Ce boli poti lua de la pisici - Ce spune veterinarul

Luni, 06 August 2012, ora 18:18
107295 citiri
Ce boli poti lua de la pisici - Ce spune veterinarul

Pisicile aproape ca au depasit numarul cainilor in ceea ce priveste animalele de companie preferate ale oamenilor, batandu-se cu acestia pentru statutul de cei mai buni prieteni.

Uneori sunt egoiste, cateodata vor sa stea singure si mai si musca, dar personalitatea lor puternica, bine conturata uimeste de fiecare data. Totusi, dupa cum declara pentru Ziare.com veterinarul Dragos Mitrea, ele sunt purtatoarele unor paraziti si boli care se pot dovedi periculoase si pentru oameni.

Rabia

La fel ca in cazul cainilor, rabia poate fi transmisa de la animal la om. Fie ca te musca sau te linge si tu ai o rana deschisa, te vei imbolnavi, afectiunea putand fi mortala daca nu sunt luate masuri imediate. Ai grija la pisicile straine, indeosebi cele care traiesc pe strada si intra in contact cu animale deja infestate sau consuma altele (soareci, sobolani) bolnave.

Micoze si eczeme

Pisicile au tot felul de boli de piele, de obicei luate tot de la alte animale cu care au intrat in contact. Ciupercile pe care le provoaca sunt de obicei greu de tratat si necesita o perioada lunga de folosit creme, aceste unguente trebuind aplicate si dupa disparitia ranii pe piele, pentru ca aceasta sa nu recidiveze in perioada imediat urmatoare.

Multe dintre aceste micoze pot fi transmise oamenilor, asa ca poarta manusi atunci cand iti ingrijesti animalul, astfel incat sa nu intri in contact cu zona de piele afectata.

Toxoplasmoza

Tixopasmoza este o boala de care se teme multa lume, parazitul care o provoaca, Toxoplasmoza Gondii, fiind gasit in fecalele felinelor, dar si in blana acestora.

Trebuie avut grija ca pisica sa nu manance soareci si pasari care ii pot transmite parazitul, iar atunci cand ii cureti ladita cu nisip trebuie sa porti manusi si sa te speli bine pe maini dupa aceea.

In cazul in care aceste masuri nu sunt respectate, toxoplasmoza poate sa aiba simptome destul de urate, atacand sistemul respirator, cel nervos si chiar ochii. Boala este indeosebi periculoasa pentru femeile insarcinate, care pot sa sufere un avort spontan sau fatul sa aiba malformatii.

Raia

Raia se observa in zona urechilor la pisica, felina incepand sa se scarpine foarte des in acea zona si parul imputinandu-se. Parazitul migreaza foarte usor de la o felina la alta, asa ca daca ai mai multe pisici, este posibil ca toate sa se infesteze intr-o perioada scurta de timp.

Vei vedea ca pisica nu mai tine urechile drepte, cerumenul incepe sa isi modifice culoarea si grosimea, nu mai este cremos si capata un aspect cu bobite mici, asemanator zatului de cafea.

Raia se poate lua si la om, asa ca poarta manusi atunci cand cureti urechile pisicii. De preferat este sa nu incepi un tratament pana cand nu te prezinti la veterinar, care sa stabileasca in mod clar cauza iritatiei pielii.

Se vor folosi unguente antiseptice si antiparazitare, tratamentul durand cel putin 30 de zile pentru a fi evitata recidivarea afectiunii.

Ascaridoza

Ascaridoza este denumirea medicala pentru ceea ce in mod popular se numeste "limbrici". Acesti paraziti fac oua care se gasesc in fecalele pisicii, dar si pe blana acesteia, iar cand stapanul isi mangaie animalul, raman pe mana. Dupa ce mana este dusa la gura fara sa fie spalata, ouale limbricilor ajung in organismul uman.

In primul rand, trebuie facuta deparazitarea periodica a animalului, printr-o pastiluta repetata la 3 sau 6 luni, iar in cazul in care mangai animale straine, este obligatoriu sa te speli cu apa si sapun dupa aceea.

ANRE demontează declarațiile ministrului Burduja privind energia alternativă: "Să se liciteze pentru aceste capacități"
ANRE demontează declarațiile ministrului Burduja privind energia alternativă: "Să se liciteze pentru aceste capacități"
Declarațiile ministrului Energiei, Sebastian Burduja, referitoare la ritmul extraordinar de instalare a fotovoltaicelor și eolienelor, au fost contrazise de președintele ANRE (Autoritatea...
Viitorul sumbru descris de Dan Barna (USR): "În 2025 vor fi din nou măriri de taxe pentru că nu mai au bani"
Viitorul sumbru descris de Dan Barna (USR): "În 2025 vor fi din nou măriri de taxe pentru că nu mai au bani"
Dan Barna lansează un atac la actuala guvernare care protejează în opinia sa "sinecurile şi pensiile speciale" pe care PSD şi PNL le plătesc în continuare. Aceste cheltuieli vor duce la...
#boli pisici transmisibile oameni, #boli pisici oameni, #paraziti pisici imbolnavire oameni, #pisici oameni paraziti boli , #pisici