Suntem o generatie de alergici. Ce ne facem?

Sambata, 26 Mai 2012, ora 08:01
7836 citiri
Suntem o generatie de alergici. Ce ne facem?
Foto: Arhiva

Alergiile sunt specifice sezonului de primavara, cand organismul, obosit dupa lupta cu temperaturile si privatiunile unei ierni grele, devine mai putin rezistent in fata factorilor agresivi din exterior.

Devenim, deodata, sensibili la tot. Sensibili la polen, la praf, la frig, la cald, la intepaturile insectelor, la unele alimente, la apa pe care o bem si chiar la aerul pe care il respiram. Cu mare greutate, laboratoarele descopera cauza sensibilitatii noastre alergice, prin teste succesive si uneori destul de empirice, scrie Le Figaro.

Primavara, anotimpul alergiilor

O statistica globala nu exista dar, cu titlul de exemplu, putem aminti ca Organizatia Mondiala a Sanatatii estimeaza ca numai persoanele atinse de alergii respiratorii se ridica la 400 de milioane, respectiv de peste douazeci de ori cat populatia tarii noastre.

Cele mai frecvente forme de alergie manifestate in tarile temperate apar primavara si se refera la rinite, iritatii cutanate, lacrimari, astm. Tratamentele se individualizeaza greu, dar unele masuri preventive sunt posibile, mai ales pentru cei care, avand precedente, isi cunosc predispozitiile. Merita amintite cateva:

Praful domestic este una din cauzele cele mai frecvente ale alergiilor. Nu este bine sa stergeti praful cu "carpe", care il imprastie. Sunt indicate lavetele umede sau cele impregnate cu efect electrostatic, care retin praful, impiedicand imprastierea lui.

Din acelasi motiv, aspiratoarele imperfect etansate sau nesterse de praf la timp pot expune intreaga familie efectului alergic.

Polenul unor flori, mirosul de fan, mirosul florilor de tei sau parfumul altor flori sunt surse de alergii. La toate acestea, se mai adauga, de la un timp, poluarea industriala.

Unele gaze de esapament, deseurile industriale, impuritatea mediului inconjurator pot fi cauzele rinitelor, ale iritatiilor cutanate sau oculare. Gunoiul menajer, depozitat multa vreme este sursa nu numai de alergii, dar si de infectii.

O vacanta prinde bine

Specialistii recomanda, ca prima masura de prevenire, o corecta igiena a vietii. Trebuie sa stim sa alegem acel sapun care nu ne irita pielea, acel deterget care nu provoaca stranuturi, acel spray dupa care nu simtim mancarimi sau lacrimari.

Daca, totusi, alergia este de neinlaturat, exista si calea schimbarii mediului - chiar temporar. Un concediu de doua-trei saptamani la mare sau la munte te poate face sa uiti de alergie.

Nu trebuie neglijat nici faptul ca, daca metodele naturale nu-si fac efectul sau n-ai conditii sa le aplici, medicina dispune de medicamente antihistaminice, uneori cu rezultate spectaculoase, dar adesea si cu nedorite efecte secundare.

Contra acestor efecte, se impune respectarea corecta a dozelor prescrise de medic. Tendinta "Mi-a facut destul de bine, deci mai iau o pastila, ca sa-mi treaca de tot" este foarte periculoasa in cazul antihistaminicelor.

Exista si un revers al medaliei. Daca medicul a prescris tratamentul pentru o anumita durata, dar efectul s-a produs mai rapid, tendinta bolnavului de a intrerupe aplicarea dozei complete poate fi devastator. Alergia poate reveni si, in acest caz, medicatia devine ineficace, intrucat organismul a "invatat" intre timp sa nu mai reactioneze la tratament.

Daca la alte medicamente se vorbeste mult despre pericolul supradozarii, in cazul antialergicelor, pericolul subdozarilor este la fel de periculos.

Uneori sunt de preferat mijloacele de tratament naturiste. Ele prezinta avantajul de a nu te expune efectelor secundare, de a fi bine tolerate de organism, dar si dezavantajul administrarii indelungate, uneori cu 3-4 luni inainte de aparitia potentilaului factor alergogen.

Cu alte cuvine, daca te stii alergic la florile de tei care apar in mai, poti incepe tratamentul cam dupa Craciun. De altfel, majoritatea tratamentelor naturiste presupun aplicarea de lunga durata.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Declarațiile preotului Nicolae Tănase sunt ”o invitație la viol”. Ministra Justiției intervine
Declarațiile preotului Nicolae Tănase sunt ”o invitație la viol”. Ministra Justiției intervine
Ministra Justiţiei, Alina Gorghiu a spus, referitor la afirmaţiile preotului Nicolae Tănase de la Valea Plopului potrivit cărora fetele care sunt agresate sexual ar trebui să intre la...
Plângeri la DNA și ANI împotriva lui Cristian Popescu Piedone. USR îl acuză că și-a angajat ”rudele și pilele” la primărie
Plângeri la DNA și ANI împotriva lui Cristian Popescu Piedone. USR îl acuză că și-a angajat ”rudele și pilele” la primărie
USR va depune plângeri la Agenţia Naţională de Integritate şi Direcţia Naţională Anticorupţie împotriva lui Cristian Popescu Piedone şi a caracatiţei cu rude şi pile pe care a...
#tratamente naturiste alergii, #alergie medicamente tratament, #alergie , #alergii