Capusele - subiect de discutie in urmatoarea sedinta de guvern

Duminica, 20 Mai 2012, ora 08:58
3060 citiri
Capusele - subiect de discutie in urmatoarea sedinta de guvern

Premierul Victor Ponta a anuntat, sambata, la Sibiu, intr-o conferinta de presa, ca i-a cerut Ministrului Sanatatii un raport pentru urmatoarea sedinta de guvern, in care sa prezinte situatia pacientilor intepati de capuse si a celor care au complicatii in urma acestor intepaturi, dar mai ales care sunt solutiile.

Pentru acest raport, premierul i-a cerut ministrului Sanatatii sa vina saptamana viitoare la Sibiu, judet aflat in alerta epidemiologica privind pacientii intepati de capuse, dar mai ales cu boala Lyme.

Premierul a recunoscut ca a cerut mai multe informatii despre romanii intepati de capuse si care s-au imbolnavit ulterior, dupa ce a aflat din mass-media de starea grava a actorului Serban Ionescu.

"Am fost informat zilele acestea, am vazut prima data, tot prin intermediul mass-media, am fost sensibilizat de situatia actorului Serban Ionescu. Evident, dupa aceasta, am aflat ca nu este un caz singular. Este vorba de alte cazuri, de oameni care, dincolo de necazul de a fi bolnavi, nu sunt nici foarte cunoscuti cum este actorul.

Din punctul meu de vedere, ar merita aceeasi atentie. Motiv pentru care am discutat cu ministrul Sanatatii si sper ca saptamana viitoare sa vina la Sibiu ca sa imi prezinte un raport tehnic si sa spuna ce se poate face", a subliniat premierul Ponta.

Acesta a explicat ca raportul despre romanii intepati de capuse, dar mai ales despre cei cu complicatii rezultate din aceste intepaturi, va fi discutat in urmatoarea sedinta de guvern.

"Ii voi cere ministrului Sanatatii ca pentru urmatoarea sedinta de Guvern sa imi prezinte un raport si sa imi faca si niste propuneri. Cred ca obligatia noastra este sa stim care sunt solutiile", a explicat Victor Ponta.

Contactat de corespondentul AGERPRES, cu o zi inainte de vizita premierului Ponta, pentru a explica daca exista vaccin pentru prevenirea bolii Lyme sau alte vaccinuri pentru alte boli care pot aparea in urma muscaturilor de capusa, secretarul de stat in Ministerul Sanatatii prof. dr. Adrian Streinu-Cercel, prezent la un congres medical la Sibiu, nu a dorit sa comenteze acest subiect.

Unii sibieni merg la Viena si in Germania, pentru a-si procura vaccinuri care sa ii protejeze de encefalita provocata de intepatura de capusa, tocmai pentru ca in Romania nu exista aceste vaccinuri. Spre exemplu, la Viena, in farmacii se elibereaza, pe baza de reteta, vaccinul FSME, pentru meningoencefalita provocata de intepatura de capusa, la pretul de 29,5 euro.

Un profesor de sport din orasul Agnita, Stelian Sarbu, este unul dintre sibienii care s-au tratat si in Romania, si in Germania, de complicatii date de intepatura de capusa si a fost nevoit sa isi aduca din Germania, vaccinul pentru encefalita rezultata din acest accident, numit Encepur Erwachsene. Acesta a declarat pentru AGERPRES ca trei doze de vaccin l-au costat 150 de euro.

In judetul Sibiu, zona cu cei mai multi pacienti intepati de capusa si cu boala Lyme, din ultimii trei ani, in Romania, exista deja un caz de deces, in urma bolii Lyme, conform familiei celui decedat si al inspectorului sef al Inspectoratului Teritorial de Munca Sibiu.

In judetul Sibiu sunt cei mai multi bolnavi intepati de capuse si cu boala Lyme din tara, acestia fiind intepati de capuse in urma cu mai bine de trei ani. De la inceputul anului, 287 de sibieni s-au prezentat la spital, cu muscatura de capusa, a precizat pentru AGERPRES Decebal Todarita, purtatorul de cuvant al Spitalului Clinic Judetean Sibiu.

In anul 2011 fusesera muscati de capuse 362 de sibieni, iar in 2010 - 176. Nu doar numarul persoanelor intepate de capuse este din ce in ce mai mare. ci si cel al pacientilor cu boala Lyme.

Astfel, daca in 2010, 69 de sibieni au aflat ca sufera de aceasta boala, in 2011, numarul lor a crescut la 161, conform DSP Sibiu. Unitatea de Primiri Urgente a Spitalului Clinic Judetean de Urgenta Sibiu a raportat si 20 de cazuri de sibieni muscati de capuse pe zi, in 2012, conform purtatorului de cuvant Decebal Todarita.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, medicul Cătălin Cîrstoiu a susținut vineri, 19 aprilie, o conferinţă de presă pentru a răspunde acuzaţiilor de incompatibilitate în condiţiile...
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
În contextul unei crize generate în alianța PSD-PNL, generată de zvonurile legate de o eventuală retragere a medicului Cătălin Cîrstoiu, primarul de la Sectorul 3, Robert Negoiță, s-a...
#capuse sedinta guvern, #capuse boala Lyme, #capuse vaccin , #premier