Business Focus: Antreprenoriatul: Profesie vs Vocație

Vasile Cepoi: Noua lege a Sanatatii ar putea fi adoptata in octombrie

Joi, 02 August 2012, ora 17:30
3146 citiri
Vasile Cepoi: Noua lege a Sanatatii ar putea fi adoptata in octombrie

Noua lege a Sanatatii va intra in dezbatere in Parlament in luna septembrie, iar in luna octombrie ar putea fi adoptata, a declarat, joi, ministrul Sanatatii, Vasile Cepoi.

Potrivit demnitarului, domeniile din Sanatate care vor suferi modificari majore dupa adoptarea si punerea in aplicare a noii legi sunt: organizarea spitalelor, asigurarile de sanatate si asistenta primara.

"In domeniul asigurarilor de sanatate, noutatile sunt transformarea sistemului din institutie publica rigida in structuri mutuale. Astfel, asiguratii vor putea controla banii cheltuiti pentru asigurarile de sanatate si va fi respectat principiul obligativitatii pltaa de catre toti asiguratii.

Casa Nationala de Asigurari de Sanatate se va reorganiza in Autoritatea Nationala de Reglementare si Control a Asigurarilor de Sanatate, iar casele judetene in societati mutuale. De asemenea, Fondul de Asigurari de Sanatate se va colecta intr-un fond separat", a declarat Vasile Cepoi.

Potrivit ministrului Sanatatii, populatia asigurata va beneficia de un pachet de servicii de baza si pot opta pentru o asigurare facultativa, care sa acopere restul serviciilor medicale. De asemenea, pentru persoanele cu venituri reduse, Legea Sanatatii prevede un pachet social de servicii medicale.

"Acest pachet acopera, de exemplu, consumul de medicamente cu preturi sub 10 lei, care vor fi scoase de pe lista de compensate. Astfel, persoanele cu venituri mici vor putea beneficia de aceste medicamente vitale pentru sanatatea pacientilor", a mai explicat ministrul Cepoi.

In ceea ce priveste organizarea spitalelor, acestea nu vor mai fi supuse legislatiei institutiei bugetare. Conducerea fiecarui spital va opta pentru modul de organizare al institutiei sanitare, potrivit ministrului Sanatatii.

"Medicina de familie va cunoaste, de asemenea, cateva importante schimbari. Medicul de familie trebuie sa cunoasca expunerea la risc de boala a fiecarei persoane pe care o are in lista de pacienti. De asemenea, medicii de familie vor avea obligativitatea de a depista precoce bolile cronice, sa le previna. In concluzie, medicii de familie vor trebui sa cunoasca foarte bine starea de sanatate a tuturor pacientilor sai", a mai spus Vasile Cepoi.

Candidatul USR la Primăria Sectorului 5 a depus o plângere la DIICOT împotriva lui Cristian Popescu Piedone
Candidatul USR la Primăria Sectorului 5 a depus o plângere la DIICOT împotriva lui Cristian Popescu Piedone
Avocatul şi liderul consilierilor USR din Sectorul 5, Alexandru Dimitriu, a depus joi dimineaţă, 25 aprilie, o plângere la DIICOT împotriva primarului Cristian Popescu Piedone şi ”a...
BEC vine în sprijinul PSD și PNL. Decizia surpriză care le permite să aibă candidați separați la Primăria Capitalei
BEC vine în sprijinul PSD și PNL. Decizia surpriză care le permite să aibă candidați separați la Primăria Capitalei
Biroul Electoral Central (BEC) a adoptat miercuri, 24 aprilie, o hotărâre prin care permite desființarea unei alianțe electorale până la data de 26 aprilie,astfel că PSD și PNL vor putea...
#Cepoi Legea Sanatatii, #Legea Sanatatii proiect dezbatere, #noua lege a Sanatatii , #Legea Sanatatii