Ce mai citim? Colectia de Povestiri Stiintifico-Fantastice

Joi, 14 Martie 2013, ora 07:25
4864 citiri
Ce mai citim? Colectia de Povestiri Stiintifico-Fantastice
Foto: Nemira

Nu am multi prieteni versati in ale SF-ului si chiar daca as fi avut, probabil ca ar fi fost neserios ca unul din ei sa imi faca initierea in aceasta lume.

Ar fi fost, probabil, prea mult gust personal, prea multa adaptare la asteptarile mele. Or nu asa se tatoneaza un spatiu literar nou, ci lucid, distant, dar - si aici e de subliniat - fara prejudecati.

CPSF-ul, ajuns nu de multa vreme la cel de-al treilea numar, si-a luat o parte din responsabilitatea unei asemenea educatii. Fara surplusuri, fara sa insiste sa ti se strecoare in minte, a adunat materiale variate, pentru toate categoriile de cititori, asa incat sa fie aerisit, dar instructiv - si ce putea fi mai potrivit pentru a-mi trata vinovatia de profana a genului?

Un gen pe care l-am descoperit mai matur decat obisnuiam sa-l intuiesc. Un gen literar cu substanta, care are notele sale de finete ce merita descoperite. Un gen care nu devine in niciun caz greoi, in ciuda straturilor multiple (nu sunt inca sigura din ce anume facute) in care inveleste realitatea.

Si astfel, iata cum se incheaga aceasta revista: doua povestiri completate de alte trei texte ce ofera fie repere teoretice de tip general, fie pur si simplu observatii legate de dezvoltarea SF-ul romanesc. Mai cu seama aceste trei texte din urma le-am tratat cu cel mai mare entuziasm, intrucat ofera o baza relevanta lecturii.

Ce mai citim? Cantonierul

Oliviu Craznic, in articolul sau "Literatura dark fantasy" comprima o mana de idei care, odata constientizate, releva o lectura mult mai stimulanta, mult mai plina de seva. Cu atat mai mult cu cat textele alese, si anume "In tinuturile intunecate" de George R.R. Martin si "Lenore Arras" de acelasi Oliviu Craznic se pliaza foarte bine demonstratiei literare.

Literatura SF poate dezlega gusturi poate altadata inflexibile

Ma voi opri putin la povestirea lui Martin, despre care trebuie sa va spun ca, printre altele, aduce in prim-plan ideea potrivit careia ar trebui sa ne tratam cu prudenta dorintele tulburi si insistente. Mesaj ilustrat de un personaj feminin ce ne scapa pur si simplu printre degete, figura fluida si intriganta, pe numele ei Alys-cea-Plumburie.

Ce mai citim? Oase de sepie

Dincolo de propria ei persoana, dincolo de orice culpabilitate, de motivatie si, in fine, de ratiune, ea e fiinta care poate indeplini orice dorinta. Ea e duhul rau (prin natura ei cinica, cruda si prea putin palpabila, dar nimic mai mult), care lasa sa se reflecte in sine orice speranta inhibata a celor din jur, lasand la o parte regulilebunului-simt, sondand id-ul in toata splendoarea sa. O veti descoperi, insa, vag , ceea ce ma face mai degraba sa spun ca, in cele din urma, o veti intui dureros de umana, cu prilejul ciocnirii ei de ceea ce ar fi putut fi propria ei poveste de dragoste.

"In tinuturile pustiite", aceasta poveste incarcata, cu un decor fictional innegurat, plin de amenintari si imbatranit de lipsa de constientizare a nevoii de sacrificiu personal, este o dovada ca literatura SF poate dezlega gusturi poate altadata inflexibile. Cu scriitura sa alerta, cu mici fragmente descriptive - esentiale, de altfel, planului ei, si cu dialoguri destul de rezervate in replici, textul chiar functioneaza si ramane scrupulos de valabil si post lectura, iar aceasta probabil datorita senzorialul sau pronuntat.

Rezumand experienta lecturarii acestui numar al CPSF-ului, iata principalele adjective care-mi vin in minte: proaspat, rapid, nuantat. Gusturile voastre cum au validat revista?

Autor: Anca Roman

Editura Nemira

www.nemira.ro

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

PNL și PSD așteaptă "clarificări" de la Cătălin Cîrstoiu, "în această săptămână". Când va fi anunțată decizia în privința candidatului la Primăria Capitalei
PNL și PSD așteaptă "clarificări" de la Cătălin Cîrstoiu, "în această săptămână". Când va fi anunțată decizia în privința candidatului la Primăria Capitalei
Preşedintele PNL, Nicolae Ciucă, a afirmat, joi seară, că, în acest moment, Cătălin Cîrstoiu este candidatul alianţei PSD-PNL, dar acesta trebuie să clarifice public toate aspectele care...
PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
Eventualitatea retragerii lui Cătălin Cîrstoiu din cursa pentru Primăria Bucureşti ar complica lucrurile pentru cei din Alianța PSD-PNL. Nicolae Ciucă, preşedintele PNL, a afirmat, joi...
#Colectia Povestiri Stiintifico Fantastice, #Povestiri Stiintifico Fantastice, #carti stiintifico fantastice , #carte