Vitamina C in sezonul rece

Sambata, 24 Noiembrie 2012, ora 14:46
5363 citiri
Vitamina C in sezonul rece

Iarna, mai mult ca oricand, organismul are nevoie de mai multa vitamina C, deoarece aceasta are marea calitate de a intari imunitatea si de a apara organismul de infectiile respiratorii, atat de raspandite in randul populatiei in sezonul rece.

Carenta acestei vitamine din organism duce la oboseala excesiva, astenie, slabiciune, lipsa poftei de mancare, dureri de oase, hemoragii interne, pierderea dintilor din cauza gingiilor sangerande, slabiciune accentuata, digestie proasta, dese infectii respiratorii, cu implicatii nefaste in activitatea de zi cu zi.

Vitamina C in stare naturala poate fi procurata mai ales din fructe si legume proaspete, netratate, dar si din alte alimente, unele chiar preparate in casa, precum borsul, iaurtul, varza murata.

In anotimpul rece, lamaia, fruct recunoscut pentru cantitatea de vitamina C pe care o contine, nu ar trebui sa lipseasca din nici o casa. Ceaiul aromat cu cateva picaturi de zeama de lamaie este nu numai delicios, ci si foarte sanatos, indiferent de varsta.

Se crede gresit ca limonada este o bautura de vara. Limonada, preparata in casa din apa plata, de izvor sau minerala, zeama de lamaie si, dupa preferinta indulcita cu zahar sau miere, se poate consuma oricand, indiferent de anotimp, fiind, in primul rand, o bautura energizanta si care place oricui.

Sucul de citrice, preparat din portocale, grapefruit si lamai, stoarse in storcatorul manual de citrice, poate fi o alta sursa bogata de vitamina C oricand, si la indemana oricui.

Nu trebuie neglijate nici fructele autohtone, mai ales merele si strugurii, care inca se gasesc din abundenta pe tarabele din piata, in asteptarea clientilor, dar nici deliciosul ceai din fructe de padure, surse inepuizabile de vitamina C.

Astazi, patrunjelul, o alta sursa bogata de vitamina C, nu mai este o problema, putand fi gasit oricand proaspat, in piata sau in supermarket-uri, fie ca-i vara sau iarna. Pune-l in ciorba dupa ce ai stins focul sau chiar in farfurie, la masa.

In foarte multe case, este de neconceput o salata de rosii fara patrunjel. De asemenea, impreuna cu mararul, patrunjelul nu trebuie sa lipseasca niciodata din salata verde. Obisnuieste si copilul sa manance verdeata si explica-i de ce e bine. Cu siguranta va intelege si nu va face mofturi.

Borsul, preparat in casa, nu cel de la magazin, care contine conservanti, este o alta sursa de vitamina C, ieftina si oricand la indemana, la fel ca si moarea, zeama de varza murata.

Sucul de sfecla rosie, leguma ieftina, care poate fi procurata din piata sau de la aprozare, este foarte bogat in vitamina C si extrem de util pentru sanatatea noastra.

Sa nu crezi vreodata ca ai consumat prea multa vitamina C si ca acest lucru s-ar putea sa-ti faca rau. Din alimentele pe care le consumi zilnic, organismul isi opreste exact cat are nevoie ca sa functioneze normal si sa se apere de factorii nocivi exteriori, iar surplusul, daca exista, il elimina.

Sa avem sanatate!

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
Eventualitatea retragerii lui Cătălin Cîrstoiu din cursa pentru Primăria Bucureşti ar complica lucrurile pentru cei din Alianța PSD-PNL. Nicolae Ciucă, preşedintele PNL, a afirmat, joi...
Primar bătăuș, susținut în continuare de PNL după ce a fost filmat cum agresa un cetățean. ”A fost sub imperiul unei mari emoții” VIDEO
Primar bătăuș, susținut în continuare de PNL după ce a fost filmat cum agresa un cetățean. ”A fost sub imperiul unei mari emoții” VIDEO
Cazul primarului din comuna Spermezeu, cercetat penal după ce a agresat fizic un cetăţean, în luna februarie, va fi discutat în forurile de conducere ale PNL Bistriţa-Năsăud, a declarat...
#vitamina C surse, #raceala remedii naturale, #patrunjel sanatate, #fructe padure ceai, #strugurii resveratrol , #remedii naturale