Romanii isi scot banii din banci. Cat a scazut valoarea depozitelor

Luni, 20 Mai 2013, ora 20:06
3624 citiri
Romanii isi scot banii din banci. Cat a scazut valoarea depozitelor

Valoarea depozitelor in sistemul bancar a scazut cu peste 11 miliarde de lei in primul trimestru din 2013, potrivit datelor Fondului de Garantare a Depozitelor in Sistemul Bancar (FGDB).

Cele mai insemnate retrageri au fost inregistrate in special pe segmentul depozitelor in lei de peste 100.000 euro ale persoanelor juridice.

In primul trimestru al anului 2013, a continuat descresterea valorii depozitelor din sistemul bancar, la 31 martie 2013 consemnandu-se 303,7 miliarde de lei, in scadere cu 3,6% fata de trimestrul anterior, respectiv cu 2,2% la nivelul anului. In termeni reali, s-au inregistrat reduceri de 5,2% fata de sfarsitul anului 2012, respectiv 7,1% fata de perioada similara a anului precedent.

Reducerea valorii depozitelor la institutiile de credit din Romania cu 11,3 miliarde de lei a fost determinata in cea mai mare parte de scaderea valorii depozitelor in lei detinute de persoanele juridice la institutiile de credit participante la FGDB.

Declinul depozitelor in lei ale persoanelor juridice a fost mult mai pronuntat pentru depozitele de peste 100.000 euro, scaderea fiind mai lenta pe segmentul depozitelor de valori inferioare acestui nivel.

Spre deosebire de trimestrul anterior, cand scaderea valorii depozitelor in valuta a fost mai accentuata decat cea a depozitelor in lei, in primul trimestru al anului 2013, circa 80% din suma absoluta cu care s-a diminuat valoarea depozitelor la institutiile de credit din Romania a fost in lei.

Acest fapt a condus la diminuarea ponderii depozitelor in lei in valoarea totala a depozitelor din sistemul bancar, la 51,1%, in scadere cu 1 punct procentual fata de trimestrul trecut.

"Unul din factorii de influenta ai acestei evolutii a fost reprezentat de criza din Cipru, prin efectele deciziei de taxare a depozitelor de peste 100.000 euro la bancile cipriote Bank of Cyprus si Laiki Bank, care au fost supuse restructurarii", se arata in raportul FGDB.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Huawei a lansat oficial noua sa serie de telefoane, Huawei Pura 70. La ce prețuri sunt oferite dispozitivele
Huawei a lansat oficial noua sa serie de telefoane, Huawei Pura 70. La ce prețuri sunt oferite dispozitivele
Huawei a lansat oficial în China noua sa serie de telefoane, Huawei Pura 70, care include modelele Pura 70, Pura 70 Pro, Pura 70 Pro+ și Pura 70 Ultra. Lansarea coincide cu aniversarea a 12...
Veste bună pentru șoferii de mașini electrice! Google Maps anunță noi funcții
Veste bună pentru șoferii de mașini electrice! Google Maps anunță noi funcții
Google Maps a anunțat introducerea unor noi funcții, dedicate în special utilizatorilor de mașini electrice. Îmbunătățirile vizează facilitarea accesului la informații despre stațiile...
#retrageri depozite Romania, #scadere depozite banci, #romanii retrag bani banca , #depozite banci