Noi modificari la programul Prima Casa: Ce se intampla in caz de incendiu si cutremur

Marti, 11 Decembrie 2012, ora 13:34
5785 citiri
Noi modificari la programul Prima Casa: Ce se intampla in caz de incendiu si cutremur

Legislatia care reglementeaza programul guvernamental Prima Casa cunoaste noi modificari, la trei ani de la lansarea acestuia, in scopul eliminarii unor dificultati specifice cu care se confrunta beneficiarii in practica.

Potrivit unui proiect de ordonanta de urgenta, locuintele achizitionate in cadrul programului vor putea fi schimbate, cu acordul Ministerului de Finante si al bancii, in cazul in care prezinta vicii ascunse sau sunt avariate in urma producerii unor riscuri asigurate, cum ar fi incendiul sau cutremurul.

Valoarea noii locuinte trebuie sa fie cel putin egala cu valoarea creditului contractat.

Prin locuinta improprie utilizarii in sensul programului se intelege locuinta afectata de daune constatate si evaluate la o valoare de cel putin 50 % din valoarea creditului acordat initial.

Propunerea de reglementare are in vedere atat situatia beneficiarilor care constata viciile ascunse in mod amiabil, ajungand la o intelegere cu dezvoltatorul imobiliar, cat si ipoteza in care are loc rezolutiunea vanzarii (desfiintarea contractului), in baza unor hotarari ale instantelor judecatoresti competente.

Inainte de schimbarea locuintei sau o noua achizitie, creditul initial trebuie stins prin acordarea despagubirii de catre asigurator.

De asemenea, in vederea protejarii valorii imobilului, Ministerul de Finante si banca isi pot exprima acordul cu privire la lucrarile de interventie si/sau extindere, pentru care este necesara emiterea autorizatiei de construire, privind imobilul ipotecat. Sunt incluse lucrari precum dezmembrari, extinderi, modificari structurale, modificari ale destinatiei partilor comune, precum si orice alte modificari care, desi nu necesita obtinerea unei autorizatii de construire, se inscriu in Cartea Funciara.

Modificarile se inregistreaza in Cartea Funciara, iar ipoteca va fi extinsa asupra imbunatatirilor aduse ulterior.

Riscuri privind rambursarea ratelor

Modificarile au survenit in contextul in care "actele normative care reglementeaza programul Prima casa impun obligativitatea achizitionarii unei singure locuinte in cadrul programului si nu prevad la acest moment posibilitatea exprimarii acordului Ministerului Finantelor Publice si finantatorului, proportional cu procentul de garantare, cu privire la solicitarile unor beneficiari ai Programului constand in acordarea permisiunii de a schimba sau de a achizitiona o alta locuinta decat cea achizitionata initial in cadrul programului, in virtutea garantiei din partea vanzatorului pentru viciile ascunse ale locuintei sau provocarii unor daune locuintei, ca urmare a producerii unui risc asigurat, de natura a o face improrie utilizarii potrivit destinatiei", potrivit proiectului de OUG.

Totodata, se are in vedere perioada mare pe care se acorda credit si se precizeaza ca "neadoptarea unor masuri imediate, prin ordonanta de urgenta, ar conduce la reale dificultati in ceea ce priveste rambursarea ratelor creditelor de catre beneficiari".

De la lansarea programului Prima Casa, in vara anului 2009, s-au acordat aproximativ 77.000 de credite subventionate, valoarea medie a imprumutului fiind de 39.400 euro.

In prezent, se deruleaza cea de-a patra etapa a programului, Prima Casa 4, in cadrul careia statul si institutiile de credit participante isi impart in mod egal riscul de nerambursare.

In urma unor modificari anterioare ale legislatiei, programul a fost extins si pentru persoanele care detin o locuinta cu o suprafata utila de pana in 50 metri patrati, precum si pentru clientii care detin cote parti dintr-o locuinta, pentru a achizitiona diferenta de cote-parti.

De asemenea, in martie 2012, s-a introdus posibilitatea de a schimba sau de a achizitiona o alta locuinta decat cea achizitionata initial in cadrul programului, in cazul care locuinta achizitionata initial in cadrul programului este improprie cerintelor de locuit ale unei persoane sau familii datorita unor vicii ascunse.

Uniunea Social-Liberala, alianta care a castigat detasat scurtinul parlamentar care a avut loc pe 9 decembrie, a sustinut ca va continua programul Prima Casa.

Ce actualizări aduce Apple pentru noua tabletă iPad Air
Ce actualizări aduce Apple pentru noua tabletă iPad Air
Apple se pregătește să lanseze o nouă generație de iPad Air, care, pentru prima dată, va include două dimensiuni diferite, urmând exemplul liniei iPad Pro. Potrivit ultimelor rapoarte,...
Utilizatorii Samsung Galaxy au semnalat probleme cu aplicația YouTube. Care este cauza
Utilizatorii Samsung Galaxy au semnalat probleme cu aplicația YouTube. Care este cauza
YouTube a implementat recent un nou codec destinat îmbunătățirii eficienței compresiei video, dar această schimbare a generat probleme pentru utilizatorii de dispozitive mai vechi, inclusiv...
#modificari program Prima Casa, #Prima Casa schimbare imobil, #prima casa 2013 , #prima casa