Trei din patru romani nu cred ca Romania va fi data afara din UE - sondaj

Marti, 17 Iulie 2012, ora 19:44
2798 citiri
Trei din patru romani nu cred ca Romania va fi data afara din UE - sondaj
Foto: calea europeana

Un procent de 68% dintre romani nu cred ca Romania ar putea fi data afara din Uniunea Europeana in viitorul apropiat din cauza crizei de la varful statul roman.

La polul opus, 26% dintre cei chestionati cred ca este posibil sa fim exclusi din UE, potrivit unui sondaj realizat la comanda TVH 2.0, de catre Institutul Roman de Studii Sociale (IRSS).

The Guardian: Raportul pe justitie arata ca Ponta abuzeaza sistematic Constitutia

La intrebarea "Cum credeti ca este acum imaginea Romaniei in Europa?", 71% dintre participantii la sondaj considera ca imaginea actuala a Romaniei in Europa este proasta, in timp ce 28% cred contrariul.

Nehotaratii reprezinta un procent de 1% dintre respondenti. 68% dintre barbati si trei sferturi dintre femei (75%) subscriu tezei cu imaginea proasta a tarii noastre in Europa la momentul actual. Fie ca sunt romani (71%), maghiari (76%) sau de alta nationalitate (86%), cei chestionati considera ca imaginea de acum a Romaniei in Europa este proasta.

Rugati sa comenteze cine a avut cea mai mai contributie la crearea acestei imagini, 38% dintre respondenti estimeaza ca principala contributie la crearea imaginii defavorabile a Romaniei o are presedintele suspendat, Traian Basescu.

21% atribuie aceasta contributie actualului prim ministru, Victor Ponta, si 5% presedintelui interimar, Crin Antonescu. 23% dintre respondenti estimeaza ca "altcineva" poarta raspunderea acestei imagini defavorabile.

Romanii din mediul urban cred ca raspunzator pentru aceasta situatie este Traian Basescu, care ocupa, astfel, locul intai in acest top, cu 28%. Pe locul al doilea, ei considera ca "altcineva" este vinovat pentru ce se intampla acum in Romania - 27%. Victor Ponta intruneste 19% din sufragiile privind raspunderea situatiei create, iar Crin Antonescu, presedintele interimar, 6 procente.

In mediul rural, 46% dintre cei chestionati considera ca Traian Basescu poarta responsabilitatea imaginii proaste a tarii noastre, 23% il vad pe Victor Ponta drept generator al acestei stari de fapt, si 4% pe Crin Antonescu. "Altcineva" a intrunit 19% din opiniile pe aceasta tema formulate de repondentii din mediul rural.

Pe criteriul nationalitatii, raspunsul scoate in evidenta ca 38% dintre romani, 31% dintre maghiari si 43% dintre reprezentantii celorlalte minoritati atribuie raspunderea lui Traian Basescu.

Ponta, despre raportul privind MCV: Asta este justitia dupa Basescu

Victor Ponta este considerat raspunzator pentru situatia creata de 21% dintre romani si de 25% dintre maghiari. Crin Antonescu a fost mentionat de 5% dintre romani si de 31% dintre maghiari, iar "Altcineva" a fost raspunsul a 23% dintre romani, 6% dintre maghiari si 43% dintre respondentii de alte nationalitati.

Sondajul a fost realizat telefonic, la comanda TVH 2.0, in ziua de 16 iulie, pe un esantion de 452 de persoane peste 18 ani, cu o marja de eroare de +/-4,6%.

Emisiunea Sondajul Zilei la TVH 2.0 analizeaza marti, de la 20.30, raspunsurile romanilor la sondajul efectuat luni de catre Institutul Roman de Studii Sociale (IRSS) pe tema imaginii actuale a Romaniei in Europa.

A.T.

Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Indiferent dacă Cristian Popescu Piedone se va retrage sau nu din cursa electorală, Gabriela Firea va fi noul primar al Capitalei, este convins Marcel Ciolacu. Premierul a precizat miercuri,...
Ciolacu susține că nu există riscul ruperii coaliției: ”Ce voiaţi? Să stau la televizor să spun: "m-am gândit eu că e mai bun Piedone"?”
Ciolacu susține că nu există riscul ruperii coaliției: ”Ce voiaţi? Să stau la televizor să spun: "m-am gândit eu că e mai bun Piedone"?”
Marcel Ciolacu nu crede că decizia privind candidaturile separate la Primăria generală a Capitalei va afecta în vreun fel coaliția formată din PSD şi PNL. El susţine că membrii alianţei...
#sondaj Romania data afara UE, #sondaj Romania exclusa Uniunea Europeana, #raport justitie Romania, #referendum suspendare Traian basescu , #romani
Comentarii