Povestea caderii dictaturii lui Augusto Pinochet, pe marile ecrane din 5 iulie

Miercuri, 03 Iulie 2013, ora 17:45
899 citiri
Povestea caderii dictaturii lui Augusto Pinochet, pe marile ecrane din 5 iulie

Pe 5 iulie, Independenta Film aduce pe marile ecrane din Romania cel mai nou film al regizorului chilian Pablo Larrain "No" (Nu), avandu-l ca protagonist pe sud-americanul Gael Garcia Bernal, cunoscut pentru rolurile sale din "Amores Perros", "Y Tu Mama Tambien", sau "Mala educacion".

"No" a fost nominalizat la premiile Oscar 2013, sectiunea "Cel mai bun film strain" si a obtinut C.I.C.A.E (Quinzaine des realizateurs) la Festivalul de la Cannes 2012. De asemenea, a castigat "Premiul publicului" la festivalurile de film de la Sao Paulo, de la Salonic si a fost nominalizat pentru "Marele Premiu" la Festivalul International de Film de la Tokyo.

Lungmetrajul lui Pablo Larrain dezbate drama istorica despre campania electorala din Chile, 1988, care a dus la caderea dictaturii lui Augusto Pinochet. Gael Garcia Bernal il interpreteaza pe Rene Saavedra, un copywriter de succes de la o agentie de publicitate, abordat de Opozitie cu rugamintea de a-i dirija campania electorala impotriva lui Pinochet.

Contrar tuturor asteptarilor, Rene trateaza cel mai important eveniment al tarii sale - referendumul care l-ar putea rasturna pe Pinochet dupa 15 ani de dictatura - cum trateaza orice alt produs, fie el ultima bautura racoritoare sau noul cuptor cu microunde.

"Te asteapta fericirea daca votezi NO!"

Tanarul publicitar intuieste ca macabrele montaje cu asasinate impotriva poporului, tortura, tunuri si gaze lacrimogene - altfel, extrem de reale - ii vor speria pe votanti si vor descuraja prezenta la urne. Asa ca, propune o abordare complet diferita a campaniei, axata pe fericire: "Te asteapta fericirea daca votezi NO!"

Aceasta tactica nu este imbratisata de toti colegii, ca sa nu mai vorbim de seful sau, patronul agentiei, un apropiat al regimului. Pe de alta parte, politicienii veterani ai Opozitiei o vad ca pe un afront adus multelor victime care au suferit sub Pinochet. Insa Rene se incapataneaza, in ciuda colegilor rezervati, a sefului aflat in tabara opusa sau a presiunii politiei secrete asupra familie sale, sa mearga pe directia "Allegria!".

Nici sotia sa, o activista radicala impotriva regimului, nu-l incurajeaza pe ambitiosul copywriter. Ea considera ca referendumul va fi "aranjat" si ca prezentarea la urne reprezinta o legitimare a dictatorului in fata Occidentului. Usor, usor, vazand amenintarile la care sunt supusi amandoi din partea politiei politice, ea realizeaza ca sotul ei este pe drumul cel bun.

Despre filmul No, Gael Garcia Bernal spune ca: "Este un film important. Iar cand ceva important este exprimat printr-o forma artistica, atunci acel ceva capata transcendenta si relevanta astfel incat publicul se conecteaza usor la el."

"Cred ca ceea ce s-a obtinut in acel moment (al debarcarii dictatorului chilian printr-un act democratic - n. red.) a fost unul dintre cele mai importante si mai clare acte de fraternitate pe care democratia le-a trait vreodata".

Gabriela Firea iese în stradă. Candidata PSD la Primăria Capitalei vrea întâlniri directe cu electoratul
Gabriela Firea iese în stradă. Candidata PSD la Primăria Capitalei vrea întâlniri directe cu electoratul
Gabriela Firea, candidatul PSD la Primăria Capitalei, nu va sta la birou în timpul campaniei electorale. Firea a declarat miercuri, 24 aprilie, că îşi va axa campania în primul rând pe...
Lider PNL inculpat pentru corupție și-a depus candidatura la locale: ”Intru în competiţie bărbăteşte, deschis şi asumat”
Lider PNL inculpat pentru corupție și-a depus candidatura la locale: ”Intru în competiţie bărbăteşte, deschis şi asumat”
Preşedintele PNL Prahova, Iulian Dumitrescu, inculpat pentru corupţie şi cu interdicţia de a exercita funcţia de preşedinte al Consiliului Judeţean Prahova, şi-a depus miercuri, 24 aprilie,...
#premiera film No, #film premiera No Romania, #film No cinematografe Romania , #cele mai noi filme