de perioada corespunzatoare din 2011. Daca dobanzile generoase afisate de banci la depozite au captat interesul romanilor care doresc sa isi sporeasca economiile, presiunile BNR pentru scaderea dobanzilor se fac treptat simtite atat la nivelul imprumuturilor, cat si al depozitelor bancare.

In functie de apetitul pentru risc, de suma detinuta si de perioada pe care se intentioneaza sa se lipseasca de acesti bani, economiile pot depasi orizontul depozitelor, vizand investitii in diverse domenii sau in instrumente ale pietei de capital, care pot aduce randamente mai atragatoare.

"Personal, recomand investitiile in titluri financiare, pentru ca sunt cele mai volatile si sunt, astfel, cele mai indicate pentru cei care au un apetit de risc ridicat, putand oferi si un randament peste media pietei. Investitorilor care nu au un apetit foarte ridicat, le-as recomanda sa investeasca si in sectorul energetic, care nu a oferit o volatilitate atat de mare si ofera o crestere constanta, sau in sectorul petrochimic", a spus Mihai Muresian, directorul de tranzactionare al Intercapital Invest, pentru Ziare.com.

In ceea ce priveste suma investita, nu exista o suma anume, depinde foarte mult de fiecare investitor in parte, de economiile pe care le are si de cat de dispus este ca din acele economii sa investeasca o parte intr-un domeniu care este destul de riscant in anumite perioade, a adaugat Mihai Muresian.

De asemenea, cu cat se investitia se mentine pe o perioada mai mare de timp, cu atat este mai bine, este de parere reprezentantul Intercapital Invest.

"Nu exista o perioada standard, poate fi de cateva luni sau de cativa ani. Sunt investitori care investesc pe perioade scurte de timp, o luna sau doua luni, si sunt investitori care stau si trei patru ani fara sa execute nicio tranzactie", a explicat el.

"Daca investitorul nu are confortul ca, la variatii de pret, sa ramana pe piata, el face tranzactii pe o perioada scurta de timp, de exemplu, atunci cand exista un ciclu de crestere, vinde la finalul ciclului. Sunt investitori care au confortul de a sta, chiar daca piata variaza mult, pe perioade mai mari, de la 1 an la 3 ani. Conteaza foarte caracterul investitorului si cat de dispus este sa urmareasca in permanenta piata la fiecare miscare", a precizat Mihai Muresian.

Investitorii au nevoie de consultanta

Exista multe riscuri prezente in piata in acest moment, iar investitorii au nevoie de consultanta. In special investitorilor individuali le mai greu sa decida pe termen lung, in momentul de fata, este de parere Eugen Voicu, presedintele Certinvest.

"In continuare, cred ca mai exista mici resurse pe piata de capital si e posibil ca trendul sa ramana crescator pentru urmatoarele saptamani. Eu as recomanda o dispersie destul de mare si o cota mare din active alocata investitiilor alternative: fondurile imobiliare, metalele pretioase, marfuri. Mai exista inca potential si in sectorul energetic", a spus Eurgen Voicu pentru Ziare.com.

Pentru sume medii sunt indicate fondurile de investitii, existand acum oferte accesibile si pe piata locala.

"E usor de intrat si de iesit dintr-un fond, fiind indicat sa se urmareasca trendurile, sa intri pe un trend crescator si sa iesi, dupa aceea, pe un fond descrescator, chiar daca nu prinzi varfurile", a argumentat presedintele Certinvest.

O decizie de investitie se face in functie de cati bani are fiecare, de ce profil de lichiditate are, de momentul in care va avea nevoie de bani, a explicat Radu Craciun, director investitii Eureko, pentru Ziare.com.

"Piata imobiliara, chiar daca ofera preturi interesante, nu da, deocamdata, semne de revenire. Poate fi o investitie pe termen lung, nu cred ca pe termen scurt va aduce castiguri semnificative. In ceea ce priveste actiunile, vom vedea in continuare cresteri si coborari, nu vom vedea o tendinta clara. Investitorul trebuie sa fie o persoana care chiar se pricepe sa tranzactioneze volatilitatea pietei", a spus Radu Craciun.

Nu trebuie ignorate evolutiile de pe plan extern, care pot avea un impact semnificativ asupra investitiei.

"In momentul de fata, nivelul de globalizare a economiei a crescut foarte mult si se fac transferuri de fonduri foarte rapid intre toate economiile. Daca exista un eveniment important intr-o economie mare, acesta are repercusiuni in absolut toate domeniile de activitate si din alte tari. Cand, de exemplu, anul trecut se vorbea de o eventuala intrare in incapacitate de plata a Greciei, impactul a fost puternic inclusiv pe piata noastra bursiera, titlurile scazand puternic cu aproape 15% intr-o zi", a precizat Mihai Muresian.

Apar primele investiții arabe în România. Ministrul Agriculturii: „Numai aşa vom creşte valoarea produselor româneşti!"
Apar primele investiții arabe în România. Ministrul Agriculturii: „Numai aşa vom creşte valoarea produselor româneşti!"
Nu doar companiile occidentale vin să facă bani în România, ci și arabii, mai nou. Florin Barbu, ministrul Agriculturii din partea PSD, a anunțat investițiile pe care antreprenorii din Qatar...
De ce prețurile produselor de pe Shein și Temu sunt atât de mici. Riscurile grave la care se expun cumpărătorii
De ce prețurile produselor de pe Shein și Temu sunt atât de mici. Riscurile grave la care se expun cumpărătorii
Autoritatea Națională pentru Protecția Consumatorilor (ANPC) a anunțat, pe 23 aprilie, că urmează să investigheze platformele de comerț online chinezești Temu și Shein, făcând și o...
#investitii, #depozite bancare, #profit investitii, #fonduri mutuale, #investitii actiuni , #depozite banci