Cine cumpara Ardealul? (Opinii)

Luni, 29 Iulie 2013, ora 21:29
3566 citiri
Cine cumpara Ardealul? (Opinii)
Foto: Monitorul de Cluj

Bizara, dar totusi nu foarte surprinzatoare declaratia pastorului Tokes la reuniunea maghiarilor de la baile Tusnad. Vedeta mediatica a evenimentelor de la Timisoara, care au precedat debarcarea lui Ceusescu din functia in care parea batut in cuie pe vecie, s-a intrecut de aceasta data pe sine.

Am avut ocazia sa asistam la una dintre cele mai abracadabrante si tupeistice declaratii (nota bene, pe teritoriul autohton) cu privire la ceea ce considera preasfintia-sa, episcopul, conform pentru statutul viitor al provinciei romanesti numita Transilvania.

De aceasta data nu mai este vorba de o autonomie, teritoriala sau, ma rog, etnico-teritoriala, sau invers, Dumnezeu stie, ci de un... "protectorat" sub egida guvernului ungar, dupa modelul invocat, dar problematic, al Tirolului de Sud.

Adica, 1,6 milioane de etnici maghiari, deopotriva cu de vreo cinci ori si ceva de romani sa fie "ocrotiti" de Budapesta pana la obtinerea autonomiei (?), independentei(?) sau a schimbarii definitive a statutului de apartenenta in favoarea banuim noi cui.

Sunt demne de remarcat doua fapte. Ca mult invocatul principiu al autonomiei cade pe locul al doilea si ca eurodeputatul "roman", Tokes, a gasit de aceasta data exact identitatea statului care ar trebui sa se ocupe cu delicatele si tenebroasele operatiuni pe care le presupune schimbarea statutului Ardealului in directia dorita de sus-numitul. Cu alte cuvinte, se erijeaza in postura negustorului care vrea sa vanda, fara licitatie, frumoasa Transilvanie.

Desigur, nu foarte multa lume, cu exceptia unor bolnavi de nostalgita cronica dau niscaiva bani pe elucubratiile lui Laszlo Tokes. Nici macar distinsii oaspeti de rang inalt prezenti, ca de obicei, la conclav, si care pesemne au zambit ingaduitor, patern si vag aprobativ, macar de ochii lumii, la auzul revolutionarelor teze.

Se intampla insa ca pentru multi dintre ei agitarea spiritelor pe o asemenea tema se lasa cu beneficii de audienta si ipotetice castiguri electorale. Si pentru Tokes, si pentru Victor Orban si pentru partiduletele maghiare din Transilvania, care doresc sa se constituie intr-o alternativa la UDMR, care se vede obligata sa pluseze si ea.

Si nu in cele din urma au de castigat, asa cum au avut si de altadata si partidele sau fractiunile cu tenta extremista ale romanilor. Sa ne reamintim de turul al doilea al prezidentialelor in care s-au calificat Iliescu si Vadim Tudor, proscrisul de astazi.

Si asa, din una in alta, e posibil ca nervii sa se incinga, in hora sa intre si persoane mai bine intentionate si lucrurile sa degenereze pana la cote inimaginabile astazi. Ca pana la urma toti suntem oameni si toti avem o limita a suportabilitatii.

Chiar daca preocuparile reale ale romanilor, deopotriva cu maghiarii din zona, sunt diametral opuse celor ale unor politicieni iresponsabili care ar fi in stare sa dea foc la intregul univers in beneficiul obiectivelor lor meschine si egoiste.

La urma urmelor traim intr-o Europa cu granite cel putin estompate in care fiecare e liber sa traiasca si sa munceasca unde-i pofteste inima, potentialul personal si apetenta lingvistica.

Reluarea obsesiva a problemei granitelor si a unor tratate care ar fi nedreptatit pe unii in favoarea altora, tratate care ar trebui, chipurile, corectate nu face decat sa deschida o cutie a Pandorei de care n-are nimeni nevoie.

Asemenea obsesii precum si stegarii lor sunt de domeniul unui trecut pe care e mai bine sa nu ni-l amintim - vremea protectoratelor si a dictatelor.

In orice caz, aceste asertiuni, rostite de la o tribuna publica, merita macar o replica. Fara isterie si fara excese. Adica prin cuvant, pentru ca a fost vorba de exprimarea teoretica a unor idei.

Un cuvant care sa vina insa de la inaltimea cuvenita pentru entitatea la care pastorul a facut referire. Adica, Statul Roman si Guvernul Romaniei. Singurul care reprezinta oficial interesele provinciei cu pricina. Un cuvant intelept, dar ferm.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

AUR se plânge că George Simion nu are acces la comisia de control a SRI. ”PNL-PSD continuă acapararea statului român”
AUR se plânge că George Simion nu are acces la comisia de control a SRI. ”PNL-PSD continuă acapararea statului român”
Deputata AUR Gianina Şerban acuză că, de patru luni, Birourile permanente reunite al Camerei şi Senatului refuză, fără nicio justificare, să numească un membru al partidului în comisia...
Florin Cîțu iese la atac după tensiunile din coaliție privind candidatura lui Cătălin Cîrstoiu la Capitală. Variantele propuse de fostul premier
Florin Cîțu iese la atac după tensiunile din coaliție privind candidatura lui Cătălin Cîrstoiu la Capitală. Variantele propuse de fostul premier
Florin Cîţu, fost premier și fost lider PNL, a anunțat că sunt probleme privind „candidatura coaliţiei toxice” în persoana medicului Cătălin Cîrstoiu la Primăria Capitalei. El a...
#Tokes autonomie Transilvania, #Tokes Tinutul Secuiesc, #Tokes protectorat Transilvania , #stiri Laszlo Tokes