Vicepremierul Ungariei: Obtinerea autonomiei ar garanta persistenta maghiarilor din Transilvania

Joi, 08 August 2013, ora 22:14
4246 citiri
Vicepremierul Ungariei: Obtinerea autonomiei ar garanta persistenta maghiarilor din Transilvania
Foto: FN24 / Nemenyi Marton

Vicepremierul Ungariei, Semjen Zsolt, a vorbit, in cadrul unui interviu acordat recent, despre relatiile dintre Romania si Ungaria, in contextul declaratiilor de la tabara de vara de la Baile Tusnad, dar si al manifestatiilor maghiare pentru autonomie.

Raspunzand acuzatiilor secretarului de stat din MAE roman, George Ciamba, ca lucrarile scolii de vara de la Baile Tusnad, "Tusvanyos", seamana cu o sedinta a Guvernului ungar in Romania, presedintele Partidului Crestin Democrat din Ungaria (KDNP) a lansat o invitatie politicienilor romani.

"In calitate de cetateni europeni avem dreptul sa mergem unde vrem in interiorul Uniunii Europene, indiferent ca le place sau nu politicienilor locali. Pe aceasta cale vreau sa semnalez ca Guvernul roman, Opozitia romana si oricare segment al politicii romane organizeaza evenimente in Ungaria atunci cand doresc si asa cum doresc, iar noi ii primim de fiecare data cu drag. Iar daca ne onoreaza cu invitatia, atunci vom fi prezenti.

Secretarul de stat greseste cand spune ca regionalizarea sau problema autonomiei tin de bucataria interna a Romaniei. Drepturile cetatenesti si drepturile minoritatilor sunt drepturi ale omului, dar nu la nivelul unui singur om, ci la nivel de comunitate.

Drepturile omului nu pot tine de bucataria interna a unei tari. Mai mult, exista un acord valabil intre Ungaria si Romania care arata ca problemele minoritatilor apartin de ambele tari.

Merg mai departe si amintesc faptul ca actuala Constitutie spune clar ca Ungaria poarta responsabilitatea pentru toti reprezentantii natiunii din afara granitelor. Acest lucru este cunoscut si la Bucuresti, avand in vedere ca Romania, foarte corect, isi arata interesul real fata de comunitatea romana din Republica Moldova si fata de minoritatea valaha de pe teritoriul Serbiei", a declarat Semjen Zsolt, intr-un interviu acordat portalului maghiar de stiri FN24.

Vicepremierul ungar s-a ferit sa dezvaluie ce masuri va lua Ungaria in privinta solicitarii lui Laszlo Tokes "de a oferi protectorat Transilvaniei".

"Tokes Laszlo are dreptul sa spuna asa ceva. In primul rand, Tokes, in calitate de cetatean roman, poate vorbi cu mai multa flexibilitate despre Romania, decat o poate face un cetatean ungar.

In al doilea rand, omului, care in Romania a provocat izbucnirea revolutiei de la Timisoara, i se permite sa spuna lucruri mai abrupte.

Au mai existat in lume exemple de statut de protectorat. Dupa Primul Razboi Mondial, Austria a primit un fel de rol de garant si protector al autonomiei Tirolului, care ajunsese teritoriu al Italiei. Este adevarat ca prin aderarea la UE o astfel de formula nu mai este valabila, dar eu stiu la ce se gandea Laszlo Tokes.

Din punctul meu de vedere, obtinerea unei forme de autonomie agreate in UE ar garanta persistenta comunitatii maghiare din Transilvania.

Si, ca sa fie si mai clar, in privinta solicitarii statutului de protectorat, statul ungar nu va adopta nici un punct de vedere.

Pe de alta parte, comunitatea maghiara din Transilvania nu a solicitat niciodata drepturi la care nu ar fi existat un precedent si care nu ar fi fost deja acceptate in interiorul UE. Acestea sunt: autonomia teritoriala a blocului compact de maghiari si autonomia culturala pentru cei din diaspora", a mai spus oficialul ungar.

"Cum poate deveni autonomia o realitate?"

Semjen considera ca Guvernul ungar nu ar trebui sa se implice in luptele interne ale partidelor politice maghiare din afara Ungariei.

"Exista o rivalitate intre acestea in mai multe tari. Trebuie lucrat pentru cristalizarea unui model de autonomie. Eu consider ca statul ungar ar trebui sa se tina departe de conflictele organizatiilor politice maghiare din afara granitelor.

