Zece alimente de la care nu te-ai astepta sa contina atatia antioxidanti

Vineri, 11 Ianuarie 2013, ora 18:09
16287 citiri
Zece alimente de la care nu te-ai astepta sa contina atatia antioxidanti

Antioxidantii, substante care impiedica oxidarea moleculelor din organism, pot fi asimilati din diverse alimente. Toate alimentele neprocesate contin antioxidanti, insa in proportii diferite.

Antioxidantii previn distrugerea ADN-ului de catre radicalii liberi, care produc reactii de oxidare.

Spanacul, afinele sau ceaiul se afla pe primele locuri in topul alimentelor care contin o cantitate mare de antioxidanti. Exista insa si alte surse importante de antioxidanti, unele neasteptate, cum ar fi macrisul de balta, pudra de cacao sau stafidele, potrivit Men's Health.

1. Macrisul de balta este o planta care face parte din familia cruciferelor si are un gust piperat. O ceasca de macris de balta are numai patru calorii, insa abunda in vitaminele A, C si K.

Macrisul de balta contine luteina si zeaxantina, doi antioxidanti care sunt benefici pentru sanatatea ochilor.

Aceasta planta poate fi consumata in sandviciuri sau pregatita intr-o salata cu branza de capra, fistic prajit si otet aromatic.

2. Pastaile de vanilie sunt recunoscute pentru aroma si gustul lor dulce.

Aceste pastai contin compusi fenolici care actioneaza ca niste antioxidanti puternici, precum si ca substante antiinflamatoare si antimicrobiene.

Men's Health recomanda consumul pastailor de vanilie sub forma unei bauturi. Astfel, se amesteca o ceasca si jumatate de suc de pere cu pana in 200 de ml de votca si semintele de la o jumatate de pastaie de vanilie. Se realizeaza un mix din aceste componente, iar bautura se consuma cu gheata.

3. Pudra de cacao este componenta cea mai slaba in grasimi a boabelor de cacao.

Pudra de cacao contine o serie de minerale printre care se afla calciul, magneziul si sodiul si poate contine flavonoide (substante care pot preveni bolile de inima si atacurile cerebrale) in proportie de pana la 10% din greutatea sa.

Men's Health recomanda consumul de pudra de cacao sub forma unui sos sau adaugat in cantitate mica la sosurile cu cimbru.

4. Sorgul face parte din familia cerealelor si nu contine gluten. Are un gust si o textura similare bobului de grau.

Sorgul contine amidon in proportie de 70% si constituie o sursa importanta de proteine. In plus, consumul acestei plante duce la scaderea nivelului de colesterol din sange si la asimilarea complexului de vitamine B.

Sorgul poate fi consumat in salate sau sub forma unui sirop.

5. Stafidele constituie o sursa importanta de bor, substanta care are un rol benefic pentru sistemul osos. Stafidele negre constituie o sursa de carbohidrati.

Stafidele pot fi consumate si impreuna cu terciul de ovaz.

6. Radacina de ghimbir are un gust similar citricelor si contine noua substante care imbunatatesc functionarea sistemului gastrointestinal.

Consumul radacinei de ghimbir contribuie la scaderea durerii musculare, aparuta in urma exercitiilor fizice.

Se recomanda ca aceasta planta sa fie data prin razatoare si consumata alaturi de diverse feluri de mancare.

7. Fasolea oloaga (cu tulpina scurta), cunoscuta si ca fasole rosie, constituie o sursa importanta de antioxidanti.

Un sfert de ceasca din acest tip de fasole contine mai mult de 6.000 de antioxidanti si trei grame de fibre care au rol in reducerea colesterolului. In plus, acest tip de fasole contine proteine care accentueaza muschii.

Acest tip de fasole poate fi zdrobita si amestecata cu carnea tocata pentru a face chiftelele folosite in hamburgeri.

8. Cafeaua reprezinta o alta sursa de antioxidanti. O ceasca de cafea - atat cu cofeina, cat si decofeinizata - contine o multime de antioxidanti, printre care se numara si acidul clorogenic, care previne oxidarea colesterolului "rau".

Cafeaua poate fi consumata in diverse feluri, insa se recomanda folosirea unei cantitati mici de zahar si de frisca.

9. Orzul scade colesterolul si are in componenta sa o multime de substante nutritive, precum molibdenul, acidul folic sau manganul. Consumul de orz poate imbunatati si activitatea intelectuala.

Orzul poate fi adaugat in supe, folosit in prepararea pilafului italienesc (risotto) sau in salate.

10. Ouale nu cresc riscul aparitiei bolilor de inima, dupa cum au demonstrat cele mai recente studii. Ouale contin mai multe vitamine si minerale pe calorie decat majoritatatea alimentelor.

In plus, reprezinta o sursa importanta de colina (vitamina B8), o substantanta de care organismul are nevoie pentru a descompune grasimile.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
Eventualitatea retragerii lui Cătălin Cîrstoiu din cursa pentru Primăria Bucureşti ar complica lucrurile pentru cei din Alianța PSD-PNL. Nicolae Ciucă, preşedintele PNL, a afirmat, joi...
Primar bătăuș, susținut în continuare de PNL după ce a fost filmat cum agresa un cetățean. ”A fost sub imperiul unei mari emoții” VIDEO
Primar bătăuș, susținut în continuare de PNL după ce a fost filmat cum agresa un cetățean. ”A fost sub imperiul unei mari emoții” VIDEO
Cazul primarului din comuna Spermezeu, cercetat penal după ce a agresat fizic un cetăţean, în luna februarie, va fi discutat în forurile de conducere ale PNL Bistriţa-Năsăud, a declarat...
#surse antioxidanti, #alimente cu antioxidanti, #alimente sanatoase, #alimente bogate antioxidanti , #alimente