Care sunt cele mai frumoase biserici si manastiri din Romania? - Sondaj Ziare.com

Luni, 26 Noiembrie 2012, ora 09:44
94887 citiri
Care sunt cele mai frumoase biserici si manastiri din Romania? - Sondaj Ziare.com
Foto: Ziare.com

Romania este fara indoiala o tara a lacasurilor de cult, a unora dintre cele mai frumoase biserici si manastiri, care sunt vizitate in fiecare an de numerosi pelerini si turisti.

De la biserici pictate la cele din lemn, de la biserici fortificate la cele inscrise in patrimoniul mondial UNESCO, de la monumente ale arhitecturii gotice la cele ale stilului bizantin ori brancovenesc, sutele de manastiri din tara noastra sunt cuprinse in nenumarate pagini si imagini ale spiritualitatii romanesti.

Viziteaza Romania frumoasa! Ziare.com si Groupon te trimit in vacanta la munte

Avem unele dintre cele mai frumoase manastiri si biserici, recunoscute in toata lumea. Va invitam sa le redescoperiti pe cele care ne fac mandri ca suntem romani.

Bisericile pictate din Bucovina

Aflate in judetul Suceava, cele opt biserici pictate din nordul Moldovei - Bucovina - au intrat in patrimoniul mondial al UNESCO. Sapte dintre ele - Arbore, Humor, Moldovita, Patrauti, Probota, Suceava si Voronet - fac parte din patrimoniul mondial inca din 1993, in timp ce Manastirea Sucevita a fost inclusa in anul 2010.

Bisericile au fost construite la sfarsitul secolului al XV-lea si in secolul al XVI-lea, de catre Stefan cel Mare (Voronet si Patrauti) si de catre alti domnitori moldoveni. Manastirile se afla la circa 450-500 de kilometri distanta de Bucuresti, iar in tinutul Bucovinei se mai afla numeroase alte lacasuri de cult, precum Manastirea Rasca sau Manastirea Bogdana, din Radauti.

Manastirea Voronet, celebra in lumea intreaga pentru albastrul unic al peretilor sai - Albastrul de Voronet (azuriu stralucitor) -, a fost ctitorita de Stefan cel Mare, in anul 1488. Totodata, printre culorile folosite sunt si Rosul de Humor sau Verdele de Arbore. Pe peretii exteriori ai manastirilor sunt pictate diferite scene biblice, precum "Judecata de Apoi", "Arborele lui Iesei" sau "Pacatul lui Adam".

Bisericile de lemn din Maramures

Asemenea bisericilor pictate din Bucovina, opt biserici de lemn din judetul Maramures au fost incluse pe lista UNESCO. Barsana, Budesti, Desesti, Ieud, Plopis, Poienile Izei, Rogoz si Surdesti sunt bisericile de lemn care, incepand cu anul 1999, fac parte din patrimoniul mondial. Constructiile sunt inguste, inalte, cu turle suple si lungi la capatul vestic al cladirii.

Cea mai veche dintre biserici este biserica veche din deal de la Ieud, construita de familia nobila Balea in prima decada a secolului al XVII-lea, in timp ce celelalte sunt construite atat in secolul al XVII-lea, cat si in secolul al XVIII-lea, pana spre sfarsitul sau. Cinci dintre biserici se afla in Maramuresul istoric, alte doua in vechea Tara a Chioarului, in timp ce biserica din Rogoz este situata in Tara Lapusului.

Bisericile fortificate din Transilvania

Bisericile fortificate din Transilvania au fost de asemenea incluse pe lista UNESCO a locurilor de patrimoniu mondial, Biertan in 1993, iar Calnic, Darjiu, Prejmer, Saschiz, Valea Viilor si Viscri in 1999. Cele sapte sate si bisericile lor fortificate se afla in cinci judete - cate doua in Sibiu si Brasov si una in Alba, Harghita si Mures.

Satele si bisericile fortificate dateaza inca din Evul Mediu, fiind construite intre secolele XIII si XVI. Primele constructii au influente cisterciene, dupa manastirea benedictina din Citeaux (lat. Cistercium). Bisericile fortificate sunt bazilici romanice sau biserici cu nava unica in stilul goticului tarziu, jucand un rol defensiv pana la finalul secolului al XVIII-lea.

Manastirea Horezu - capodopera stilului brancovenesc

Manastirea Horezu (sau Hurezi) a fost ridicata intre anii 1690 si 1693, de catre Constantin Brancoveanu (1688 - 1714), in satul Romanii de Jos, orasul Horezu, la circa 40 de kilometri de Ramnicu Valcea, pe drumul ce duce spre Targu-Jiu. Constructia este considerata o capodopera a stilului brancovenesc. Manastirea are hramul "Sfintii Imparati Constantin si Elena" si a fost inclusa in patrimoniul mondial UNESCO in anul 1993, fiind manastire de maici.