Guvernul ungar trebuie sa accepte dorinta politica a maghiarilor. Evident ca toti avem simpatii, preferinte, relatii personale si de prietenie in interiorul Bazinului Carpatic, care au implicatii politice, dar trebuie sa diferentiem simpatiile noastre de politica statului ungar.

Ea poate fi una singura: fiecare maghiar conteaza, indiferent de religie si de afinitatea sa politica, culturala sau de orice alta natura. In final ramane o singura intrebare: cum poate deveni autonomia o realitate?", a declarat vicepremierul maghiar.

Totodata, Semjen sustine ca boicotul politicienilor romani al editiei din acest an a taberei de vara "Tusvanyos" are legatura cu atitudinea UDMR fata de acest eveniment.

"Dialogul maghiaro-ungar si romano-maghiar sunt teme deosebit de importante. Politicienii romani au gasit un pretext de a nu participa la eveniment prin gestul UDMR de a boicota dezbaterile. Nu a fost o situatie prea fericita. Chiar si asa, la solicitarea mea, liderii UDMR din Tinutul Secuiesc au fost prezenti la discursul lui Orban.

De altfel, Kelemen Hunor si ceilalti lideri importanti ai maghiarilor din diaspora au avut intalniri cu Viktor Orban la Baile Tusnad. Nu ma intrebati pe mine de ce fostul premier al Romaniei (Mihai Razvan Ungureanu - n.red.) si liderul socialistilor de la Bucuresti (Viorel Hrebenciuc - n.red.) nu au onorat invitatia. Organizarea Tusvanyos nu a fost de competenta statului ungar", a declarat Semjen.

"Nu avem nevoie de o campanie electorala puternica in strainatate"

Presedintele KDNP este de parere ca voturile maghiarilor din diaspora nu vor avea un rol important la alegerile din 2014.

"Este evident ca alianta Fidesz-KDNP va lua cele mai multe voturi de la maghiarii din afara Ungariei. In momentul in care am decis sa acordam dubla cetatenie si dreptul de vot, intentiile noastre nu au fost electorale.

Stim cu exactitate cate mandate de parlamentar valoreaza voturile din strainatate. Vorbim de doar 2-3 mandate. Sunt importante, dar soarta alegerilor nu depinde de ele.

Nu avem nevoie de o campanie electorala puternica in strainatate. De la Cluj pana la Toronto, oamenii vor vota cu noi indiferent cat vom cheltui in campanie. Ca oamenii sa simta cu adevarat ca sunt cetateni ungari era nevoie de doua lucruri: pasaport in buzunar si drept de vot", a spus Semjen.

Vicepremierul ungar sustine ca in Parlament mai exista fanatici care viseaza la o reintregire a Ungariei Mari.

"In chestiunile legate de dubla cetatenie, dreptul de vot si autonomie exista un consens in Parlamentul ungar. Nebunii din politica s-au marginalizat. Exista astfel de oameni la ambele extreme. Ei ne acuza ca de ce nu am luat Ardealul inapoi - o tampenie politica, care are repercusiuni negative asupra comunitatii maghiare.

Ii consider nebuni si pe acei politicieni care nu au votat initiativa dublei cetatenii si continua sa o atace.

Cat priveste mitingurile pentru autonomie, acestea nu au repercusiuni negative asupra comunitatii maghiare. Din contra, opinia publica romana sa se obisnuiasca cu ideea ca autonomia nu este ceva rau.

Initial vor fi consternati, dar dupa un timp se vor obisnui cu demonstratiile pentru autonomie. Poate vor medita asupra temei si cu timpul o vor accepta mai usor", a incheiat Semjen Zsolt.

ANRE demontează declarațiile ministrului Burduja privind energia alternativă: "Să se liciteze pentru aceste capacități"
ANRE demontează declarațiile ministrului Burduja privind energia alternativă: "Să se liciteze pentru aceste capacități"
Declarațiile ministrului Energiei, Sebastian Burduja, referitoare la ritmul extraordinar de instalare a fotovoltaicelor și eolienelor, au fost contrazise de președintele ANRE (Autoritatea...
Viitorul sumbru descris de Dan Barna (USR): "În 2025 vor fi din nou măriri de taxe pentru că nu mai au bani"
Viitorul sumbru descris de Dan Barna (USR): "În 2025 vor fi din nou măriri de taxe pentru că nu mai au bani"
Dan Barna lansează un atac la actuala guvernare care protejează în opinia sa "sinecurile şi pensiile speciale" pe care PSD şi PNL le plătesc în continuare. Aceste cheltuieli vor duce la...
#Semjen Zsolt interviu Transilvania, #Ungaria protectorat Transilvania, #Ungaria autonomie maghiari , #Ungaria