Romani in Suedia: Orice loc de munca de aici e mai bine platit ca in Romania

Vineri, 03 Mai 2013, ora 19:40
21268 citiri
Romani in Suedia: Orice loc de munca de aici e mai bine platit ca in Romania
Foto: The Local

Romania nu a castigat niciodata Eurovisionul, insa comunitatea din orasul suedez Malmo, care va gazdui concursul muzical din 2013, abia asteapta sa primeasca delegatia de la Bucuresti, scrie portarul The Local.

Cantecul interpretat de Cezar Ouatu, numit "It's My Life", are urmatoarele versuri: "Este viata mea si stiu ca nu va dura la nesfarsit".

Ele descriu sentimentul pe care ii incearca pe cei peste 2.100 de romani din Suedia, potrivit thelocal.se.

"Nu conteaza ce slujba ai in Suedia, tot e mai bine platita ca in Romania", a declarat Daniel Melciu.

In varsta de 26 de ani, el stie mai bine decat oricare altul avantajele si dezavantajele stramutarii de la Timisoara la Malmo. Romanul, de profesie inginer mecanic, a venit in Suedia in 2009, sperand ca va fi admis la o universitate de prestigiu. Dupa patru ani si multe cursuri la activ, el inca mai asteapta un raspuns, mai scrie The Local.

Melciu este sofer de camion, o profesie care il satisface din punct de vedere financiar.

"Daca as fi stat in Romania, as fi castigat 6.000 de coroane (700 de euro) ca inginer mecanic. Aici, am un salariu de 17.000 de coroane (2.000 de euro), deci este o mare diferenta", a precizat romanul.

Daniel Melciu sustine ca diploma obtinuta la una dintre cele mai prestigioase facultati din Romania nu a fost de ajuns pentru a fi primit la universitatea suedeza pe care si-a ales-o. In plus, nici macar cursurile pe care le-a urmat in ultimii ani nu l-au ajutat prea mult.

"E frustrant", a precizat acesta pentru The Local.

Romanil s-a declarat surprins atunci cand a citit ca un conational si-a schimbat prenumele din CV cu unul suedez si a fost angajat imediat, desi inainte a incercat sa obtina o slujba luni in sir. "Romanii sunt obisnuiti cu discriminarea", a adaugat Melciu.

El a subliniat faptul ca exista o mare competitie pentru joburi in industria transporturilor, iar multe companii suedeze prefera sa angajeze straini, care muncesc pe bani putini.

"In Suedia exista multi filipinezi care sunt dispusi sa lucreze pe doar 3.000 de coroane pe luna. Ei sunt noii romani!", a precizat Melciu razand.

Desi nu si-a implinit toate visurile, romanul isi incurajeaza conationalii se vina in Suedia. Cei doi frati ai sai au venit de curand in aceasta tara.

"Viata nu inseamna doar munca. Daca esti o persoana buna si respecti legile, atunci nationalitatea ta nu este importanta", a sustinut Melciu.

Cat despre Eurovision, el stie ca acest concurs este unul important pentru Romania, insa nu crede ca va avea timp sa se uite la televizor, pentru ca va fi pe drum.

Cezar Ouatu, in presa britanica: Parca e un cantaret de restaurant surescitat (Video)

Un alt roman, voluntar la Eurovision

Spre deosebire de conationalul sau, Alex Budai, in varsta de 30 de ani, s-a oferit voluntar in echipa care organizeaza Eurovisionul la Malmo in 2013.

"Este o ocazie unica in viata. Desi nu sunt un fan prea mare al concursului, nu am vrut sa ratez aceasta experienta. La intrunirea voluntarilor ni s-a spus ca Eurovisionul este al patrulea cel mai mare eveniment din lume. Cel mai probabil, voi asigura paza", a precizat romanul, pentru The Local.

Budai s-a mutat in Malmo impreuna cu prietena sa, in 2006, dupa ce a absolvit o universitate din Bucuresti. El lucreaza ca asistent, insa nu le recomanda romanilor sa vina in Suedia.

"Acum e mai greu sa te muti aici, decat in urma cu doar cativa ani. Sunt mult mai multe restrictii. Italia si Spania sunt destinatii mai bune, pentru ca sunt tot populatii latine si ne intelegem mai bine", a mentionat acesta.

Alex Budai nu vrea sa se intoarca acasa prea curnad. "Cand ma duc in Romania ma simt ca un strain. Oamenii inca au mentalitatea aceea comunista si exista multa coruptie, iar alimentele sunt mult mai scumpe ca in Suedia. Probabil sunt eu prea idealist", a adaugat romanul.

Boloş, despre taxa pe boală: "Cel care stă în concediu medical primeşte mai mulţi bani decât atunci când este la serviciu"
Boloş, despre taxa pe boală: "Cel care stă în concediu medical primeşte mai mulţi bani decât atunci când este la serviciu"
Ministrul de Finanţe Marcel Boloş a explicat, joi, 28 martie, că numărul mare de concedii medicale nu asigură sustenabilitatea bugetului asigurărilor sociale. Declarația vine în...
Membru USR, agresat când strângea semnături, în București: ”Au rupt câteva liste, noi vom strânge şi mai multe”
Membru USR, agresat când strângea semnături, în București: ”Au rupt câteva liste, noi vom strânge şi mai multe”
USR anunţă că, miercuri, un membru USR a fost agresat în timp ce strângea semnături în zona Lujerului din Sectorul 6, Bucureşti. ”Ieri, un membru USR a fost agresat în timp ce...
#romani munca Suedia, #romani povesti Suedia, #poveste roman Suedia, #roman Suedia , #romani strainatate