Inapoi la principii, domnule premier! (Opinii)

Autor: Ioana Ene Dogioiu - Senior editor
Joi, 19 Aprilie 2012, ora 13:09
7059 citiri
Inapoi la principii, domnule premier! (Opinii)
Foto: gov.ro

Mihai Razvan Ungureanu si-a reafirmat vocatia liberala si chiar apartenenta la PNL. Si, totusi, domnia sa persevereaza pe o cale profund antiliberala, comunista de-a dreptul, indreptandu-se hotarat catre o noua nationalizare.

Desi amanarea decisa in sedinta de guvern in privinta scandalosului proiect de lege care plafoneaza despagubirile si elimina retrocedarea in natura a imobilelor nationalizate a lasat speranta unui pas inapoi, dupa numai cateva ore, premierul si-a asumat din nou aceasta solutie, impachetata intr-un invelis smerit si indurerat:

"Fata de toti cei care au asteptari, eu sunt dator sa imi cer scuze si o fac si ca reprezentant al Guvernului si personal, imi cer scuze ca 22 de ani executivele succesive si parlamentele nu au putut oferi o solutie clara si definitiva la retrocedarea proprietatilor. Imi cer scuze lor. Decontam anii de indecizie administrativa, de camuflaj politic, nevoia de a nu atinge o problema esentiala legate de dreptul la proprietate. O facem pentru ca am ajuns intr-un loc din care nu mai putem iesi decat asa" - MRU, miercuri seara, B1 TV.

Da, Mihai Razvan Ungureanu are dreptate cand invoca aberatiile celor 22 de ani. Are dreptate cand spune ca suntem singura tara fosta comunista care pana in 2010 a elaborat zece proiecte de lege in acest domeniu. Are dreptate cand vorbeste despre cele 40 de mii de dosare care zac necitite la ANRP si despre neregulile uriase din cadrul acestei institutii fundamental corupte.

Dupa cum Mihai Razvan Ungureanu are dreptate cand spune ca suntem intr-un moment limita:

"Avem 2.500 de dosare la CEDO. (...) Punerea in aplicare a lor inseamna 70 miliarde de lei care vor antrena 91% din 170.000 de dosare pendinte de rezolvare pe aceeasi tema". Sunt intr-adevar in joc procente foarte importante din PIB, in jur de 12, si un termen limita impus de CEDO pentru gasirea unei solutii unitare. Si este foarte adevarat ca CEDO a sugerat in decizia pilot posibilitatea plafonarii despagubirilor.

Ceea ce a impus cu adevarat CEDO este ca in 18 luni, termen care expira pe 12 iulie, sa se revizuiasca legislatia si sa se simplifice procedurile astfel incat procesul de retrocedare sa fie rezolvat cat mai rapid si mai echitabil.

Ceea ce nu a cerut CEDO, ba dimpotriva, ceea ce nu a facut nicio alta tara din blocul estic si ceea ce eludeaza MRU in raspunsul sau plin de reverente si scuze la adresa proprietarilor pe cale sa fie furati din nou este blocarea restituirii in natura.

Daca toate proprietatile imobiliare care mai exista fizic ar fi date inapoi proprietarilor, indiferent ca adapostesc gradinite, scoli, spitale, ambasade sau mai stiu eu ce alte institutii, oare la ce suma s-ar reduce aceste despagubiri mamut cu care ne sperie premierul?

Nu a calculat nimeni sau nu ne-a spus nimeni. Impovarat de mila proprietarilor si de apasarea comiterii unei noi nedreptati pe care o socoteste insa inevitabila, MRU nu a explicat de ce legea pe care o emite Guvernul pe tema proprietatii nu prevede, dimpotriva, restituirea pe cat de completa este posibil a propietatilor confiscate de comunisti.

Si daca domnia sa nu a explicat, de ce nu ne-am gandi ca blocarea totala a retrocedarii in natura tine de interesele mafiei imobiliare foarte bine reprezentata la varful partidelor din Coalitie, mafie care vrea sa-si securizeze prada?

"Eu vad termenul de 12 iulie si faptul ca Romania nu va putea plati atat de mult. Eu nu am de ales, stiu ca decontez 22 de ani de retorica electorala. Am de ales intre Romania si frica. Ce aleg? Frica pentru destinul meu? Nu trebuie sa fie cineva responsabil in tara asta? A cazut in spatele acestui guvern, asta este, si acest guvern isi va asuma aceasta datorie", sustine Mihai Razvan Ungureanu.

Alegerea invocata este falsa, pentru ca din ea lipseste singurul termen corect. Alegerea corecta ar fi fost restituirea in natura, in numele respectului pentru proprietate, valoarea suprema nu numai pentru liberalism, ci pentru insusi statul de drept. Orice in afara acestei alegeri este demagogie si praf in ochi, menite sa convinga un electorat care sa prefere salarii mai mari pentru bugetari decat despagubirea corecta a unor proprietari din secolul trecut, care oricum erau niste "burgheji".

Daca vrea sa faca alegerea corecta, am pentru MRU un indemn parafrazat chiar dupa domnia sa: Inapoi la principii, domnule premier!

Cum exploatează Piedone strategia „omului din popor”. Politolog: ”Dejunul cu muncitori este de manual”
Cum exploatează Piedone strategia „omului din popor”. Politolog: ”Dejunul cu muncitori este de manual”
Primarul de la Sectorul 5, Cristian Popescu Piedone, este cotat cel mai bine în majoritatea sondajelor de opinie pentru a câștiga Primăria Capitalei. El este văzut adesea „pe teren”,...
România a depășit 1.091 km de autostradă şi drum expres în circulaţie. Anunțul ministrului Transporturilor despre viitoarele proiecte
România a depășit 1.091 km de autostradă şi drum expres în circulaţie. Anunțul ministrului Transporturilor despre viitoarele proiecte
Ministrul Transporturilor, Sorin Grindeanu, a anunțat joi, 28 martie, că sunt implementate - proiectare şi execuţie contracte pentru construirea a încă 729 km de drum de mare viteză....
#MRU restituire proprietati, #lege retrocedari, #despagubiri proprietati confiscate , #premier