Manastirea Neamt, "Ierusalimul ortodoxiei romane" si manastirile din judetul Neamt

Manastirea Neamt a fost numita "Ierusalimul ortodoxiei romane", fiind una dintre cele mai vechi stabilimente ortodoxe din Romania. Aflata la circa 12 kilometri distanta de Targu Neamt, intr-o zona cu numeroase lacase de cult, Manastirea Neamt a fost datata prima oara in anul 1407, in vremea domniei lui Alexandru cel Bun, insa a fost construita in intregime in timpul domniei lui Stefan Cel Mare, fiind finalizata in 1497. Are hramul "Inaltarii Domnului" si se afla pe lista de lista propunerilor pentru patrimoniul mondial UNESCO inca din anul 1991.

In tinutul Neamtului se regasesc alte manastiri remarcabile, precum Manastirea Agapia, care dateaza de la jumatatea secolului al XVII-lea, avand fresce pictate de Nicolae Grigorescu in perioada 1858-1861, la putin timp dupa ce a implinit 20 de ani. Manastirea Bistrita, ctitorita in 1402 de Alexandru cel Bun, Schitul Durau, cu picturi de Nicolae Tonitza ori manastirile Pangarati, Secu, Sihastria, Sihla sau Varatec, ridicate intre secolele XVI-XVIII se afla si ele in judetul Neamt.

Manastirea Curtea de Arges - loc de odihna al regilor Romaniei

Manastirea Curtea de Arges a fost ctitorita de Neagoe Basarab, la inceputul secolului al XVI-lea, fiind situata in Curtea de Arges, la circa 40 de kilometri de Pitesti. Manastire de calugari, are hramul "Adormirea Maicii Domnului" si este cunoscuta pentru doua legende, cea a mesterului Manole si cea a Sfintei Filoteia, sarbatorita pe 7 decembrie, ale carei moaste se afla in aceasta manastire.

In necropola regala aflata aici sunt inmormantati regele Carol I si regina Elisabeta, precum si regele Ferdinand si regina Maria, dar si regele Carol al II-lea. Manastirea este de asemenea pe lista propunerilor pentru patrimoniul mondial UNESCO, incepand cu anul 1991.

Manastirea Cozia - ctitoria lui Mircea cel Batran

Avand hramul "Sfanta Treime", manastirea a fost ctitorita de domnitorul Mircea cel Batran, la sfarsitul secolului al XIV-lea. Este situata in apropiere de statiunea valceana Calimanesti, avand zidurile exterioare pe malul raului Olt, la circa 20 de kilometri de Ramnicu Valcea si 80 de kilometri de Sibiu. In timpul lui Neagoe Basarab s-a construit fantana ce-i poarta numele si s-a refacut pictura, iar in perioada domniei lui Constantin Brancoveanu a fost construit pridvorul, in stitlul consacrat al domnitorului. Tot la Manastirea Cozia a fost inmormantat Mircea cel Batran, pe 4 februarie 1418.

Manastirea Trei Ierarhi din Iasi - Unesco

Biserica manastirii a fost ridicata intre anii 1637 si 1639, de catre voievodul Vasile Lupu, fiind destinata initial a fi necropola domneasca. Avand elemente din goticul transilvan, constructia a reprezentat aspiratia lui Lupu catre bizantism si are hramul "Trei Ierarhi" - Vasile cel Mare, Grigorie Cuvantatorul de Dumnezeu (sau Teologul) si Ioan Gura de Aur -, fiind sarbatorit pe 30 ianuarie. Situata in centrul Iasiului, manastirea este pe lista propunerilor pentru patrimoniul mondial UNESCO, inca din 1991. Alte vechi manastiri iesene, precum "Sfantul Nicolae Domnesc", Galata sau Golia, au fost ridicate intre secolele XV-XVII.

Manastirea Tismana si Manastirea Polovragi

Manastirea Tismana este printre cele mai vechi asezamante monahale din Tara Romaneasca, fiind ridicata in a doua jumatate a secolului al XIV-lea, in stilul bizantin. "Maretul cuib al Basarabilor" sau "cea mai veche si mai mareata dintre manastirile de pe Olt", Manastirea Tismana are hramul "Adormirea Maicii Domnului" si se afla in localitatea cu acelasi nume din judetul Gorj, la circa 35 de kilometri de Targu-Jiu.

Manastirea Polovragi a fost ridicata la inceputul secolului al XVI-lea, tot in stil bizantin, fiind o manastire de maici. Situat la 55 de kilometri de Targu-Jiu, asezamantul are de asemenea hramul "Adormirii Maicii Domnului" si se afla in localitatea Polovragi, in apropiere de Cheile Oltetului si de Pestera Polovragi.

