Ce se va intampla de joi cu depozitele Bank of Cyprus Romania

Marti, 23 Aprilie 2013, ora 16:40
2476 citiri
Ce se va intampla de joi cu depozitele Bank of Cyprus Romania
Foto: abc.net.au

Depozitele constituite la sucursala Bank of Cyprus din Romania (BoC) vor intra, incepand de joi, sub incidenta legii romane, a declarat marti, Adrian Vasilescu, consilier al guvernatorului Bancii Nationale a Romaniei (BNR).

Potrivit acestuia, prelungirea cu doua zile a suspendarii operatiunilor sucursalei din Romania a BoC, anuntata marti, este ultima si in 25 aprilie lucrurile se vor clarifica.

"De retinut este faptul ca problema acestei sucursale a fost solutionata. Eu nu pot sa spun care este solutia. Daca autorii comunicatului (privind prelungirea cu doua zile a suspendarii operatiunilor - n.r) n-au facut o precizare in acest sens, legea ma opreste sa o fac eu. Ceea ce pot sa spun este ca solutia este deja gasita si aceste doua zile sunt necesare pentru proceduri tehnice.

Toate depozitele de la aceasta sucursala vor intra, incepand cu 25 aprilie, sub incidenta legii romane. Se va aplica regimul depozitelor din Romania. Inteleg foarte bine ingrijorarile si nerabdarea oamenilor care au bani la aceasta banca, dar nu pot sa spun mai mult. Important este insa ca depozitele lor sunt protejate", a mai spus oficialul BNR.

Adrian Vasilescu a precizat ca decizia privind suspendarea activitatii Bank of Cyprus Romania pentru inca doua zile apartine Bancii Centrale a Ciprului.

"In primul rand, trebuie sa retinem cine a dat comunicatul. Acesta este dat de Bank of Cyprus din Cipru, deci centrala din Cipru, prin sucursala din Romania. In comunicat este invocata o decizie a bancii centrale a Ciprului si este firesc sa fie asa, pentru ca banca din Cipru se afla in supravegherea speciala a bancii centrale, acum fiind la conducere un administrator numit de banca centrala. Ei anunta sec ca suspendarea activitatii sucursalei se prelungeste cu inca doua zile, respectiv 23 si 24 aprilie", a spus Vasilescu.

Conform unui anunt publicat marti pe site-ul BoC, Banca Centrala a Republicii Cipru (BCC) a decis prelungirea suspendarii operatiunilor sucursalei din Romania a Bank of Cyprus cu inca doua zile, respectiv 23 si 24 aprilie, Banca Nationala a Romaniei primind o notificare in acest sens.

Bank of Cyprus Romania ramane inchisa inca doua zile

In cele doua zile clientii pot folosi in continuare retelele ATM, iar pentru necesitati deosebite pot contacta call-center-ul sucursalei BoC din Romania.

Banca Centrala a Republicii Cipru a anuntat pe 1 aprilie ca a decis suspendarea temporara, pentru o saptamana, a operatiunilor din Romania ale Bank of Cyprus, ulterior suspendarea fiind prelungita cu inca doua saptamani.

Dupa declansarea crizei din Cipru, sucursala de la Bucuresti a primit o notificare de la directorul general al Bank of Cyprus prin care se preciza ca depozitele din filialele si sucursalele din strainatate nu intra sub incidenta acordului de salvare convenit cu Uniunea Europeana. In nota respectiva se preciza ca o comunicare oficiala va fi transmisa ulterior.

In constrast cu situatia din Romania, Cipru a ajuns la o intelegere cu autoritatile din Grecia si Marea Britanie pentru preluarea sucursalelor Bank of Cyprus si Popular Bank of Cyprus din aceste state.

Plafonul de garantare a depozitelor de la bancile din Romania este de 100.000 de euro.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Elon Musk vrea să taxeze noii utilizatori X pentru a fi sigur că nu sunt boți. Cât trebuie plătit pentru a posta pe fostul Twitter
Elon Musk vrea să taxeze noii utilizatori X pentru a fi sigur că nu sunt boți. Cât trebuie plătit pentru a posta pe fostul Twitter
Proprietarul platformei de socializare X, Elon Musk, a decis să impună o taxă utilizatorilor noi ai serviciului. Scopul este de a se asigură că nu sunt boți. Fostul Twitter a impus deja o...
Romania va avea un deficit de 6,5% anul acesta, conform estimarilor Comisiei Europene
Romania va avea un deficit de 6,5% anul acesta, conform estimarilor Comisiei Europene
Estimarile Comisiei Europene indica un deficit de peste 6,5% din PIB pentru Romania, in vreme ce Consiliul Fiscal considera ca acesta va fi in jur de 6,4% din PIB, daca nu se va recurge din nou la...
#Vasilescu depozite Bank of Cprus Romania, #BNR depozite Bank of Cprus Romania, #depozite Bank of Cprus Romania , #depozite banci