Va ganditi sa economisiti? Grabiti-va, dobanzile de azi vor deveni o amintire

Vineri, 17 Mai 2013, ora 14:57
4509 citiri
Va ganditi sa economisiti? Grabiti-va, dobanzile de azi vor deveni o amintire

De la inceputul anului, dobanzile la depozite au cunoscut un trend descendent, nivelul castigului pentru plasamentele in lei apropiindu-se foarte tare de rata inflatiei, iar analistii recomanda romanilor interesti de economisire sa se grabeasca pentru a mai beneficia de dobanzile din prezent.

"Dupa cum se anunta lucrurile acum, nu cred ca sunt perspective de crestere a dobanzilor la depozite. Cel mai probabil acestea vor stagna in jurul valorilor pe care le au acum, bineinteles, cu diferente individuale de la o banca la alta, sunt banci care au niveluri de finantare mai mari decat celelalte, dar pe sistemul bancar in ansamblu nu cred ca exista o cerere de sporire a depozitelor", a spus analistul Aurelian Dochia pentru Ziare.com.

Potrivit analistului, bancile au bani destui, daca ne uitam la toti indicatorii de lichiditate si, in acelasi timp, nu exista cerere pentru credite din partea

economiei, astfel incat bancile nu sunt foarte dornice sa mai atraga noi depozite.

"Pe termen scurt dobanzile la depozite se vor mentine neschimbate, insa trendul este in mod cert de scadere al dobanzilor pe termen mediu si lung", considera si Melania Hancila, economist-sef al Volksbank.

In acest context, economistul recomanda depozitele cu maturitati cat mai lungi pentru a mai beneficia de dobanzile din prezent.

"Celor care dispun de lichiditati si doresc sa le tina in depozite bancare, le recomand sa constituie depozite pe perioade cu maturitati cat mai lungi, intrucat nu se vor mai intalni in urmatorii ani cu dobanzile care se practica in prezent in Romania.

Romania ofera printre cele mai ridicate randamente din Uniunea Europeana, intr-un ocean de lichiditati injectate in piete de principalele banci centrale la dobanzi foarte scazute", a afirmat economistul economistul pentru Ziare.com.

In continuare, dobanzile vor fi taiate treptat.

"Bancile care activeaza pe piata romaneasca deocamdata sunt nevoite sa atraga lichiditati de pe piata locala, ca urmare a tendintei de dezintermediere, insa din moment ce modalitatile de plasament sunt limitate, ca urmare a contractiei pietei de creditare si expunerii ridicate a bancilor pe piata titlurilor si obligatiunilor, treptat bancile vor reduce dobanzile daca nu au ce sa faca cu banii atrasi de la clientela", a incheiat Melania Hancila.

Dobanzi real negative - cand platesti banca sa iti tina banii

Dobanda medie la depozite in lei cu scadenta la trei luni este in medie de 5,3%, in timp ce rata inflatiei se afla in prezent la nivelul de 5,29%. Deci castigul real pentru plasamentele in lei este diferenta dintre inflatie si dobanda. Daca asa mai putem vorbi inca de un castig, ne amintim faptul ca pentru profitul din dobanda, statul percepe un impozit de 16%.

Se ajunge astfel la dobanda real negativa specifica situatiei in care deponentul nu numai ca nu primeste dobanda pentru sumele depuse in banca, dar chiar plateste pentru ca banca sa ii tina banii.

Desigur, chiar si asa pierderea din inflatie este mai mica decat in cazul in care se pastreaza banii "la saltea".

Pe de alta parte, balanta pierdere-castig se echilibreaza daca mentionam si comisioanele percepute de banca pentru diferite operatiuni.

In 2012, rata medie a inflatiei anuale a fost de 3,3%, in timp ce dobanzile ajungeau si la 6%, ceea ce a insemant un castig real pentru deponenti.

O perioada prea indelungata in care se inregistreaza dobanzi real negative prezinta riscul de a descuraja populatia sa economiseasca, insa tot raul poate fi spre bine.

"Daca in general acest lucru este considerat un fenomen negativ, in perioada de criza multi cred ca de fapt populatia ar trebui sa fie incurajata sa cheltuiasca mai mult pentru repornirea economiei. Daca toata lumea economisteste nu exista suficienta cerere pentru consum, nu exista desfacere si nu exista nici investitii", a adaugat analistul.

Migrare catre euro

Bancile comerciale s-au angajat in prima parte a anului intr-o adevarata cursa de reducere a dobanzilor oferite pentru depozitele in lei.

Reactia pietei la aceasta tendinta a fost migrarea catre depozitele in euro. La sfarsitul luni martie, plasamentele in lei erau de 61, 9 miliarde de lei, comparativ 61,3 miliarde de lei in ianuarie. Pe de alta parte, economiile in euro au urcat intr-un ritm mai rapid, ajungand in martie la 34,3 miliarde de lei de la 33,6 miliarde de lei in prima luna a anului.

Potrivit unui studiu ING Bank realizat in luna noiembrie a anului trecut, 40% dintre romanii care economisesc isi tin banii la banca, intr-un cont bancar sau cont de economii, iar 30% aleg sa tina banii la "saltea", in contextul in care increderea in sistemul bancar s-a deteriorat puternic in ultimii ani.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Cum a anunțat scumpirea dulciurilor sfârșitul unei epoci într-una dintre marile economii globale
Cum a anunțat scumpirea dulciurilor sfârșitul unei epoci într-una dintre marile economii globale
După criza cauzată de pandemia de coronavirus, inflația galopantă a afectat chiar și una dintre cele mai rezistente economii ale lumii. Pentru Japonia, șocul a început în 2022, când o...
Microsoft vrea să introducă reclame în Windows 11. Cum pot fi dezactivate
Microsoft vrea să introducă reclame în Windows 11. Cum pot fi dezactivate
Microsoft vrea să introducă reclame în meniul de Start al Windows 11, conform informațiilor oferit de utilizatorii beta din Statele Unite. Experimentul se aliniază practicii companiei de a...
#dobanzi depozite, #economii banci, #inflatie , #depozite banci