Manastirea Putna - "Ierusalimul neamului romanesc"

Manastirea Putna, una dintre cele mai importante ctitorii ale lui Stefan cel Mare, se afla la 33 de kilometri nord-vest de Radauti, in nordul Bucovinei, la mica distanta de granita cu Ucraina. Constructia a fost terminata in anul 1481, avand hramul "Adormirea Maicii Domnului". Manastirea a fost numita de Mihai Eminescu "Ierusalimul neamului romanesc", iar tot aici a fost inmormantat Stefan cel Mare.

Biserica Neagra din Brasov

Constructia Bisericii Negre din Brasov a inceput in anul 1383, fiind finalizata in anul 1477. Initial biserica de rit catolic, edificiul de stil gotic a primit hramul Sfanta Maria, nume pe care l-a si purtat pana in anul 1689, cand a fost distrusa partial de un incendiu si a primit numele pe care il are in prezent. Biserica este cea mai mare constructie sacrala din tara, are cel mai mare clopot care exista in bisericile din Romania si este unul dintre cele mai mari lacase de cult din Europa Centrala si de Est. Are 89 de metri lungime, 38 de metri latime si 42 de metri inaltime, putand cuprinde in jur de 5.000 de persoane.

Biserica Sfantul Mihail din Cluj-Napoca

Unul dintre cele mai reprezentative monumente ale arhitecturii gotice din Transilvania, alaturi de Biserica Neagra, Biserica Sfantul Mihail din Cluj-Napoca a fost ridicata in Piata Centrala din oras, iar constructia a fost finalizata in anul 1390, sub domnia lui Sigismund de Luxemburg, avand o lungime de 70 de metri si o inaltime maxima de 80 de metri. De cult romano-catolic, biserica are deasupra portii de intrare un blazon care il reprezinta pe Sfantul Arhanghel Mihail.

Biserica Densus - "biserica fara pereche in toata romanimea" - Unesco

Biserica cu hramul "Sfantul Nicolae" din localitatea hunedoreana Densus, la 10 kilometri de Hateg, este una dintre cele mai vechi biserici in rit bizantin din Romania, fiind ridicata in secolul al XIII-lea, pe ruinele unei constructii din secolul al IV-lea. Pictura sa murala dateaza din anul 1443, iar unele dintre pietrele folosite la constructie provin din ruinele Ulpiei Traiana Sarmizegetusa, aflata in apropiere. Inclusa pe lista propunerilor pentru patrimoniul mondial UNESCO, biserica a fost numita de scriitorul si omul politic Nicolae Iorga drept biserica "fara pereche in toata romanimea".

Manastirea Pestera Sfantului Andrei - prima biserica crestina din Romania

Biserica manastirii Pestera Sfantului Andrei a fost ridicata in anul 1995, avand hramul "Acoperamantul Maicii Domnului", in care se pastreaza moastele Sfantului Andrei, patronul spiritual al Romaniei si fratele Sfantului Apostol Petru. Pestera in care s-a rugat Sfantul Andrei, in urma cu circa 2000 de ani, a fost descoperita in anul 1918, iar dupa cateva zeci de ani au fost construite chiliile calugarilor, fiind vizitata de mii de pelerini anual si supranumita "Bethleemul romanilor". Manastirea se afla in apropiere de localitatea Ion Corvin, din sudul Dobrogei, la circa 40 de kilometri de Cernavoda.

Mandru ca sunt roman, o campanie care-a deschis inimile romanilor

Castelul Peles, regele castelelor din Romania - sondaj

Transfagarasanul, cea mai frumoasa sosea din Romania - sondaj

Delta Dunarii este cea mai frumoasa destinatie turistica din Romania - sondaj

Mai sunt sute sau chiar mii de alte locuri extraordinare in Romania, ce-ar merita vazute. Le puteti recomanda pe toate prin comentarii la acest articol. Va asteptam!

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Klaus Iohannis a transmis ministrului Justiției cererile de urmărire penală față de Petre Roman și Gelu-Voican Voiculescu
Klaus Iohannis a transmis ministrului Justiției cererile de urmărire penală față de Petre Roman și Gelu-Voican Voiculescu
Klaus Iohannis a transmis ministrului Justiţiei cererile de urmărire penală a lui Roman Petre, în calitate de fost premier, şi a lui Voiculescu Gelu-Voican, fost viceprim-ministru, pentru...
Ciucă, despre atacul Iranului asupra Israelului: „O situaţie care generează atenţia tuturor liderilor lumii. Potenţialul de escaladare este foarte mare”
Ciucă, despre atacul Iranului asupra Israelului: „O situaţie care generează atenţia tuturor liderilor lumii. Potenţialul de escaladare este foarte mare”
Nicolae Ciucă, preşedintele Senatului a declarat marţi, 16 aprilie, despre atacul Iranului asupra Israelului că a fost şi e o situaţie care generează atenţia tuturor liderilor lumii, pentru...
#cele mai frumoase manastiri, #cele mai frumoase biserici, #manastiri romania, #biserici Romania, #biserici pictate Bucovina, #biserici lemn Maramures , #biserica